Dit is het langste rodelavontuur van Noord-Tirol

Tussen de plaatsen Jenbach en Kolsass in het Tiroolse Inntal bevinden zich maar liefst 15 rodelbanen en 2 traditionele rodelmakers. De 9 kilometer langste rodelbaan van Noord-Tirol slingert vanaf de Kellerjoch bij Schwaz naar het dal. Overdag en deels ook ‘s nachts wordt er overal gerodeld.

Hulpmiddel in de winter

Ooit was de rodelslee een nuttig hulpmiddel om in de winter sneller van de berg naar het dal te komen. Tegenwoordig is het een ontspannen wintersporttoestel, dat voor betaalbare sneeuwpret zorgt. In de Silberregion Karwendel zijn er in totaal 15 rodeltrajecten voor dag- en nachtrodelaars, van glooiend en bochtig tot steil, van kort en krachtig tot extra lang. Echte rodelprofessionals laten in de Silberregion een rodelslee op maat maken door Bernhard Lederwasch. Hij is een van de weinige traditionele rodelbouwers van Tirol, die Gallzeiner rodels uitsluitend met de hand maakt. Of door Paul Steiner, die in Weer Steiner-rodels met een eigen remsysteem en een design naar wens op het zitgedeelte aanbiedt.

1200 hoogtemeters overdag en ‘s nachts

De nieuwe hooggebergte-rodelbaan Kellerjoch ligt boven de zilverstad Schwaz. Vanaf het Hecherhaus op 1887 meter naast het bergstation van de 2-persoonsstoeltjeslift suizen enthousiaste rodelaars richting het dal tot aan de middeleeuwse burcht Freundsberg. De met negen kilometer langste rodelbaan van Noord-Tirol is altijd uitstekend geprepareerd. Bovendien heeft de baan het Tiroolse keurmerk voor natuurlijke rodelbanen.

 

 

Het startpunt is gemakkelijk bereikbaar met de bus en de Kellerjochbahn. Maar voordat de 1200 hoogtemeters vanaf de ‘huisberg’ naar de zilverstad Schwaz worden bedwongen, is het tijd voor een pauze met een stevig tussendoortje in het Hecherhaus bij het bergstation. Eenmaal per week wordt op de Hochpillberg ook bij fakkellicht gerodeld, met dampende glühwein of kinderpunch als opwarmertje. Als kortere varianten zijn in Schwaz een van de drie Kellerjoch-gedeeltes, de 3 tot 4 kilometer lange rodelbanen Grafenast-Arzberg en Plumpmoos-Pirchnerast beschikbaar. Meeslepende natuurbelevenissen op lopers beloven ook de 1,5 kilometer lange rodelbaan Hinterriss in de Karwendel en de rodeltrajecten in Weerberg rond Hausstatt, Weidener Hütte en Nonsalm. Tot de eenvoudigere rodelbanen voor het hele gezin behoren die in Stans, Jenbach en op de Vomperberg. Ervaren rodelaars maken hun bochten van Umlberg naar Terfens en van Alpengasthof Kogelmoos in Gallzein tot de Weiler Hof. Nachtrodelaars hebben in de Silberregion Karwendel genoeg te doen: ‘s avonds branden in Vomp, Stans en Jenbach de lichten langs het parcours.

15 rodelbanen in de Silberregion Karwendel

Schwaz: rodelbaan Kellerjoch (gemiddeld, in totaal 9 km, 3 gedeeltes: Hecher-Grafenast, Grafenast-Egertboden, Egertboden-Burg Freundsberg), rodelbaan Grafenast-Arzberg (gemiddeld, 3,8 km), rodelbaan Plumpmoos-Pirchnerast (eenvoudig, 2,9 km), Stans: rodelbaan Weng-Stans (eenvoudig, 1,1 km, besneeuwd en verlicht tot 22:00 uur), Jenbach: rodelbaan Rodelhütte-Jenbach (eenvoudig, 1,7 km, verlicht), Hinterriss: rodelbaan Hinterriss (gemiddeld, 1,2 km), Weerberg: rodelbaan Weidener Hütte-Innerst (gemiddeld, 5,3 km), rodelbaan Hausstatt-Schwannerwirt (eenvoudig, 3,6 km), rodelbaan Nonsalm-Hausstatt (gemiddeld, 5 km), rodelbaan Maria Larch-Terfens (eenvoudig, 0,6 km), Vomperberg: rodelbaan Vomperberg (eenvoudig, 2 km), Gallzein: rodelbaan Koglmoosalm (moeilijk, 2,5 km) Terfens: rodelbaan Umlberg-Terfens (moeilijk, 1,1 km).

 

 

Reis naar Silberregion Karwendel: Auto: snelweg A12 (Inntalautobahn), afslag Wiesing, Schwaz of Vomp. Trein: stations in Stans, Jenbach en Schwaz. Vliegtuig: vliegveld Innsbruck (ca. 35 km).

 

 

 

 

 

Comments are closed.