Ontdek deze bijzondere themawandelingen van het Paderborner Land

Niet ver van huis, op nog geen twee uur rijden van de oostgrens, ligt in het midden in Westfalen het Paderborner Land. In deze verrassende wandelregio gaan natuur, cultuur en wellness hand in hand. Tussen de uitgestrekte landschappen vind je diverse interessante plaatsen die elk hun eigen charme en kracht hebben.

De spoorweggeschiedenis van Altenbeken, de bronnen van Paderborn, voor alle soorten wandelaars heeft het Paderborner Land een uitgebreid netwerk vol bekroonde, lange en korte routes. De regio midden in het Teutoburgerwoud is zeker ook in de herfst een bijzondere afwisselende bestemming voor een spannende wandelvakantie of een weekendje weg.

Wandelen door de spoorweggeschiedenis van Altenbeken

Aan de rand van het glooiende Eggegebergte ligt het stadje Altenbeken: de plaats waar alles om treinen draait. Niet alleen is overal in deze plaats de rijke spoorweggeschiedenis voelbaar, hier bevindt zich ook het Grote Viaduct, dat met zijn 482 meter de grootste zandstenen brug van Europa is. Met de unieke, meermaals bekroonde Viadukt Wanderweg wandel je niet alleen langs de spoorwegbrug, maar maak je over 30 kilometer ook kennis met de ongerepte natuur rondom Altenbeken. Tijdens het wandelen heb je steeds opnieuw een ander uitzicht over het viaduct. Met deze route wandel je continu over goed bewegwijzerde paden, de wegwijsbordjes met het viaduct als logo zijn niet te missen. De wandeling loopt ook over de Sommerberg en het noordelijke Eggegebergte, waar de wandeling af en toe wat pittig wordt. Maar na elke klim wordt je beloond op een prachtig uitzicht over het unieke landschap vol monumenten uit het rijke spoorwegverleden van Altenbeken.

 

 

Wandelen is goed voor lichaam en geest. Dat gaat vooral op in het kuuroord Bad Wünnenberg, een Kneipp-oase midden in het Paderborner Land waar de vijf pijlers van het Kneippfilosofie – water, voeding, geneeskrachtige kruiden, beweging en balans – hoog in het vaandel staan.

Sinds kort heeft Bad Wünnenberg een nieuw wandelnetwerk met verschillende Kneipp-dagwandelingen die je op een innovatie manier kennis laat maken met de gezondheidsfilosofie van Kneipp. Ideaal om uit je herfstdip te komen!

Zo neemt de „Kneippweg Energie” je mee langs de historische gebouwen van Bad Wünnenberg en dichtbegroeide beukenbos. Je wandelt hierbij langs de rivier de Aa en kunt bij het Naturerlebnis Aatal de Kneipp-theorie van dichtbij ervaren; zo kun je pootjebaden in het bassin dat gevoed wordt door vers bronwater of het blotevoetenpad in het kuurpark volgen.

De route „Kneippweg Gelassenheit” (gelatenheid) loopt door bergen en dalen en vraagt wat van je conditie. Voor het beklimmen van de Zinsdorfer Berg, de Hassel en de stuwmuur van de Aabach-stuwdam word je rijkelijk beloond met prachtige uitzichten over het dal. Het hoogste punt van de route is de Mohnberg, waar je op de top wordt opgewacht door de Sechs-Brüder-beuken, een waar natuurfenomeen.

Wandelen langs de bronnen van Paderborn

Het economische en culturele hart van het Paderborner Land is absoluut het bruisende Paderborn; een levendige studentenstad met een rijke historie en indrukwekkende bronnen.

De PaderWanderung brengt je dwars door het centrum van de stad en laat je kennismaken met de Pader, de kortste rivier van Duitsland en diens 200 bronnen die midden in het centrum ontspringen. De route begint dan ook midden in het centrum. Je volgt de Pader langs een groot aantal bezienswaardigheden, oude molens, weidevelden en Padervlaktes. Het eerste deel van de wandeling brengt je tot aan de Padersee, die net buiten het centrum ligt. Vooral bij lekker herfstweer is deze recreatieplas de ideale plek voor een pauze. Vanaf hier kun je de route in verschillende richtingen bewandelen; langs het Schloß Neuhaus en het Schloß- & Auenpark tot aan de monding van de Pader in de Lippe of via de het natuurgebied „Fischteiche”. Het is ook mogelijk om allebei de vertakkingen te lopen, waarmee de route een kleine 12 km lang wordt. Uiteindelijk eindigt de PaderWanderung weer midden in Paderborn, waar je de rest van de dag kunt genieten van een van de vele bezienswaardigheden, musea, winkels of een gezellig terrasje.

Wandelen door het Sennelandschap rond Hövelhof

Wandelliefhebbers die het Paderborner Land bezoeken is het stadje Hövelhof en zijn schitterende heideomgeving een absolute must. De relatief jonge gemeente ligt midden in het prachtige Sennelandschap en staat eveneens bekend om zijn bronnen van de Ems. Nabij Hövelhof, midden in de Moosheide, ontspringt namelijk de rivier de Ems, een van de bekendste rivieren van Duitsland. De combinatie van het rivier- en Sennelandschap zorgt voor een unieke wandelomgeving. In en rond Hövelhof vind je dan ook een aantal goed bewegwijzerde wandelroutes van verschillende lengtes.

 

 

De 12 kilometer lange „Historische Wanderweg Hövelhof” bijvoorbeeld, laat je kennismaken met de geschiedenis van het plaatsje en zijn Senne-typische gastvrijheid. Ook de Heidelandweg is de ideale route voor een middagje uitwaaien. Met zijn 6 kilometer brengt hij je door de bijzondere natuur van de Senne. De route loopt eerst een stuk langs het dennenbos, maar al snel duiken de typische heidevelden op. Een echte bijzonderheid zijn de Senner paarden; slechts 50 van deze ooit wilde paarden kom je tegen bij het biologisch station van de Moosheide. Een bezoek aan het Ems-informatiecentrum, waar je alles te weten komt over de Ems, maakt je bezoek aan Hövelhof compleet.

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Onderweg in het Paderborner Land. Het Paderborner Land ligt in hartje Westfalen, op ongeveer 3 uur rijden vanaf Utrecht.

 

 

 

 

 

Comments are closed.