De schoonheid van de Japanse keuken

In november werd Washoku No Hi gevierd: de dag van de Japanse keuken. Washoku representeert de traditionele Japanse keuken, de ceremonies en etiquette die daarbij horen en is onderdeel van de werelderfgoedlijst van Unesco.

Uit eten in Japan

De Japanse keuken wordt wereldwijd gerenomeerd en dankzij haar veelzijdigheid is er voor iedereen wat wils. Hieronder lees je meer over welke verschillende eetstijlen er in het land te vinden zijn.

 

 

De Japanse haute cuisine wordt Kaiseki genoemd. Het is een van de meest luxe eetervaringen die je kan beleven. Kaiseki is een traditioneel Japans meergangendiner en staat bekend om de ingewikkelde kunst van het maken van een perfect gebalanceerd menu. Hierbij wordt met alles rekening gehouden en de kleuren en presentatie zijn perfect op elkaar afgestemd.

Omdat Kaiseki de beste seizoens-ingrediënten en gebruik maakt van locale specialiteiten, is het de kunst van de chef-kok om het menu tot een perfect geheel te vormen. In Nederland geniet je bij Yamazato van zo’n luxe diner, het eerste traditionele Japanse restaurant in Europa dat een Michelinster heeft mogen ontvangen.

 

 

Voor een ontspannen en informele sfeer ga je in Japan naar een Izakaya. Deze eetcafé-achtige restaurantjes zijn vaak de plekken voor groepen vrienden of collega’s om samen te komen en gezellig wat te eten en drinken. ‘Nomi hōdai’ – all-you-can-drink en ‘Tabe hōdai’ – all-you-can-eat – zijn vaak in grotere izakaya ketens mogelijk en een populaire manier om alles te kunnen proeven. In de meer traditionele izayaka zijn er meerdere bestelronden waarbij men de tafel vult met bites en deze deelt. Izakaya zijn vaak goedkoper dan restaurants en draaien voornamelijk om de sociale ervaring.

Bento

Bento, een eenpersoons maaltijdbox met verschillende compartimenten, zijn een groot onderdeel van het dagelijks leven in Japan. Deze doosjes met diverse vakjes zijn vaak te koop bij gemakswinkels, supermarkten of Shinkansen-treinstations (bekend als Ekiben). In een traditionele bento zit rijst of noedels en vis of vlees, vaak met gepekelde en gekookte groenten, maar zijn in verschillende stijlen beschikbaar die zich niet beperken tot uitsluitend Japans eten.

Yakiniku en Teppanyaki

Waar in Nederland gourmetstellen rond de feestdagen uit de kast worden gehaald, geniet je in Japan het hele jaar door van koken op tafel, met Yakiniku en Teppanyaki. In Yakiniku restaurants kies je een selectie vlees, vis en groenten en grill je deze zelf op een ijzeren plaat (teppan) of barbecue grill met rooster die in de eettafel is geïntegreerd of erop ligt. Een teppan wordt ook gebruikt bij teppanyaki, wat ‘op een ijzeren plaat gegrild’ betekent. Hierbij zit je om een teppan heen en wordt het eten recht voor je neus klaargemaakt. Het stukje vlees dat hierbij zeker niet mag ontbreken is het populaire Japanse ‘Wagyu’ rundvlees. De authentieke Yakiniku met Wagyu ervaring is in Nederland als enige te beleven in Amsterdam bij Kanata.

Michelin restaurants Kyoto en Osaka

Dat Japan een geweldige bestemming is voor iedereen die van lekker eten houdt is inmiddels wel duidelijk! De steden Kyoto en Osaka lenen perfect voor een culinaire trip, al helemaal nu de nieuwe Michelin Gids hier weer de lekkerste restaurants heeft uitgelicht. Met 207 en 208 aanbevelingen in in Kyoto en Osaka, laten deze steden zien hoe rijk en dynamisch de Japanse culinaire wereld is.

Zo is het 3-sterrenrestaurant Kikunoi Honten, dat al sinds de eerste editie van de Michelin Gids dit hoge lof heeft mogen ontvangen, er eentje die je zeker niet mag missen. Ook op het gebied van duurzaamheid verdienen in 2022 in totaal 10 restaurants in Kyoto en Osaka de Michelin Green Star. Unkaku en Hatsu zijn hierin nieuwe aanwinsten, dankzij het gebruik de locale producten en de smaak van de natuur op elk bord.

 

 

 

 

 

Comments are closed.