Tips voor stedentrips in Frankrijk

Ook in het najaar is het heerlijk om nog even op vakantie te gaan naar het buitenland. We hebben vaak wat minder tijd, maar daarom zijn stedentrips zo ideaal. Denk bijvoorbeeld aan Frankrijk: naast het enorm populaire Parijs zijn er tal van interessante en bruisende steden in alle windstreken die absoluut een meerdaags bezoek waard zijn en die bovendien goed te bereiken zijn met de trein waardoor je reis een stuk duurzamer wordt. On y va?

Erg goed erfgoed

Dat Frankrijk barst van bijzondere plekken vanuit cultuurhistorisch of geologisch oogpunt wisten we natuurlijk al, maar dit jaar is dit nogmaals bevestigd door de toevoeging van nieuwe Franse sites aan de Werelderfgoedlijst van Unesco, waaronder een paar steden. Vichy, in de vulkaanrijke Auvergne, is een elegant en historisch kuuroord dat bekendstaat om de weldadige en therapeutische werking van zijn warmwaterbronnen. En zie je op tegen de koude wintermaanden? Ga dan naar Nice, het ‘overwinteroord’ aan de Franse Rivièra waar het hele jaar door een zacht klimaat te vinden is. In deze kosmopolitische stad kun je bovendien genieten van de zee enerzijds en de Alpen anderzijds.

Van stedentrip naar roadtrip

Als je niet kunt kiezen, maak dan een combinatie! In de Grand Est (Oost-Frankrijk), waar je vijf schitterende regio’s voor de prijs van één krijgt, vind je steden die even divers als mooi zijn – en ze liggen niet ver uit elkaar: Nancy, de stad van de hertogen van Lorraine, Reims met zijn schitterende kathedraal, het sfeervolle Colmar waar het wemelt van vakwerkhuizen, het middeleeuwse Troyes dat onweerstaanbaar is als historische hoofdstad van de Champagne, Straatsburg waar moderniteit en traditie samenkomen, het zijn slechts enkele voorbeelden van leuke vakantiebestemmingen.

 

Lees ook dit artikel: Eten & Drinken in de Champagne

 

Vergeet ook niet de vele wijngaarden die je in de omgeving kunt bewonderen, bijvoorbeeld vanaf de fiets. Iets noordelijker, in de regio Hauts-de-France, kun je ook een roadtrip opzetten. Begin bijvoorbeeld vlak bij de Frans-Belgische grens in Lille dat in 2020 nog de Wereldhoofdstad van Design was, om vervolgens af te zakken naar Arras met maar liefst 225 officiële monumenten – een echt pareltje! – en Amiens, een prettige wandelstad met mooie bezienswaardigheden zoals drijvende moestuinen.

Smaakvolle steden

Lekker eten is al reden genoeg om naar Frankrijk te gaan. Eerste halte: de gastronomische hoofdstad Lyon (bakermat van de beroemde chef-kok Paul Bocuse) waar je in typische eethuisjes genaamd bouchons kunt genieten van lokale en regionale specialiteiten, denk aan quenelle of saucisson brioché. In het najaar van 2019 is er zelfs de Cité Internationale de la Gastronomie geopend; een kroon op de rijke culinaire traditie van de stad. Wie Dijon zegt, denkt gelijk aan de goudgele mosterd, maar wist je dat de stad ook de toegangspoort is tot de meest prestigieuze wijngaarden van de Bourgogne? Hier begint namelijk de Route des Grands Crus die door de unieke wijnstreek van de Côte d’Or loopt. En oui oui, Parijs moet ook zeker op je lijstje staan als stad van ontelbare mogelijkheden in alle opzichten. Hier vind je een overzicht van 11 nieuwe eetgelegenheden die absoluut in de smaak zullen vallen.

Cultuur bien sûr

Als het gaat om cultuur, dan zit Frankrijk nooit stil. Je vindt er de meest afwisselende tentoonstellingen, van de Italiaanse uitvinder van de ‘bizarre uitvindingen’ Giuseppe Arcimboldo (1526–1593) in het Centre Pompidou te Metz tot Henri Matisse (1969–1954) in Corsica in het Musée de la Corse. Parijs heeft ook een prachtig programma dit jaar, zoals de dubbeltentoonstelling over Picasso en Rodin of de ode aan de Franse cinema in het Musée d’Orsay. En wist je dat het Parijse warenhuis La Samaritaine – een waar begrip onder de Parijzenaars – na een renovatie van zestien jaar weer is heropend? Liefhebbers van art deco en jugendstil moeten hier beslist een bezoekje aan brengen! Een andere stad waar je over kunst heen struikelt, is Nantes.

 

De leukste hotspots in Frankrijk in een gratis reisgids

Je kunt meer handige Frankrijk tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Frankrijk plattegrond bij.

 

 

Volg de groene lijn van de ‘Voyage à Nantes’ door de stad en laat je verrassen door moderne architectuur, klassieke monumenten, hedendaagse kunst en historische straatbeelden. Tot slot geven we nog deze tip mee: een wandeling door de eeuwen heen in het Zuid-Franse Nîmes, struinend langs een Romeins amfitheater, voorname herenhuizen en het 18e-eeuwse stadspark Jardins de la Fontaine.

Quoi de neuf?

Van 10 mei tot en met 20 juni 2021 konden wereldwijd mensen deelnemen aan een Franse burgerraadpleging over duurzaam toerisme en hun ideeën delen over het toerisme van de toekomst. Benieuwd naar de resultaten? Dit najaar komt de droom van het kunstenaarsduo Christo en Jeanne-Claude postuum uit: de beroemde Arc de Triomphe wordt tijdelijk in een nieuw jasje gestoken. Het Parijse monument wordt immers volledig ingepakt met recyclebare doeken. Je kunt het eindresultaat bewonderen van 18 september tot en met 3 oktober 2021.

 

 

Op 8 augustus heeft Frankrijk de Olympische vlag in ontvangst genomen van Tokio en is daarmee officieel het trotse gastland van de komende Olympische Zomerspelen en Paralympische Spelen in 2024. Het belooft een inclusief, interactief en duurzaam sportfeest te worden. Een goed excuus om alvast na te denken over een reisje naar Frankrijk!

Tomorrowland is terug in Alpe d’Huez! De 2e editie zal plaatsvinden van 19 t/m 26 maart 2022 en er is al een aantal artiesten bekendgemaakt, zoals Afrojack en Armin van Buuren. Vanaf 18 september gaan de eerste tickets in de verkoop. Ben jij erbij?

 

 

 

 

 

Comments are closed.