Fietsrondje van de Maand: Haarzuilens en Loosdrechtse Plassen (juni 2020)

Het stedelijk gebied rond de stad Utrecht breidt zich snel uit. maar net ten noorden van de stad is nog een heerlijk landelijk gebied. Een landschap met het riviertje de Vecht, plassen en moerassen. Het is fietsen om bij weg te dromen op smalle dijken en over een reeks van witte ophaalbruggetjes. Rustieke dorpen maken het decor compleet. Een van de hoogtepunten is Haarzuilens: ontworpen door Cuypers en zijn leerlingen.

De A2 zorgt voor een lawaaierige start van ons fietsrondje, maar eenmaal onder de snelweg door fietsen we al spoedig in alle rust door het Utrechtse polderlandschap. Knotwilgen lijken bij Utrecht te horen. De gerimpelde stammen met de bonkige knoesten sierden al de werken van onze meesterschilders uit de Gouden Eeuw. De afgezaagde takken werden vooral gebruikt als vlechthout.

Voor de witte ophaalbrug van Kockengen lijkt het standbeeld van de rustende boer op zijn bankje ons te begroeten. Een van de leuke oude pandjes in de Nieuwstraat staat te koop.

Heerlijke alledaagse tafereeltjes van een gezapig dorpsleven.

Ondertussen doet de postbode zijn rondje met de bakfiets. Heerlijke alledaagse tafereeltjes van een gezapig dorpsleven.

Welkom in Luilekkerland

Welkom in Luilekkerland geeft een bord voor een kijkje door het riet aan. Een picknicktafel lonkt om even plaats te nemen. Achter de bomen worden de contouren van het sprookjeskasteel de Haar zichtbaar. Na het aangrenzende knus-kneuterige Haarzuilens komen we in de omgeving van de fruitteelt. In de winkel van De Haarse Gaard liggen de vitaminerijke producten uit de eigen boomgaard.

De eerste plas dient zich aan. De Haarrijnse plas is pas van deze eeuw. Ontstaan door zandwinning voor de nieuwe Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Utrecht dijt uit. Dit geldt ook voor de voorsteden.

Maarssen telde in de jaren ’60 van de vorige eeuw nog geen 8.000 inwoners, maar vanaf de jaren ’70 werd Maarssenbroek gerealiseerd. Van het oude dorp gescheiden door het Amsterdam-Rijnkanaal.

Maarssen heeft nu 40.000 inwoners. Maarssenbroek heeft het oude dorp overvleugeld. Hier zijn ook de grotere winkels en andere voorzieningen. Het is wel een groene wijk met rustige fietspaden. In het oude dorp aan de Vecht lijkt de tijd stil te hebben gestaan.

Een paar van totaal verschillende molens

We volgen een klein stukje deze rivier om links af te slaan naar een koppeltje totaal verschillende molens. De molen van de Polder Westbroek uit 1753 is de grootste molen in de provincie Utrecht. Deze molen bemaalde nog tot 1946 zelfstandig de polder. Tot 1971 functioneerde de molen met behulp van een dieselgemaal. Daarna nam een nieuw gemaal de taken over.

De Buitenwegse Molen is nu juist de kleinste molen van de provincie Utrecht. Deze molen uit 1830 bemaalde een andere polder. In 2016 werd de molen zwaar beschadigd door brand, die vermoedelijk was aangestoken. De Buitenwegse Molen is echter schitterend in oude glorie hersteld. Tussen beide molens ligt een historisch sluizencomplex.

De eerste plas van een serie is de Maarsseveensche Plas. Belangrijk voor de recreatie, maar na het strandbad voert het fietspad ons door een nat venengebied. De natuur wordt even onderbroken door het lint van de dorpen Oud Maarsseveen en Tienhoven, maar daarna gaat het verder door het moerasland waar de wipmolen de Trouwe Wachter jarenlang trouw dienst heeft gedaan om de waterhuishouding op peil te houden.

