10 onvergetelijke autoroutes in Groot-Brittannië

Laat de Britse snelwegen achter je en verbaas je over wat je allemaal ontdekt. Van bergpassen tot kustwegen, Groot-Brittannië heeft prachtige autoroutes in petto voor jouw volgende roadtrip.

1. A82 – Loch Lomond naar Loch Ness

Deze schilderachtige route wordt algemeen beschouwd als een van de meest iconische autoroutes van Groot-Brittannië. De A82 begint in Glasgow en strekt zich noordwaarts uit tot in de Schotse Hooglanden, passeert Loch Lomond voordat hij naar het hoogtepunt van de route gaat – Glencoe. Dit prachtige gebied wordt de meest spectaculaire locatie in Groot-Brittannië genoemd en met één blik snap je waarom. Filmliefhebbers herkennen het gebied ook van de James Bond-film Skyfall.

Na Glencoe passeert de A82 Loch Leven voordat hij door Fort William gaat. Op dit stuk weg kun je Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittannië, zien opdoemen. Avonturiers maken vaak een stop in Fort William en doen een poging om de top van de berg te bereiken. Ga noordwaarts over de A82 en kom een ​​andere iconische Britse locatie tegen: Loch Ness. Rijd langs het Loch en probeer het legendarische monster van Loch Ness te spotten, of stop en maak een relaxte wandeling door het gebied om de roadtrip in stijl af te sluiten. De ruïnes van Urquhart Castle dateren uit de middeleeuwen en staan ​​fier langs Loch Ness. Ontdek 1000 jaar geschiedenis terwijl je de opmerkelijke natuur rondom dit majestueuze monument in je opneemt.

De 224 km lange route kan in ongeveer drie en een half uur worden voltooid, maar het is de moeite waard om onderweg op verschillende locaties te stoppen om de bezienswaardigheden te bekijken!

2. A3055 – Military Road (Isle of Wight)

De A3055 (ook bekend als Military Road) loopt parallel aan de westkust van het eiland en is een roadtrip waarmee je niet te lang moeten wachten om ‘m te maken, omdat door erosie langs de kust delen van de weg kunnen verdwijnen! Aardverschuivingen hebben sommige delen van de weg teruggebracht tot een enkele rijbaan en markeringsborden langs de route zullen oplichten om deze onmiddellijk af te sluiten in geval van een nieuwe aardverschuiving.

 

De leukste hotspots in Londen in een gratis reisgids

Download hem hier, alleen vandaag gratis te downloaden.

 

De A3055 dateert uit het midden van de 18e eeuw toen hij een belangrijk onderdeel vormde van de militaire infrastructuur van het eiland. Door de verbinding van St. Catherine’s Point met Freshwater Bay in het westen, is de 18 km lange route misschien kort, maar biedt deze een schat aan waanzinnige uitzichten op de oceaan en landschappen. Op het stuk weg tussen Brook en Freshwater Bay is geen stop toegestaan, omdat het een Clearway is, maar er zijn een aantal officiële parkeerplaatsen waar reizigers kunnen stoppen om van het uitzicht te genieten.

3. B3135 – Cheddar naar Ashwick

De B3135 snijdt een route door de Mendip Hills, aangewezen als Area of ​​Outstanding Natural Beauty, en kronkelt zich een weg door de kliffen en kloven van Somerset. Het dorp Cheddar, vooral bekend om zijn kaas, wordt ook omringd door weelderige landroutes. Avontuurlijke chauffeurs kunnen zich verheugen op het navigeren door de krappe, kronkelende bochten door de spectaculaire Cheddar Gorge, voordat de weg leidt naar het rustige dorpje Ashwick.

Ondanks dat het niet de langste rit is – ongeveer 22 km – zorgt de prachtige omgeving voor een onvergetelijke reis naar het Engelse West Country. Er zijn ook tal van andere attracties in de omgeving, maar geen enkele biedt een gevoel van avontuur zoals een rit door Cheddar Gorge. Reserveer ongeveer 30 minuten om de route te voltooien. Cheddar Gorge is een van de natuurwonderen van het Verenigd Koninkrijk, bekijk ze hier.

4. Wrynose en Hardknott Pass

Voor degenen die dromen van een uitdagende roadtrip, is ​​Wrynose en Hardknott Pass een goede optie. Met een aantal van de steilste wegen in Groot-Brittannië (Hardknott Pass heeft op een bepaald punt een helling van 33%), is deze route niet voor angsthazen.

Degenen die de route aandurven, worden getrakteerd op een spectaculair uitzicht over het Lake District, samen met een geweldig verhaal om te vertellen bij thuiskomst. De ‘single track’ route (slechts breed genoeg voor één auto) heeft veel bochten tussen het pittoreske dorpje Eskdale en de stad Ambleside. Het passeert ook het Hard Knott Fort, ooit een van de eenzaamste buitenposten van het Romeinse rijk. Gebouwd tussen 120 en 138 na Chr., kijkt deze archeologische vindplaats uit over de pas die deel uitmaakt van de Romeinse weg die Ravenglass met Ambleside verbindt en Brougham met Penrith.

5. Evo Triangle

Vernoemd naar het Britse tijdschrift Evo, dat vaak deze route gebruikt om nieuwe auto’s te testen, combineert de Evo Triangle drie wegen in Noord-Wales. Beginnend op de A5 bij Cerrigydrudion, rijd in westelijke richting naar het rustige dorp Pentrefoelas, voordat je rechtsaf de A543 opgaat, waar de Evo-driehoek zich echt van zijn mooiste kant laat zien.

