Deze nieuwe fietsroute verbindt Slot Zuylen en Kasteel de Haar

Slot Zuylen en Kasteel de Haar zijn voortaan met elkaar verbonden in een nieuwe kastelenfietsroute. Deze kastelenronde is uitgebracht in het Nederlands, Engels en Duits. De route is gemaakt op basis van fietsknooppunten en maakt deel uit van een reeks digitale kastelenfietsroutes die gemakkelijk is te downloaden en af te drukken.

Mooi en veilig initiatief

In de zomer overhandigden Wouter Terpstra, directeur van Fietsnetwerk.nl, en Arno Ruis, programmaleider kastelen van NBTC, de route aan Maarten van Dijk, wethouder toerisme van gemeente Stichtse Vecht, en aan de directeuren van Slot Zuylen en Kasteel de Haar, te weten aan Willem te Slaa en Cindy van der Schoot.

 

 

Maarten van Dijk geeft aan: ‘Deze nieuwe fietsroute zorgt voor extra publiek aan Slot Zuylen en dat kan het museum goed gebruiken door de gedwongen sluiting van bijna een half jaar. Het initiatief past in ons toeristische beleid om de beleefbaarheid van kastelen en buitenplaatsen in Stichtse Vecht te vergroten.’ Willem te Slaa: ‘We hebben een zware periode doorgemaakt in de afgelopen lockdown en willen niets liever dan opnieuw bezoekers ontvangen.

 

 

Fietsers zijn van harte welkom in ons Koetshuis voor een kop huisgemaakte soep of een stuk versgebakken taart met groente en fruit uit de slottuin. Of voor een museumbezoek waar je met de audiotour alles te weten komt over schrijfster Belle van Zuylen die hier haar jeugd heeft genoten.’ Cindy van der Schoot: ‘Een mooi initiatief voor kastelen in Nederland en in het bijzonder voor Slot Zuylen en Kasteel de Haar. Bezoekers kunnen op het authentieke stalplein van Kasteel de Haar lunchen, of gebruik maken van een (vooraf gereserveerde) picknickmand en neerstrijken op de picknickweide met uitzicht op het kasteel. Bezoekers die het kasteel willen bezoeken zijn meer dan welkom en kunnen dit veilig doen. Kasteel de Haar heeft alle maatregelen getroffen die het museumprotocol voorschrijft.’

Kastelen in de schijnwerpers

De bijna 40 km lange kastelenfietsroute vormt één van de acties die NBTC uitvoert om kastelen en buitenplaatsen in Utrecht, Gelderland en Noord-Holland in de schijnwerpers te zetten. Arno Ruis: ‘De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat fietsen populairder is dan ooit. We weten dat mensen bij een bezoek aan een kasteelmuseum graag een combinatie maken met fietsen en horeca. Dat geldt voor Nederlanders en ook voor Duitsers en Vlamingen. De kastelenroute maakt het mogelijk om 2 aantrekkelijke kastelen te bezoeken en onderweg bijzondere lunchplekken aan te doen die passen in het verhaal van kastelen en buitenplaatsen, zoals restaurant DeZusters op Buitenplaats Doornburgh of Het Koetshuis van Kasteel de Haar.’

Bezienswaardigheden op de route

Het Rondje Slot Zuylen-Kasteel de Haar start en eindigt bij het Toeristische Overstappunt (TOP) van Slot Zuylen. De route voert via de molens van Oud-Zuilen door de Bethunepolder langs Fort Tienhoven. Vervolgens kruist de route het centrum van Breukelen en hierna naar het open agrarische landschap van het Groene Hart via Kockengen naar Kasteel de Haar. Na een bezoek aan de tuinen of het kasteel voert het rondje terug naar Oud-Zuilen via de kern van Maarssen.

Haarzuilens

De route ‘Rondje Slot Zuylen-Kasteel de Haar’ is vanaf nu gratis beschikbaar op de fietsnetwerk website. Hier zijn ook andere kastelenroutes te vinden.

 

 

 

 

 

Comments are closed.