Vergezichten over het spel tussen water en land

Het fietspad langs het Tienhovens Kanaal ligt precies op de provinciegrens van Utrecht en Noord-Holland. Links en rechts krijgen we fabelachtig vergezichten over het spel tussen water en land. Voor ons ligt het hoger gelegen Het Gooi.

Ineens duiken sloperijen met stapels autowrakken op. Woonwagenkamp Egelshoek is een van de weinig overgebleven grotere kampen. Het is al van voor de Tweede Wereldoorlog, maar de Duitse bezetter verdreef de bewoners hun plek, want zij richtten naast het kamp een militair vliegveld in. Woonwagenbewoners trokken oorspronkelijk rond als dagloner naar daar waar dat op het moment werk was. Hun huis op wielen namen ze mee. Weinig kampbewoners wonen nog in een mobiel onderkomen. Tegenwoordig zitten veel van de voormalige reizigers in de autosloperij en het oud ijzer.

De bewoners leefden lange tijd in onmin met de gemeente Hilversum over de renovatieplannen van het bestuur. Burgemeester Broertjes van Hilversum greep persoonlijk in om de communicatie te herstellen. De burgervader kreeg het vertrouwen en in januari 2020 kon de renovatie worden voltooid. Vliegveld Hilversum wordt voornamelijk gebruikt voor de zweefvliegsport. Het terras van het restaurant biedt en goed uitzicht op de activiteiten.

Cabrio’s met open dak

Op de dijk van Oud-Loosdrecht wordt het een paar kilometer wat drukker. Vooral op mooie zomerse dagen bewegen zich rijen cabrio’s met open dak. De inzittenden willen zich hier graag laten zien. Alle ontwikkelingen hebben Loosdrecht er niet mooier op gemaakt. De fraaie pandjes die er nog zijn lijken verscholen achter de SUV’s.

De T-kruising aan het einde van het dorp zorgt voor een verademing. De grote meute gaat links en wij gaan rechts op de dijk tussen de Loenderveense plassen en de Vuntusplas. We krijgen een wijds uitzicht over de Loenderveense plas. Vogels beschouwen deze plas als hun domein. Protestborden geven dat de rust hier in de
toekomst vestoord kan worden.

Nog fraaier is het gravel fietspad op de nauwe Dirck A. Lambertzkade. Door openingen in het struikgewas ontwaren we het kabbelende water. Aan de zijde van de Loenderveense plas zijn de vogelaars druk in de weer met het spotten van onze gevederde vrienden vanuit een observatiehut. Op de Wijde Blik bewegen een paar kleinere zeiljachten zicht voort.

Riante buitenverblijven

Voor de tweede keer fietsen we langs de Vecht. Rijke Amsterdammers hadden hier een riant buitenverblijf in een rijkelijk begroeide tuin: een zogenoemde buitenplaats. Soms staat aan de Vecht een prieeltje. Op de Vecht zelf krioelt het van de vaartuigen.

We kunnen de verleiding niet weerstaan om even de ophaalbrug over te gaan naar de oude straatjes van Loenen aan de Vecht. Net voorbij de plaatsje is de Mijndense Sluis. De pleziervaartuigen liggen dicht opeengepakt in de sluiskom, totdat de sluisdeuren open gaan. Dat kan wel even duren, want het waterpeilverschil tussen de Loosdrechtse plassen en de Vecht is een meter.

Depot voor Discipline

Nieuwersluis was ooit de schrik van dienstplichtige militairen. Gestraften werden hier orde en tucht bijgebracht in het Depot voor Discipline. De tijd dat de militairen hier verbleven moesten ze nadienen. Koning Willem III was persoonlijk betrokken bij de realisatie van de monumentale gebouwen. Het militaire opleidingsinstituut kreeg dan ook zijn naam: Koning Willem III Kazerne. In het voorgebouw zat de pupillenschool. Een premilitaire opleiding voor jongens van 12 -15 jaar.

Er hebben in de loop der jaren hier diverse krijgsmachtonderdelen gezeten. In 1950 kreeg het de naam Depot voor Discipline. Sinds 1999 is Nieuwersluis in gebruik als vrouwengevangenis. Van buiten lijkt het best een riant optrekje.