Strakke bochten en weidse vergezichten maken de klim bergopwaarts een waar genot. Uiteindelijk passeert de route de Sportsman’s Arms en gaat dan rechtsaf de B4501 op. Dit is misschien wel het mooiste stuk van de route, met een panoramisch uitzicht over het Alwen-reservoir en een kronkelende, bochtige weg die voor veel spanning zorgt. Met iets meer dan 35 km duurt de route ongeveer 30 minuten om te rijden en onderweg zie je misschien zelfs de nieuwste sportwagens worden getest!

6. Alnmouth naar Lindisfarne

Rijden door het platteland kan soms een hele uitdaging zijn, maar niet aan de kust van Northumberland. Deze route van Alnmouth naar Lindisfarne Nature Reserve volgt de kust en biedt een spectaculair uitzicht over de Noordzee. De kust van Northumberland is ook bezaaid met kastelen, die boven de hellingen langs de weg uitsteken. Bamburgh Castle is een bijzonder hoogtepunt op deze route. Oorspronkelijk was het de locatie van een Keltisch fort, het imposante stenen kasteel werd gebouwd in de 12e eeuw en de muren zijn getuige geweest van donkere verhalen over rebellie en bloedvergieten.

Aan het einde van de reis ligt Lindisfarne, een Area of ​​Outstanding Natural Beauty en een historisch juweeltje in het noorden van Engeland. De aanblik van de eerste Viking-invasie in 793 AD, Holy Island en Lindisfarne Castle zijn beide op afstand al schilderachtig. Degenen die dichterbij willen komen, pas op; de verhoogde weg die naar Holy Island leidt, wordt op bepaalde punten onbruikbaar

7. Bealach na Ba

Van oudsher werd deze route gebruikt om vee over de bergen te drijven, nu is Bealach na Ba (ook bekend als Pass of the Cattle in het Engels) omgevormd tot een van de mooiste ritten in Groot-Brittannië. In het begin is deze weg een beetje intimiderend, maar eventuele zorgen verdwijnen allemaal halverwege de route, dankzij het glorieuze uitzicht over de Schotse Hooglanden.

De kronkelende weg dateert uit 1822 en is ontworpen in dezelfde geest als de grote bergroutes in de Alpen. Er zijn geen ingewikkelde aanwijzingen om deze te rijden; Volg gewoon de weg ten zuiden van Tornapress richting Applecross, voordat je de Bealach na Ba oprijdt. Er zijn diverse stopplaatsen langs de route, dus zorg ervoor dat je uitstapt en de tijd neemt om van het uitzicht te genieten!

 

Lees ook dit artikel: Glasgow, de groene stad

 

8. A470 – Brecon Beacons naar Snowdonia

De A470 loopt door het grootste deel van Wales en verbindt hoofdstad Cardiff in het zuiden met Llandudno in het noorden. Roadtrippers die zich noordwaarts wagen op deze weg, kunnen een aantal van de beste uitzichten van het land bewonderen. Ten noorden van Merthyr Tydfil komt de A470 het Brecon Beacons National Park binnen, met zijn glooiende heuvels en bijna eindeloze horizon.

Vervolg je weg en de A470 gaat het platteland van Wales in, door tal van kleine dorpjes en gemeenschappen. Er is volop gelegenheid om even te stoppen en de omgeving te verkennen, maar blijf bij de A470 om uiteindelijk in Snowdonia aan te komen. Onderweg word je omringd door bergen en uitzichten die steeds beter worden.

Een mix van enkele rijbaanwegen en uitgestrekte tweebaanswegen, de 285 km lange route kan in ongeveer vier en een half uur worden voltooid. De Cambrian Way, een reis door de bergachtige ruggengraat van Wales, volgt een groot deel van de A470, met extra omwegen naar locaties zoals Welsh Royal Crystal in Rhayader en Adventure Parc Snowdonia.

9. Snake Pass

Snake Pass, gelegen in het Peak District, biedt een route over de Pennines tussen de steden Glossop en Sheffield. Zoals je van de naam mag verwachten, zit Snake Pass vol met bochten met iedere keer een verrassend mooi uitzicht. In de nazomer bloeit de heide over de omliggende heuvels en baadt het gebied in een prachtige paarse kleur – het is een spectaculair gezicht.

Snake Pass was ooit de belangrijkste route die Sheffield met Manchester verbond toen hij in 1821 werd geopend. In de wintermaanden valt hier regelmatig sneeuw en is de route vaak gesloten tijdens deze periodes. Hij is populair bij motorrijders en fietsers gedurende de rest van het jaar, met een ontspannen rit langs de 35 km lange route.

10. B3306 – St Ives naar St Just

De B3306 is misschien niet de snelste route tussen St Ives en St Just, maar het is absoluut de spannendste. De B3306, een kustpad van 20 km lang, kronkelt en keert tussen schilderachtige dorpjes en heuvels die aflopen naar de oceaan.

 

 

De B3306 volgt de ‘Tin Coast’ van het schiereiland Penwith en in de buurt van Trewellard ligt de Levant Mine and Beam Engine, onderdeel van de Cornish Mining World Heritage Site, waar tal van overgebleven mijngebouwen en een gerestaureerde motor uit 1840 te vinden zijn. Of ga naar Pendeen om de Geevor Tin Mine te zien, een goed bewaard gebleven museum dat staat zoals het werd achtergelaten door de mijnwerkers in 1990.

 

 

 

 

 

Comments are closed.