Liberationroute Venray-Overloon Fietsrondje van de maand december

De Liberationroute Venray-Overloon is het Fietsrondje van de maand. De naam van het plaatsje Vredepeel klinkt vredig, maar in oktober 1944 vonden hier zware gevechten plaats tussen de geallieerden en de Duitsers die niet van plan waren zomaar te wijken. Het fietsrondje Liberation route brengt je terug naar een belangrijke, maar zware stap in de bevrijding van ons land. Hoogtepunt is de fietsbrug dwars door het Oorlogsmuseum van Overloon.

Eduard van der Griendt

Verhaal van 2 kanten

Tijdens de route beleef je het verhaal van twee kanten: de geallieerde en de Duitse. Veel Duitse soldaten waren piepjonge dienstplichtigen, die als kanonnenvlees in het diepe werden gegooid. Behalve uitstrekte oorlogskerkhoven en gedenkplaatsen maak je ook kennis met het grensgebied van Limburg en Brabant. De Peel is een langgerekt hoogveengebied dat grotendeels is afgegraven voor de turf. Tot 1984 is hier turf gestoken. Het dromerige dorp Griendtsveen lijkt sinds de stichting rond 1900 door de broers Jozef en Eduard en van der Griendt onveranderd.

 

 

Herberg de Morgenstond in het nietige dorpje serveert een klootzak. De Paardekop is een natuurgebied in het veen. Plaggenhutten laten zijn hoe de huisvesting van de turfstekers was. Na het oorlogsgeweld straalt de Overloonse Heide weer heerlijke rust uit.

Natuurgebied Paardekop

 

 

Onbekend maakt onbemind. Geniet na een dagje fietsen van Venray met twee levendige pleinen. Lokaal Goesting tapt bijzondere bieren en Hulsman staat bekend als de huiskamer van Venray. Een van de hoogtepunten onderweg is het likken aan een ijsje bij Clevers in Overloon. Bert Sitters fietste in 99 landen. Wat zijn honderdste land wordt is door Corona nog onzeker.

 

 

 

 

 

Comments are closed.