Veel aandacht voor ‘zachte’ wintersporten en duurzaamheid

Na een jaar zonder wintersport, kunnen veel wintersporters niet wachten om weer naar de sneeuw te gaan. In Tirol zijn de voorbereidingen in volle gang. Recent heeft de Oostenrijkse overheid de maatregelen aangekondigd waarmee voor iedereen duidelijk is hoe een veilige wintersport in Tirol komend seizoen eruit zal zien.

Zo zijn FFP2 mondkapjes verplicht in de skiliften en geldt de 3G regel (gevaccineerd, genezen of getest) voor toegang in het skigebied, hotel en horeca. Vakantiegangers hebben deze winter een nieuw, duurzaam alternatief voor hun reis naar de sneeuw met de ÖBB Nightjet.

Aanloop naar de winter in Tirol

In de aanloop naar aanstaande winter is er volop geïnvesteerd in nieuwe activiteiten en liften. Zo is er veel aandacht voor ‘zachte’ wintersporten, zoals winterwandelen en langlaufen. Dit zijn de winteractiviteiten waarin de natuurbeleving sterk naar voren komt. Daarnaast is duurzaamheid een actueel thema. De Silvretta Arena en SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental zijn onderscheiden voor hun initiatieven op dit vlak.

 

 

  • SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental & KitzSki introduceren dit winterseizoen een nieuwe skironde, een van de langste ter wereld. De 80 kilometer lange ronde verbindt de SkiWelt met het skigebied KitzSki en voert van Going bij de Wilder Kaiser dwars door de Kitzbüheler Alpen tot Hollersbach in de Hohen Tauern – geen enkele piste kom je twee keer tegen.
  • In Obergurgl in het Ötztal is de Rosskarbahn vernieuwd. Met een indrukwekkende vervoerscapaciteit van 2.400 personen per uur.
  • In het skigebied Nauders wordt de nieuwe Goldseebahn in gebruik genomen. Het is een kinder- en gezinsbaan met kinderbeveiliging, stoelverwarming, sneeuwkap en een verhoogde windstabiliteit. De lift vervangt 3 sleepliften.

Leuke dingen om te doen buiten de pistes

Steeds meer mensen zoeken naar sneeuwactiviteiten buiten de piste, zoals winterwandelen, sneeuwschoentochten of crosscountry-skiën. Nieuwe ontwikkelingen voor de komende winter:

– Dankzij een samenwerking van zes langlaufgebieden in Venosta Nordic, is er een grensoverschrijdend crosscountry gebied ontstaan met 90 km loipen. Het omvat onder meer negen loipes in Nauders en in het Zuid-Tiroolse Vinschgau (Italië). Van pittoreske bosrondjes tot uitdagende loipes op hoogte en prachtig gelegen panoramaroutes.

– Van 5 november 2021 tot en met 9 januari 2022 is het magische lichtpark “Lumagica” in de Innsbrucker Hofgarten weer terug. Een fantastisch licht en kleurspektakel met meer dan 300 stralende fabel- en natuurwezens, interactieve lichtinstallaties en magische lichtbeelden.

– De ‘zachte’ wintersport wordt in de bergbeklimmersdorpen in het Wipptal omarmd. Het zijdal dat zijn oorspronkelijke karakter goed heeft behouden, zet volledig in op het motto: ‘minder is meer’. Winterse idylle in de ongerepte natuur veraf van de drukte: van sneeuwschoenwandelen tot toerskiën en langlaufen. Voor toerskiërs, winterwandelaars en sneeuwschoenwandelaars introduceert het klimmersdorp St. Jodok/Schmirn/Vals een bijzondere service, een dagelijkse transfer naar het start- en eindpunt van de beginpunten van hun tochten brengt en weer ophaalt.

– Van 10 tot 13 maart 2022 vinden Winterwandeldagen in Kartitsch (Oost-Tirol) plaats, alles draait om rustig bewegen in de ongerepte natuur.

Duurzaamheid wordt onderscheiden in de Co2 neutrale skigebieden

De Silvretta Arena in Paznaun en SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental zijn onderscheiden voor hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid en klimaatbescherming. De Silvretta Arena in Paznaun heeft in 2019 een breed pakket maatregelen in werking gesteld op weg naar een CO2 neutrale bestemming. Sinds begin 2021 gebruikt de Silvrettaseilbahn AG voor alle installaties, de bergrestaurants en de sneeuwinstallaties 100 procent groene stroom uit Oostenrijk en ontving hiervoor ook het groene-stroomcertificaat.

Ook in de SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental worden diverse maatregelen op het gebied van milieubescherming getroffen om alle activiteiten zo duurzaam mogelijk te maken: zo wordt onder andere de zonnelift in Brixen voor 100 procent met zonne-energie aangedreven. De energie voor alle installaties is voor 100 procent afkomstig uit waterkrachtcentrales. Bouwwerkzaamheden worden begeleid door experts op het gebied van natuurbescherming en zelfs bij de keuze van de verf voor gebouwen wordt rekening gehouden met de natuur. Voor deze inspanningen is SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental al meerdere keren onderscheiden en onlangs door het platform skiresort.de uitgeroepen tot een van de ‘milieuvriendelijkste skigebieden van Oostenrijk’.

4. Comfortabel naar de sneeuw met de Nightjet

Ook in de winter onderhoudt de ÖBB Nightjet een dagelijkse verbinding vanaf de Nederlandse stations Amsterdam, Utrecht en Arnhem naar o.a. Kufstein, Wörgl, Jenbach en Innsbruck in Oostenrijk. Dat betekent ’s avonds vanuit Nederland vertrekken, slapend door de nacht en ’s ochtends wakker worden met uitzicht op de witte bergen. Met de nieuwe Nightjet zijn veel regio’s in Tirol goed per trein bereikbaar en hebben vakantiegangers een duurzaam, filevrij alternatief voor hun reis naar de wintersport.
https://www.nightjet.com/nl/

 

 

De ÖBB Nightjet biedt in samenwerking met negen populaire skigebieden handige combinatietickets bestaande uit een treinticket, de transfer van het treinstation in Tirol naar het hotel en een skipas (3-6 dagen).

 

 

 

 

 

Comments are closed.