Het Canal du Midi is al 25 jaar lang erkend als Werelderfgoed door Unesco

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat het bekendste kanaal van Frankrijk én Europa werd erkend als Unesco Werelderfgoed. En dat is niet voor niets, want het Canal du Midi is niet aleen een architecturale parel maar ook een belangrijk deel van ons verleden én een technisch hoogstandje.

Zonnekoning

Het werd aangelegd tussen 1667 en 1694 in opdracht van Louis XIV, de Zonnekoning, en is een van de verbluffendste bouwwerken van de moderne tijd. De ontwerper ervan, Pierre-Paul Riquet, liet zich voor zijn tekeningen leiden door zijn grote hang naar esthetiek: hij ontwierp het kanaal als een perfect in de natuur geïntegreerd kunstwerk met de bedoeling het omliggende landschap op harmonieuze wijze vorm te geven.
350 jaar na zijn aanleg is het Canal du Midi nog steeds in gebruik en een van de mooiste vaarwegen ter wereld. Een must ook voor wie met Le Boat het Zuid-Franse ‘dolce vita’ wil beleven aan het roer van zijn eigen boot.

 

 

Een Frans juweel dat al een kwarteeuw erkend Unesco Werelderfgoed is

Het Unesco Werelderfgoed zet bijzondere sites en monumenten in de kijker die belangrijk zijn (geweest) voor de mensheid :het Paaseiland,de piramides van Gizeh of de Chinese Muur zijn er maar enkele van. In 1996 werd ook een bouwwerk uit de 17e eeuw in het hart van de Languedoc-Roussillon opgenomen in dat eervolle rijtje: het Canal du Midi, dat in 1681 officieel werd ingehuldigd. Sindsdien bouwde de schoonheid van dit 241 kilometer lange kanaal tussen Toulouse en het bassin van Thau een reputatie op die tot ver buiten de Franse landsgrenzen reikt. Met de boot, per fiets of te voet: zowel Franse als buitenlandse vakantiegangers komen hun vrije tijd maar wat graag hier doorbrengen. En dat is ook niet verwonderlijk,want dit zonovergoten stukje Frankrijk biedt zijn gasten een adembenemend uitzicht over de omringende landschappen.

 

 

2021 : lancering van het merk Canal du Midi

Op 8juli 2021 kreeg dit prachtige bouwwerk opnieuw erkenning in de vorm van de lancering van het merk Canal du Midi.Die nieuwe,duidelijk herkenbare identiteit vergroot de zichtbaarheid en naamsbekendheid van het kanaal in de rest van de wereld. Het merk kwam er op initiatief van de zogenaamde ‘Entente pour le Canal du Midi’,een organisatie die in 2018 werd opgericht en alle acties om dit prachtige staaltje bouwkunst te bewaren en valoriseren, stimuleert en coördineert.De organisatie bestaat uit de Franse Staat,de organisatie die instaat voor de Franse vaarwegen, de regio Occitanie en de vier departementen die het kanaal doorkruist: Aude, Haute-Garonne, Hérault en Tarn.

De voorkeursbestemming voor al wie graag zijn vakantie op het water doorbrengt

Het Canal du Midi is een ideale vakantiebestemmingom er even tussenuit te zijn. De vele typisch Zuid-Franse dorpjes, rijke geschiedenis en cultuur, oude gesteenten en kastelen, weelderige en gevarieerde natuur, uitgestrekte wijngaarden en smakelijke gastronomie, álles spreekt er tot de verbeelding. Het is dan ook geen toeval dat 30% van het Franse riviertoerisme zich ieder jaar hier concentreert. Daarmee is het Canal du Midi zelfs een grotere trekpleisterdan de Seine! Met partner, gezin of vrienden, er is hier zoveel te zien en te doen voor groot en klein, en voor iedere smaak.

Het Canal du Midi is een ode aan het goede leven en ontspanning. De Zuid-Franse landschappen nodigen uit tot gezelligheiden genieten:droom weg bij het getsjirp van de krekels,bewonder de kleurrijkebloemen, de lange met pijnbomen omzoomde lanen en de wijngaardenvan de kleine wijnbouwers.Proef van nieuwe gerechten en streekwijnenen geniet van de typische smaken en aroma’s. Verken op eigen tempo de rijkegeschiedenisvan de plaatsjes langs het kanaal. En dat steeds met de 100% veiligheidsgarantie dankzij de vakkennis van Le Boat, dat kan terugblikken op ruim 50 jaar vaarervaring.

TOP 5 van de niet te missen bezienswaardigheden volgens Le Boat

Béziers

De geboortestad an Pierre-Paul Riquet,de architect van het Canal du Midi, barst met zijn kleine middeleeuwse steegjes en gezellige pleintjes van de charme. Wie houdt van lekker tafelen, moet zeker eens langsgaan bij het gastronomische restaurant La Raffinerie. En op de boot is er geen ontkomen aan het meesterlijke sluizencomplex van Fonseranes.

Narbonne

Deze Gallo-Romeinse, bruisende stad vlak bij enkele heerlijke stranden is vooral gekend bij wijnkenners:in de wijnkelders rond de stad kunnen bezoekers veel al gratis alle grands crus komen degusteren. Ook niet te missen: de markthallen van Narbonne, waar ontelbare streekproducten worden aangeboden.

Carcassonne

Deze middeleeuwsestad waarvande versterktestadswallenbewaard zijn gebleven werd in de 19e eeuw gerestaureerd door de geniale architect Viollet-le-Duc (dezelfde die ook de Notre-Dame van Parijs onder handen nam). Ook hier komen levensgenietersaan hun trekken in bijvoorbeeld het gastronomische restaurant La Marquière en wie zijn kinderen een plezier wil doen, moet zeker een bezoekje inplannen aan het Raymond Chésa Leisure Park.

Toulouse

De roze stad staat bekend voor zijn prachtige romaanse basiliek Saint-Sernin die gebouwd werd tussen de 11e en de 13e eeuw. Ook wie ‘s avonds graag een stapje in de wereld zet, zit hier goed, want Toulouse beschikt over een bruisend nachtleven.Ook overdag is het hier aangenaam vertoeven op een terrasje tijdens een shopping-trip.

Het hinterland

In de streek bulkt het van de pittoreske dorpjes (waaronder Minerve, een van de mooiste dorpjes van Frankrijk), abdijen en kastelen. In de buurt van Narbonne ligt bijvoorbeeld de abdij van Fontfroide, een in 1093 gestichte cisterciënzerabdij die tegenwoordig een van de populairste historische bezienswaardigheden in de streek is.

 

 

 

 

 

Comments are closed.