Ontdek de andere kant van Japan op Hokkaidō

Het meest noordelijke eiland van Japan – Hokkaidō – is net even wat anders dan wat je doorgaans van het land gewend bent. Je ervaart er de authentieke Hokkaidō gevormd door een volk dat hier al woonde voor de Japanners. Het eiland staat bekend om zijn inheemse gerechten en fascinerende cultuur evenals de vele hot springs en natuurgebieden. De naam Hokkaidō betekent ‘De Noordzeeweg’, misschien dat het gebied daarom wel zo geliefd is door Nederlanders. Ook National Geographic is dit eiland niet ontgaan. Het magazine heeft de unieke Japanse cultuur uitgeroepen tot een van de acht culturele ervaringen die je niet mag missen in 2022.

Traditionele Ainu cultuur

De inheemse bewoners van Hokkaidō waren de Ainu. Een groot deel van deze bevolking leeft daar nog steeds. Dankzij de stijging van Japanse en internationale bezoekers aan het noordelijke eiland die meer te weten willen komen over de de Ainu cultuur, wordt ook de door UNESCO beschermde Ainu taal steeds populairder en minder bedreigt. In het Upopoy National Ainu Museum and Park leren bezoekers over de traditionele kledij, religie, leefwijze en rituelen van de Ainu, wiens spirituele overtuigingen geworteld zijn in respect en dankbaarheid voor de natuur.

 

 

Het hele jaar door ben je in Hokkaidō aan het goede adres voor avontuur. Hokkaidō heeft resorts en pistes in overvloed en is, met de beste poedersneeuw in de winter, een geweldige locatie om te skiën. In de zomer geniet je van de kersenbloesems en lavendelvelden, verse visgerechten en zachte temperaturen. Ook biedt het eiland de mogelijkheid tot mountainbiken, raften, paardrijden en avontuurlijke hikes voor elke leeftijd. Met op elke hoek een natuurlijke onsen (hot springs) breng je vier seizoenen lang je lichaam en geest weer tot rust na een dag vol avonturen.

 

 

In Hokkaidō geniet je van de natuur prachtige vergezichten en een rijke flora en fauna. Naast dat het gebied zich uitstekend leent voor een skivakantie, kun je er ook voor kiezen om er op uit te trekken om de omgeving op het land te ontdekken. Liever het water op? Boek dan ze bijzondere ijscruise waarbij je met een echte ijsbreker door het drijfijs vaart dat over de zee vanuit Siberië is gedreven. Hokkaidō is een van de weinige plekken in de wereld waar je dit bijzondere tafereel kunt bewonderen.

Overheerlijke gastronomie

Hokkaidō staat bekend om zijn verse vis, die wordt verwerkt in gerechten zoals de specialiteit kaisen-don. In tegenstelling tot de rest van Japan, zijn op Hokkaidō de zuivelproducten, vanwege de vele zuivelboerderijen, zeer populair. Veel Japanners zijn lactose-intolerant, maar in Hokkaidō wordt er volop van zuivel genoten.

Ramen

Wie aan de Japanse keuken denkt, denkt aan ramen. Ramen is eigenlijk een noedel soep gemaakt op Japanse wijze. Hokkaidō kent een belangrijke ramen cultuur waarbij elke stad weer een andere variant heeft op het bekende gerecht. De ramen-lover kan van plek naar plek hoppen om iedere keer een andere soort te proeven. Zo staat Sapporo bekend om haar miso ramen en biedt havenstad Hakodate een twist op het traditionele gerecht met een bouillon van kelp en zeevruchten.

Jingisukan

Ook in de keuken van Hokkaidō is koken aan tafel een populaire culinaire ervaring. Op een koepelvormige metalen tafelgrill worden stukjes lams- of schapenvlees en groenten gebakken, geserveerd met dipsauzen.

Soup Curry

Naast Ramen, staat Hokkaidō bekend om het gerecht soup curry, zoals de naam suggereert is dit een curry in de vorm van een heerlijk gekruide soep. Dit pittige gerecht is gevuld met allerlei seizoensgroenten zoals pompoen, okura en lotuswortel. Het bevat vaak vlees, van Wagyu-rund tot Hokkaidō-sneeuwkrab. In Sapporo, de hoofdstad van Hokkaidō, vind je meer dan 200 soup curry speciaalzaken, hier hoef je dus nooit ver te zoeken wanneer je het gerecht wilt proeven!

 

 

 

 

 

Comments are closed.