Glasgow, de groene stad

Deze week vindt in Glasgow de 26e VN-conferentie over klimaatverandering (COP26) plaats. Als een van de groenste steden van Europa is dat een passende keuze. Eco-toerisme is booming in Schotland – en Glasgow is een van de beste voorbeelden. Cijfers liegen er niet om, ruim 22% van de stad (18.000 hectare) is ontworpen om de natuur en biodiversiteit te beschermen.

Glasgow University Sunset, Glasgow, Scotland

Je vindt er een ruime keuze aan duurzame restaurants en hotels en het is een fantastische bestemming voor een stedentrip. Geen wonder dat Condé Nast Traveller de stad eerder dit jaar uitriep tot de beste bestemming voor een weekendje weg in het Verenigd Koninkrijk. Edinburgh mag dan de eerste plaats innemen als het gaat om financiën, politiek en toerisme, maar Glasgow is de culturele hoofdstad van het moderne Schotland.

Groei voor culinaire scene

De culinaire scene van Glasgow heeft de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt. Cail Bruich, in het hart van het lommerrijke West End, is het enige met een Michelin-ster bekroonde restaurant van Glasgow. Het serveert Schotse gerechten op zijn best, met seizoensgebonden ingrediënten van hoge kwaliteit. Als je een meer experimentele kijk op de plaatselijke keuken wilt, biedt het nabijgelegen Stravaigin een eigentijds en verrassend menu. Ubiquitous Chip is een instituut in Glasgow, dat zeer geliefd is om zijn Schotse keuken van topkwaliteit en stijlvolle interieur vol planten. Het restaurant gebruikt niet alleen duurzame ingrediënten, maar is ook fantastisch gelegen in Ashton Lane, een schilderachtig gebied dat bekend staat om de geplaveide straten, de sfeervolle lichtjes en de overvloed aan bars en restaurants. The Gannet, ook in het West End, biedt een Schotse fine dining-ervaring van hoge kwaliteit met een bijpassende wijnkaart. In het stadscentrum tref je Gamba, een visrestaurant dat alleen ethisch gevangen vis en lokale producten gebruikt en dat in 2015 werd uitgeroepen tot het beste visrestaurant van het Verenigd Koninkrijk.

 

 

Het nachtleven van Glasgow varieert van rumoerig tot relaxed, er is wat te vinden voor elke stemming. De Old Toll Bar ziet er misschien ouderwets uit, maar de sfeer is bijzonder levendig: in het weekend kun je livemuziek en dj-sets verwachten. Tabac heeft een indrukwekkende cocktailkaart en het soort stemmige verlichting dat perfect is voor geslaagde date-night. Voor whiskyliefhebbers heeft de Ben Nevis een voortreffelijke selectie. Warehouse venue SGW3 biedt een clubbing-ervaring met een duurzame twist: er wordt een proef gedaan met een hernieuwbaar energiesysteem dat het gebouw van energie voorziet door de lichaamswarmte van dansende mensen te benutten. Dat is nog eens groene energie waar de inwoners van Glasgow achter kunnen staan. Wat accommodatie betreft, is het Brunswick Hotel een goede keuze als je op zoek bent naar een betaalbare maar chique plek. Voor ouderwetse glamour is het voco Glasgow Central de plek, dit hotel is gevestigd in een van de meest verbluffende Victoriaanse gebouwen van het Verenigd Koninkrijk.

 

 

Kijkend naar verscheidenheid biedt Glasgow meer cultuur dan welke andere bestemming in het Verenigd Koninkrijk ook. Geen persoon heeft het aanzien van de stad meer bepaald dan Art Nouveau architect Charles Rennie Mackintosh. Je kunt zijn nalatenschap verkennen in de Mackintosh at the Willow tea-room. House for an Art Lover, ook ontworpen door Mackintosh, is een kunstgalerie midden in een schitterend park. Het Hunterian Museum and Art Gallery is het oudste openbare museum van Schotland en er wordt van alles tentoongesteld, van Schotse geschiedenis tot moderne kunst. Het Centre for Contemporary Arts (CCA) organiseert een reeks op zichzelf staande evenementen in verband met COP26, evenals een grote tentoonstelling.

De leukste hotspots in Londen in een gratis reisgids

Download hem hier, alleen vandaag gratis te downloaden.

Hoewel Glasgow absoluut een stedelijk karakter heeft, zijn er ook genoeg mogelijkheden om de natuur in te trekken. Glasgow Bike Tours zijn een geweldige manier om alle belangrijke bezienswaardigheden te bekijken, terwijl je je ecologische voetafdruk tot nul beperkt. Als je meer van wandelen houdt, volg dan de City Centre Mural Trail om de uitstekende straatkunst van Glasgow te bekijken, waar je als je goed kijkt veel verborgen grapjes in ontdekt.

Floating Heads Installation door Sophie Cave in het Kelvingrove Art Gallery and Museum in Glasgow.

Kelvingrove Park aan de westkant, met zijn smeedijzeren poorten en uitzicht op de universiteit, is een romantische plek om een wandeling te maken. Het eenvoudig bereikbare Loch Lomond, met het openbaar vervoer op slechts 1 uur afstand, biedt een van de mooiste landschappen van Europa. Met uitzicht op het water ligt een van de beste hotels van het Verenigd Koninkrijk: het statige Cameron House, dat er na een recente restauratie nog fraaier uitziet. Het is vanaf hier ook gemakkelijk om verder de Highlands in te reizen: het Isle of Arran ligt op slechts een korte reis afstand en de schoonheid van het eiland maakt het de reis meer dan waard. Vertaald uit het Gaelic betekent de naam Glasgow ‘Dear Green Place’. Aangezien deze innovatieve en vooruitstrevende stad duurzaamheid blijft omarmen, is de bijnaam nu meer dan ooit op zijn plaats.

The Riverside Museum

 

 

 

 

 

Comments are closed.