Brooklyn aan de Vecht

Het valt ons op dat we vandaag over diverse witte ophaalbruggetjes zijn gefietst. Wit is ook de kleur van de brug naar Breukelen. Het bruggetje is zo smal dat de auto’s uit beide richtingen op elkaar moeten wachten. Het is echter de enige brug over de Vecht bij Breukelen.

Breukelen leende zijn naam aan de wijk Brooklyn in New York, dat ooit door de Nederlanders was gesticht als Nieuw Amsterdam. De Kerkbrink is niet rond, maar langgerekt, maar heeft wel sfeer. We hebben de keuze: hier op een van de terrasjes, of wachten tot Van der Valk op het eindpunt.

 

 

 

 • Route informatie
 • Route beschrijving met knooppunten
 • Horeca en winkels onderweg
 • Oriental Palace, de Chinese droom die anders uitkwam
 • Kasteel de Haar en Haarzuilens
 • Loosdrechtse Plassen
 • Verblijf tips voor overnachten in rond Loosdrecht
 •  

   

  Routeinformatie

  Fietsroute: Haarzuilens en Loosdrechtse Plassen
  Land: Nederland
  Provincie: Utrecht en Noord-Holland
  Lengte: 54 km
  Beginpunt: station Breukelen
  Eindpunt: station Breukelen

  Route beschrijving met knooppunten

  Ga als je beneden komt vanaf het perron in de tunnel rechtsaf naar de molen. Hier is een TOP (Toeristisch Opstap Punt) met informatie. Knooppunten 5, 7, 9, 10, 11, 12, 18, 46, 45, 62, 47, 48, 49, 29, 30, 28, 26, 7, 5, 4, 25, 2, 84, 3. Je staat weer voor station Bij het TOP is parkeerruimte.

   

  Op https://routiq.com vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes

   

   

   

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Horeca en winkels onderweg

  4 km Kockengen, Coop Supermarkt

  Kunst en koffie

  Kleinschalig lunchcafé, project voor mensen met een verstandelijke beperking. Tijdens de weekeinden en feestdagen gesloten.

  Eetcafé De Voorstraat

  Maandag en dinsdag gesloten. Woensdag, donderdag en vrijdag open vanaf 10:00 uur. Zaterdag vanaf 11: 00 uur. Zondag vanaf 12:00 uur. www.devoorstraateetcafe.nl

  10 km Kasteel de Haar

  Koetshuis de Haar. Mooie locatie met groot terras.
  Café Tuynhuis.

  11 km Haarzuilens

  Restaurant Toetje in de Brinkstraat.
  Restaurant Het Wapen van Haarzuylen op de Brink.

  11.5 km bij knooppunt 12

  Plattelandswinkel de Haarsegaard met streekproducten en fruit uit eigen boomgaard. Zondag en maandag gesloten.
  Gasterij Hoeve Wielrevelt.

  16 km Maarssen

  Je komt langs 2 Dirk supermarkten: in Maarssenbroek nog voor de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal en in het oude centrumnet voor de kerk. In Maarssen is ruime keuze aan horeca.

  26 km Oud-Maarsseveen

  Café-terras het Kikkertje.

  27 km Tienhoven

  Dorpswinkel Kastanjehoeve. Maandag, donderdag en zondag gesloten.

  34 km Vliegveld Hilversum

  Café-restaurant vliegveld Hilversum met uitzicht op het platform, dagelijks open vanaf 10:00 uur.
  Tegenover het vliegveld is de simpele cafetaria Egelshoek.

  36 km Nieuw-Loosdrecht

  In het dorp is keuze aan winkels, zoals een HEMA, een Jumbo en de beroemde bakkerij Jacques Maas. Ook horeca.

  38 km Oud-Loosdrecht

  Ruime keuze aan horeca.

  39 km op de dijk tussen de Loenderveense Plas en de Funtusplas

  Eetcafé De Eend met groot terras aan het water. Dagelijks open vanaf 11:00 uur.

