Ontdek de duizend heuvels van Rwanda per fiets of mountainbike

In 2025 komt het WK Wielrennen voor het eerst naar Afrika. Naar Rwanda, het Land van de Duizend Heuvels en eldorado voor de recreatieve of sportieve fietser en mountainbiker. Rwanda heeft deze koosnaam te danken aan haar glooiende en bergachtige landschappen.

Kronkelende wegen en mooie fiets- en mountainbikeroutes doorkruisen het Oost-Afrikaanse land. Op de fiets of mountainbike Rwanda verkennen, van het ene dorpje naar het andere, brengt je makkelijk in contact met de lokale bevolking en voert langs magistrale vergezichten. In het kleine land zijn er routes in elke lengte en moeilijkheidsgraad. Bovendien staan volgend jaar de evenementen Race Around Rwanda, Journey Around Rwanda, Rwandan Epic en Tour du Rwanda op de planning. Rij alvast mee over een van onderstaande trajecten.

De Congo Nile Trail op de mountainbike

De meest bereden route in Rwanda is het 227 kilometer lange traject langs de prachtige oostkust van Lake Kivu. Deze grotendeels onverharde trail verbindt Volcanoes National Park in het noorden en Nyungwe National Park in het zuidwesten. Het is een van de meest fotogenieke routes van Rwanda, met hoogteverschillen tussen 1450-1800 meter. Regenwoud, theeplantages, watervallen, strandjes, dorpjes en bamboebossen wisselen elkaar af. Deze tocht staat hoog op het lijstje van menig mountainbiker en duurt ongeveer vijf dagen. Geniet van een verse Rwanda Coffee in een van de twaalf koffiebranderijen langs de route.

 

Lees ook dit artikel: Reizen door landen in opspraak

 

Ook met een (hybride) fiets met dikke banden kan je een deel van de Congo Nile Trail fietsen. Fiets langs de oevers van Lake Kivu over de kronkelende weg die kleine dorpjes met elkaar verbindt. Verblijf in één van de levendige dorpen Gisenye, Cyangugu of Kibuye. De dorpen zijn omringd door heuvels met groene bossen en kletterende watervallen. Watersportliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Zo kun je zeilen, varen en surfen. Vogelspotters kunnen zich verheugen op de vele verschillende vogelsoorten die langs het meer te vinden zijn. Denk aan pelikanen, ijsvogels en kraanvogels. Geniet van geweldige vergezichten over het azuurblauwe meer.

Dit park is een waar paradijs voor wandelaars en mountainbikers. Volg de mountainbikeroute dwars door de oerbossen, waar niet minder dan 13 primatensoorten, zoals de zeldzame gouden meerkatten, chimpansees en colobusapen hoog in de bomen slingeren of juist luieren. Ook talrijke vogel- en vlindersoorten laten zich hier in al hun schoonheid bewonderen.

 

 

Om maar te zwijgen over de gigantische diversiteit aan boom- en orchideesoorten. De 50 kilometer lange route langs steile beboste hellingen en met prachtige uitzichten over dichtbegroeide heuvels biedt vergezichten tot in buurland Congo. Aan het eind van de route geniet je van een kop verse thee bij de theeplantage in Gisakura.

Fietsen in Kigali

Ideaal gelegen in het midden van Rwanda. De stad strekt zich uit over verschillende heuvels en valleien. Huur een fiets in de hoofdstad en verken het culturele centrum van het land. Je vindt hier onder andere het Genocide Memorial Centre en sfeervolle markten. Zoals de Nyabugogo markt met tropische vruchten als papaja’s en mango’s en de ambachtsmarkt van Caplaki, waar je allerlei souvenirs vindt van hout, bananenblad, stof en aardewerk. Verder vind je er talrijke ambachtelijke winkeltjes waar je kunt deelnemen aan een lokale imigongo workshop. Maak een stop bij Question Coffee Bar en proef de echte Rwandese koffie. Zin in avontuur? Beklim met de fiets Mount Kigali. Via verschillende routes bereik je de top van de berg. Een prachtig uitzicht op één van de modernste steden van Afrika is jouw deel.

Georganiseerde evenementen in 2022

De Race Around Rwanda is een zesdaagse wielerwedstrijd beginnend op 29 januari 2022. In totaal is de route bijna 1000 kilometer lang en met tot wel 1700 meter hoogteverschil.

Tegelijkertijd vindt de Journey Around Rwanda plaats. Afhankelijk van de route die je kiest is het traject tussen de 100 tot 600 kilometer lang. Zo kun je kiezen voor verkorte trajecten. Het is geen competitieve rit en je kunt deelnemen in een groep of alleen.

De Rwandan Epic vindt plaats in maart. Een mountainbikewedstrijd met vier etappes in teams van twee bikers. De 315 kilometer lange route brengt je vanuit de levendige hoofdstad Kigali naar het Ruhondo meer, een van de mooiste meren in Rwanda.

De jaarlijkse wielerwedstrijd Tour du Rwanda vindt plaats in februari. Een wedstrijd voor professionele wielrenners, maar voor amateurfietsers is het zeker de moeite waard om een deel van de route te fietsen.

In 2025 organiseert Rwanda als eerste land in Afrika het WK wielrennen op de weg. Een extra reden om, dan of al eerder, een bezoek te brengen aan het land van de berggorilla’s, 13 andere primatensoorten, de Big 5, de unieke kunst van imigongo, vier unieke National Parks, de stranden van Lake Kivu, prachtige lodges en resorts.

 

 

 

 

 

Comments are closed.