Ontsnap aan het herfstweer tijdens een reis naar veelzijdig Portugal

De temperaturen in Portugal zijn in oktober gemiddeld tussen de 16 en 23 graden Celsius, dit maakt Portugal dé bestemming om je op te laden met zonne-energie. Mocht je ervoor kiezen om je adventure pants aan te trekken, dan is de temperatuur ook nog prettig voor een actieve vakantie.

Zonnig weer in de Algarve

Zonnig weer in de Algarve

Vlieg naar Porto: vaar met een traditionele rabelo boot over de Douro en bezoek de hoogste berg van het vasteland in Centro de Portugal. Porto, de stad die werd erkend als werelderfgoed, is het vertrekpunt van een reis door Noord-Portugal. De rivier de Douro slingert langs groene bergen en ravijnen. Als je met de trein door dit gebied reist, dan is het de moeite waard om uit te stappen bij de halte van wijndorp Pinhão. Het treinstation is van binnen en buiten rijk versierd met azulejos, de kleurrijke Portugese tegels.

In de avond slaap je in een landelijke quinta en sluit je de avond af met een portwijn. De dag erna ontdek je de wonderlijke natuur in Parque Nacional da Peneda Gerês, het enige beschermde gebied in Portugal dat erkend is als Nationaal Park. De stad Peso da Régua speelt een belangrijke rol in de wijn- en port productie. Vanaf hier vertrokken vroeger de traditionele rabelos, die wijnvaten over de Douro vervoerden naar de wijnkelders in Vila Nova de Gaia.

Estação de São Bento

Estação de São Bento in Porto

Een boottocht met zo’n rabelo is zeker de moeite waard om het gebied rondom de Douro te verkennen. Vanuit Noord Portugal zak je af richting de regio Centro de Portugal om hier de hoogste berg (1993m) te bezoeken: Serra da Estrela. De herfst is waarschijnlijk nog te vroeg voor besneeuwde bergtoppen, maar ook zonder sneeuw is dit natuurpark schitterend. Na een wandeling langs de indrukwekkende rotshellingen en/of historische dorpen weet je zeker dat je in de winter weer terug wilt komen.

Vliegen naar Lissabon

Flamingo’s spotten in regio Lisboa en sterrenkijken in Alentejo
Net als Porto is ook de stad Lissabon zeker een vlucht naar Portugal waard. Maar de regio Lisboa heeft zoveel meer te ontdekken dan alleen Lissabon zelf. Rij nog geen uur richting de kust en kom uit bij het authentieke vissersdorp Ericeira, een surfers en skaters heaven. Vanaf het skatepark bekijk je de golven en de zonsondergang bij de surfspot Praia do Matadouro.

Ericeira en omgeving zijn deze herfst dé plek voor surfers. Wanneer je vanuit Lissabon naar het zuiden rijdt, kom je na een uur uit bij de havenstad Setúbal, met een van de mooiste overdekte markten van Portugal. Het is een niet-toeristische en kleurrijke stad en vormt een mooie uitvalsbasis voor een bezoek aan de omliggende bergketen Serra da Arrábida. De steile, slingerende bergwegen langs deze kust bieden adembenemende uitzichten. In het Fortaleza de Santa Maria da Arrábida, is Museu Oceanográfico gehuisvest. In dit museum kom je alles te weten over de oceaan. In het nabijgelegen natuurreservaat Reserva Natural do Estuário do Sado kun je tijdens een boottocht dolfijnen spotten en tijdens de herfst bedekken flamingo’s het estuarium met een roze deken. Als je nog zuidelijker rijdt, kom je al snel in de landelijke regio Alentejo. Een regio waar de herfstkleuren zeker tot hun recht komen: in het binnenland een oneindige vlakte met in de wind golvende gouden graanvelden, aan de kust wilde, ongerepte stranden. In Alentejo is het grootste (250km2) stuwmeer van Europa te vinden; het Alqueva meer is een ideale plek voor wakeboarden, kajakken en andere watersporten. Ook kun je hier eindeloos sterren kijken, er is hier bijna geen lichtvervuiling en gemiddeld 286 onbewolkte nachten per jaar. Deze plek is dan ook de eerste ‘Starlight Tourism Destination’ van de wereld. Als je in Alentejo bent, breng dan zeker een bezoek aan het middeleeuwse stadje Monsaraz dat bovenop een steile heuvel ligt, dicht bij de grens met Spanje. De witgekalkte huizen geven het stadje een vriendelijk aanzicht.