  45 km Loenen aan de Vecht

  In het dorp aan de overkant van de Vecht is keuze aan horeca. Verder is er een prima bakker.

  52 km Breukelen

  in het centrum is volop keuze aan horeca en winkels.

  54 km Breukelen station

  Van der Valk.

   

  Oriental Palace, de Chinese droom die anders uitkwam

  Hotel Breukelen van de familie Van der Valk kun je niet missen. Een markant gebouw met oranje dakpannen. Het complex was de droom van zakenman Dave Wong uit de jaren ’80. Hong Kong was nog Brits, maar de naderende overdracht aan China zorgde voor een behoefte aan uitstroom van kapitaal uit de toenmalige kroonkolonie.

  Wong maakte hier gebruik van bij de financiering van zijn geesteskindje. Kosten nog moeite werden gespaard. 30 miljoen euro waren beschikbaar voor de realisatie van de kopie van het Keizerlijk Paleis in Peking voorzien van een uitgestrekte lusthof met vijvers en theehuisje aangekleed in Chinese stijl. De gasten moesten er zich keizerlijk voelen, maar daar stond wel een fors prijskaartje tegenover.

  Het restaurant moest bij de top tien van de wereld komen, maar een loempia kostte omgerekend naar nu maar liefst 25 euro. De droom eindige al snel in een nachtmerrie voor Dave Wong. Oriental Palace liep ondanks alle publiciteit voor geen meter. Het restaurant trok wel wat gasten, maar onvoldoende. Daarvoor waren de prijzen te stevig. Verder was de steriele ontvangst van de gasten niet afgestemd op de Nederlandse markt. De kamers bleven leeg en in de lusthof was niemand te bekennen. Drie maanden na de opening in 1988 ging Wong al failliet. Terwijl er nog gasten nog aan de lunch zaten, kwamen de schuldeisers de tafels al onder hun borden met eten vandaan ophalen. Binnen de kortste keren was het hele interieur kaal gestript. Alles wat nog wat kon opbrengen verdween in de vrachtauto’s.

  Géén tweede Yab Yum

  De schrik kwam er voor de omgeving goed in toen bleek dat Theo Heuft van de Amsterdamse sexclub Yab Yum zich aandiende als koper, maar uiteindelijk werd de familie Van der Valk de nieuwe eigenaar. Met het doelgerichte handen uit de mouwen van de familie werd het complex in korte tijd klaar gestoomd voor de Van der Valk-exploitatie. De buitenkant bleef onveranderd.

   

   

  Het was meteen een succes. Voor het restaurant stonden rijen te wachten. Van der Valk had alle aandacht natuurlijk mee. Hotel Breukelen ligt centraal in het land: direct aan de snelweg en naast het station. Ideaal voor vergaderingen en conferenties. Tijdens grote beurzen in de Jaarbeurs zijn alle hotels in de stad Utrecht volgeboekt door buitenlandse standhouders, maar Hotel Breukelen is slecht op 13 minuten met de trein. Ook evenementen in de Ziggo Dome en de Johan Cruijff Arena trekken gasten. In 2011 verdween de Chinese tuin voor een nieuwe vleugel. Twee jaren geleden werd het hoofdgebouw ingepakt om het te “ontchinezen”. Alle pilaren, draken en andere Chinese versierselen gingen van de gevel af, zodat een strak hotel ontstond. Tijdens het dieptepunt van de Corona-crisis was Van der Valk Breukelen een verpleeghotel voor Corona-patienten om ziekenhuizen te ontlasten

  Kasteel de Haar en Haarzuilens

  Alleen al het poortgebouw van het grootste kasteel van Nederland maakt indruk, maar voor het kasteel zelf schieten superlatieven tekort. De Haar zou model hebben kunnen staan voor de kastelen op de plaatjes van Walt Disney. Een robuust bolwerk met sierlijke torens omgeven door een brede slotgracht. Dit is de wereld van stoere ridders en schone jonkvrouwen. Het kasteel doet middeleeuws aan, maar de waarheid ligt anders.

  Er stond hier inderdaad in de middeleeuwen al een kasteel. Het werd vele malen belegerd en raakte ook zwaar beschadigd. Deze schade werd echter steeds weer hersteld. Het was niet een vijand, maar de natuur die voor een fatale verwoesting zorgde. Op 1 augustus 1674 raasde een ongekende zware storm over ons land. Ook het middenschip van de Dom in Utrecht stortte naar beneden. Ruim twee eeuwen lang takelde de ruïne steeds verder af.

  Het kasteel en de landerijen bleven in die tijd eigendom van de adellijke familie Van Zuylen van Nyevelt, maar geld om op te knappen was er niet. Maar in 1887 huwde Baron Étienne van Zuylen van Nyevelt van de Haar de schatrijke Franse Barones Hélène de Rothschild. Zij verschafte de middelen om het voorvaderlijk kasteel op een grandioze manier te laten herbouwen.

  Pierre Cuypers

  De beroemde bouwmeester Pierre Cuypers werd ingezet. Zijn Rijksmuseum en Centraal Station had de architect voorzien van elementen met middeleeuwse trekjes, dus leek Cuypers de aangewezen persoon om alles in middeleeuwse sferen te herstellen. Twintig jaar duurde de herbouw van het kasteel, het poortgebouw, het koetshuis, de kapel en het Châtelet. Cuypers had ook een belangrijke vinger in de pap bij het interieur, dat net als de gebouwen de uitbundigheid in volle glorie uitstraalt. Het kasteel werd voorzien van de voor die tijd nieuwste snufjes, zoals elektrische verlichting en centrale verwarming. Het rood en wit van het familiewapen komt overal terug. Rond het kasteel zijn uitgestrekte tuinen: een deel volgens de Engelse tuinarchitectuur, maar er is ook een Romeinse tuin. De familie Van Zuylen woonde nooit permanent op het complex. In de regel was dat in september als zij neerstreken in het Châtelet. Ruim 100 jaar na de oplevering van het complex is nauwelijks iets veranderd.

  Sinds het jaar 2000 is de familie geen eigenaar meer van het complex met uitzondering van het Châtelet. De overige gebouwen zijn nu eigendom van een stichting. Het landgoed is eigendom van natuurmonumenten. Er vinden tal van evenementen plaats. Je kunt ook trouwen in het kasteel. Een deel van gebouwen is horeca. Met een toegangskaartje kun je het kasteel en de tuinen bezichtigen.

  Een dorp moest plat en opnieuw worden opgetrokken

  Het dorp Haarzuilens is onlosmakelijk met Kasteel de Haar verbonden. Tot de start van de herbouw van het kasteel lag het dorp bijna tegen het kasteel aan. De ruimte was echter nodig voor de aanleg van de Romeinse tuin. De baron kocht alle eigenaren van de huizen uit en dorp ging tegen de vlakte. Pierre Cuypers ontwierp een stedenbouwkundig plan voor een nieuw dorp iets meer ten oosten. Haarzuilens werd een Brinkdorp met een dorpspomp in het midden.

  Cuypers werd ook de architect van een aantal huizen. Andere panden werden ontworpen door architecten zijn uit zijn school, zoals zijn zoon Joseph, Jacques van Straaten en Jac. Van Gils. De Brink is echt bijzonder. Het nietige Haarzuilens kent maar liefst 11 rijksmonumenten. Het meest uitbundige oogt het Wapen van Haarzuylen, maar ook indrukwekkend is onder de Groene Linden, gebouwd als winkel en woonhuis. Ook in de huizen van het dorp komen de kleuren rood en wit regelmatig terug.

  Haarzuilens was ooit een zelfstandige gemeente met een gemeentehuis. In 1954 ging het dorp op in de nieuw gemeente Vleuten-de Meern, maar deze werd in 2001 opgeslokt door de stad Utrecht. Haarzuilens is dus nu een stukje Utrecht. Voor de Brink van Haarzuilens moet je bij knooppunt 12 even linksaf.