Vliegen op Faro

Helende waterbronnen en authentieke dorpen in de Algarve. Het klimaat is in de Algarve mild met zon het hele jaar rond. Aan de zuidkust vind je uitgestrekte zandstranden, omgeven door goudkleurige rotsen. De zee is hier vaak rustig en dit maakt het ideaal om tijdens een stand up paddle (sup) tour de verborgen natuur rond de grot van Benagil te ontdekken. De westkust tussen het plaatsje Odeceixe en het meest zuidwestelijkste punt van Portugal, Cabo de São Vicente, bestaat uit indrukwekkende kliffen van lei- of kalksteen. Hier vind je in de herfst gegarandeerd goede golven. De idyllische kustplaats Arrifana wordt omringd door hoge kliffen en authentieke witte huizen. Vanaf de klif heb je een perfect uitzicht over de surf breaks. Het binnenland van de Algarve bestaat uit een prachtig landschap dat omgeven is door pittoreske plaatsen. Waar de brede Gilão rivier de Atlantische Oceaan instroomt ligt Tavira.

Deze charmante stad ligt midden in het zoutpannen natuurgebied Ria Formosa, waar je bijzondere vogels kunt spotten. Monchique ligt circa 15 km landinwaarts in de Algarve en is één van de hoogste gelegen dorpen in Portugal. Hier werd door de Romeinen het helende bronwater ontdekt dat uit de bergen kwam stromen. Nog steeds is Monchique een natuurlijk wellness oord.

 

 

Islandlife op de Azoren en Madeira

Als je deze herfst wilt genieten van een spa-paradijs, dan reis je af naar de Azoren. Hier badder je te midden van een tropische jungle met uitzicht op varens, watervallen en theeplantages. Furnas op het eiland São Miguel is ook wel het borrelende hart van de Azoren. Dit dorp staat bekend om de vele natuurlijk warmwaterbronnen en geisers. Hier wordt ondergronds, een bijzonder stoofpot, “cozido das Furnas”, bereid door de locals.

Vanaf de eilanden Terceira, São Jorge, Pico, Faial en Graciosa heb je in de herfst de kans om dolfijnen en walvissen te spotten. Bloemeneiland Madeira is dé herfstbestemming bij uitstek: het ligt op zo’n 700 kilometer van de kust van Afrika.

 

 

Het klimaat is het gehele jaar door stabiel, waardoor Madeira het eiland van de eeuwige lente wordt genoemd. Dit bijna on-europees en tropisch aanvoelende eiland heeft de meest indrukwekkende uitzichtpunten. Tijdens een hike bezoek je de hoogste berg van Madeira: de Pico Ruivo. Andere indrukwekkende wandelingen kun je maken door een van de levadas (irrigatiekanalen) te volgen waar je adembenemende landschappen kunt ontdekken in Parque Natural da Madeira of in Parque Ecológico do Funchal. Ook kun je paragliden, canyoningen en mountainbiken aan je avonturen lijst op Madeira toevoegen.

Lagoa das Sete Cidades, São Miguel

Keuzestress?

Kun je niet kiezen waar je naartoe wilt vliegen in de herfst? Portugal is bij uitstek het land om heen te vliegen op bijvoorbeeld Lissabon en terug te vliegen vanuit Faro of Porto of je combineert het vasteland met de eilanden en vlieg je door naar Ponta Delgada of Funchal. Zo ontdek je deze herfst de veelzijdigheid van de verschillende 7 Portugese regio’s. Wie meer tijd heeft deze herfst: Portugal is een perfecte bestemming om te bezoeken als eindbestemming van een avontuurlijke roadtrip door Europa, ook een treinreis naar Portugal kunnen wij zeker aanraden.

 

 

 

 

 

Comments are closed.