  Loosdrechtse Plassen

  De Loosdrechtse plassen bestaat uit een serie plassen tussen De Vecht en Hilversum. De plassen worden van elkaar gescheiden door dijken, waarvan sommige met lintbebouwing zoals Oud-Loosdrecht. Er is discussie over welke plassen nu wel of niet tot de Loosdrechtse plassen behoren. Zijn dit vijf plassen, of horen ook bijvoorbeeld de Londerveense Plas of de Wijde Blik erbij?

  Oorspronkelijk bestonden de Loosdrechtse Plassen uit een veengebied dat te drassig was voor agrarische doeleinden. Het water was afkomstig van de Utrechtse Heuvelrug. Om het gebied te ontwateren werden in de 13e eeuw sloten naar de Utrechtse Vecht gegraven. Naast de sloten kwamen dijken. Er ontstond een dijkenstructuur. Bij een kruispunt van dijken ontpopte zich een dorp met een kerk, dat zou uitgroeien tot Oud-Loosdrecht. De gebieden waren echter alleen geschikt voor veehouderij. De middelen van bestaan waren gering.

  Amsterdam groeide in de 17e eeuw als kool en de stad had steeds meer behoefte aan brandstof. Destijds was dat turf. De venen van Loosdrecht waren daar uitermate geschikt voor. De veen werd gestoken in lange stroken, die onder water liepen. Naast de stroken water lag de turf op stroken land te drogen. Deze structuur is nog steeds herkenbaar op een deel van de plassen. Er werd steeds dieper gestoken en de wateroppervlaktes werden groter.

  Ook de wind speelde een belangrijke deel dat de plassen steeds groter werden. Een aantal plassen werd verenigd tot de grote plas. Op een oude kaart uit 1865 valt duidelijk te zien dat er toen nog geen sprake was van een grote plas, maar van meerdere plassen die van elkaar gescheiden waren door dijken.

  Zeilsport

  Rond het jaar 1900 was het gedaan met de turfstekerij. Steenkool en stadsgas waren de brandstoffen geworden. Loosdrecht zocht naar nieuwe middelen van bestaan. De zeilsport was in opmars. Aanvankelijk alleen weggelegd voor welgestelden, maar nog voor de Tweede Wereldoorlog kwam de BM-klasse op de markt. Een zeilboot die aanzienlijk goedkoper was. Massaal werden deze jachten in Loosdrecht geproduceerd.

  Na de Tweede Wereldoorlog groeide het watertoerisme in Loosdrecht verder uit. Niet alleen om te zeilen, maar ook om te zwemmen, roeien en kanovaren. Later kwamen er steeds meer motorjachten, met havens en werven voor bouw en onderhoud. De motorjachten worden steeds groter. Loosdrecht wordt ook wel het Nederlandse Saint-Tropez genoemd. Daar kleven natuurlijk ook nadelen aan, want tijdens zomerse weekeinden krioelt het op de grote plas van de motorjachten, speedboten, zeilschepen, kano’s door elkaar. Daarom zijn er op diverse plassen beperkingen voor een evenwicht tussen recreatie en natuur. De noordelijkste plas de Wijde Blik is vanaf de andere plassen niet bereikbaar. Dit kan wel vanaf het Hilversums Kanaal, maar de vaste brug is te laag voor grotere schepen.

  De top van de Nederlandse jazz streek neer in Loosdrecht. Rita Reys, Europe’s First Lady of Jazz, vestigden zich er. Vermaard was de Go Go Club van haar echtgenoot Pim Jacobs. Compagnon was de latere televisie-icoon Willem Duys. Nog altijd vindt ieder jaar in Loosdrecht een groot jazzfestival plaats. Televisiestad Hilversum ligt op een steenworp afstand. BN-er wonen en vertoeven er graag. De paparazzi liggen op de loer voor de laatste roddels. Veel voormalige langgerekte stroken land zijn nu reeksen van eilanden geworden. Een gewilde woonplek of locatie voor tweede huis.

  Ook de Breukelveense of Stille Plas is alleen bereikbaar via een nauwe en lage doorvaart. Dus ongeschikt voor grotere schepen. Het zuidelijk deel van de kievitsbuurten en de Vuntusplas zijn verboden voor motorvaart. De Loenderveense Plas is waterwingebied voor de Amsterdam. Deze plas is afgesloten voor recreatie en is een gebied vol stilte en ideaal voor de vogels. Grote delen van de oevers zijn waardevolle natuurgebieden. Dit geld ook voor de veenlanden. Stichting Natuurmonumenten heeft veel van deze gebieden in beheer.

  Red de Loenderveens Plas

  Een probleem is dat de Loosdrechtse plassen op drukke dagen voor grotere schepen moeilijk bereikbaar zijn voor grotere schepen vanuit andere waterwegen. Voor deze schepen is slechts een verbinding beschikbaar via de Mijndense Sluis naar de Vecht. Jaarlijks worden hier 20.000 schepen geschut. Maximaal kunnen er 10 boten in de sluiskom.

  Vanuit economische belangen is er druk om een tweede vaarverbinding. Er ligt nu een plan voor een verbinding naar het Hilversums Kanaal ten noorden van de plassen door een kanaal aan te leggen door De Weide Blik en de Loenderveense plassen. Dit zouden moeten gebeuren door aan weerszijden van de vaarroute dijken aan te leggen. Omwonenden zijn al geruime tijd in verzet en voeren diverse procedures. Zij worden ondersteund door Natuurmonumenten. De actievoerders vrezen een ernstige aantasting van de natuur op en rond de Loenderveense Plas.

  Verblijf tips voor overnachten rondom Loosdrecht

  Logement aan de Vecht

  Een unieke herberg in een historisch landhuis op een prachtige plek aan de Vecht. Een voormalige buitenplaats van rijke families. Net ten zuiden van Breukelen met alle voorzieningen. Ideaal om eens uit te pakken voor een tweede huwelijksreis. Fietsen zijn te huur. Bekijk hier de prijzen.

  Hotel Van der Valk Breukelen

  Comfortabel hotel. Bij het station en bij de afrit van de A2, maar je hoort de snelweg niet. Na een fietstocht heerlijk in het binnenzwembad duiken. Fietsen zijn te huur en er is een oplaadpunt voor e-bikes. Boek hier een kamer.

  Kamperen

  Wil je kamperen? dat kan bij Fort Spion. Een unieke mogelijk om te kamperen binnen de slotgracht van dit fort uit de stelling van Amsterdam. Niet ver van Loenen aan de Vecht. Alleen voor tenten en er zijn een beperkt aantal plaatsen.

   

   

  Hotel Flora Batava – Nieuwersluis

  Na een grondige renovatie verwelkomt Hotel Flora Batava vanaf voorjaar 2021 haar eerste gasten. Het boutique hotel opent de deuren op buitenplaats De Vijverhof in Nieuwersluis, aan de rand van Breukelen. Romantisch ertussenuit met z’n tweetjes, toe aan een staycation of iets te vieren met vrienden? In de charmante villa aan rivier de Vecht komt de traditie van gastvrijheid opnieuw tot leven. Het 155 jaar oude rijksmonument biedt plaats aan 45 kamers en suites, restaurant Bloei, twee vergaderzalen en wordt omringd door een grote tuin met terras én theehuis aan het water. Bekijk het hotel hier.

  Pech onderweg met de Fiets?

  Krijg je pech onderweg met de fiets? De Wegenwacht komt je tegenwoordig ook met de fiets of e-bike helpen met het speciale Wegenwacht Fiets abonnement. Sluit hem nu af voor maar €20 per jaar. Je krijgt zelfs in heel Nederland én België pechhulp van de Wegenwacht voor je (electrische) fiets via de ANWB Alarmcentrale. Ben je betrokken bij een ongeval met je fiets? Dan krijg je zelfs juridische hulp.

   

  Meer foto’s van dit fietsrondje

   

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Comments are closed.