Hier staat een 7 meter hoge libel op een wandelrustpunt

De Vlaamse Ardennen zijn een topbestemming voor wandelaars. Hoge heuvels zorgen er voor prachtige uitzichten, maar eisen vaak pittig klimwerk. Daarom bouwt Toerisme Oost-Vlaanderen op haar wandelnetwerken ook rustpunten in, met bankjes en schaduw. En die mogen tot de verbeelding spreken. In Brakel prijkt sinds 1 juli een zeven meter hoge libel op het rustpunt Drie Scheppers van het wandelnetwerk Bronbossen. Een open uitnodiging om halt te houden en te genieten van de landelijke rust van de Vlaamse Ardennen. En van het kunstwerk uiteraard.

Rustpunten

“Rustpunten zijn een welkome aanvulling op wandelnetwerken”, zegt Gedeputeerde-voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen Leentje Grillaert. “In het voorjaar lanceerden we al een uitkijkpunt in Maarkedal. Vandaag huldigen we in Brakel een rustpunt met een majestueuze libel in, een constructie van maar liefst zeven meter hoog die voor beleving zorgt op ons wandelnetwerk Bronbossen. Wandelaars krijgen zo een extra reden om onze prachtige Vlaamse Ardennen te verkennen en mogen daar uiteraard in alle rust van genieten.”

 

 

Tussen Parike en Deftinge

Het wandelnetwerk Vlaamse Ardennen telt 850 kilometer bewegwijzerde wandelpaden, waarvan 350 kilometer op het deelnetwerk Bronbossen, in en rond Geraardsbergen, Ninove, Lierde en Brakel. De naam verwijst naar de talrijke beukenbossen In de Vlaamse Ardennen en de bronnen die er hoog op de heuvels ontspringen en uitvloeien in bronbeken en grachten. In vroegere tijden werd van die waterbronnen dankbaar gebruik gemaakt door boeren. Zo ook tussen Parike, een deelgemeente van Brakel, en Deftinge, een deelgemeente van Lierde. Hier vind je de locatie ‘Drie Scheppers’, waar water opborrelt van de bronnen uit hoger gelegen bossen en waar boeren dat water kwamen ‘scheppen’. Op deze plaats overschouwt een metershoge stalen libel vandaag het landschap, in een rustpunt met zitbanken, een initiatief van Toerisme Oost-Vlaanderen.

Extra beleving

“Rustpunten zijn een welkome aanvulling op wandelnetwerken”, zegt Gedeputeerde-voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen Leentje Grillaert. “In het voorjaar lanceerden we al een uitkijkpunt in Maarkedal. Vandaag huldigen we in Brakel een rustpunt met een majestueuze libel in, een constructie van maar liefst zeven meter hoog die voor beleving zorgt op ons wandelnetwerk Bronbossen. Wandelaars krijgen zo een extra reden om onze prachtige Vlaamse Ardennen te verkennen en mogen daar uiteraard in alle rust van genieten.”

 

 

Ook Schepen van Toerisme Marc De Pessemier van de gemeente Brakel steunt het initiatief. “De libel is een waar kunstwerk en maakt het rustpunt tot een trekpleister waar wandelaars graag gebruik van zullen maken.”
Ontdek het rustpunt op een wandeling

Om het nieuwe rustpunt op een toepasselijke manier te ontdekken – te voet – verwijst Toerisme Oost-Vlaanderen wandelaars door naar de wandelroute ‘Tussen Parike en Deftinge’, een lus van 11 kilometer. Starten doe je aan knooppunt 22, in de Kruisstraat in Deftinge (Lierde). Parkeren kan aan de kerk. Zo wandel je via verharde en onverharde paden richting Parike en kom je in de tweede helft van de route aan het rustpunt Drie Scheppers terecht. Drankjes en versnaperingen vind je in de twee dorpskernen. Om de hoek bij het rustpunt vind je ook ambachtelijk hoeve-ijs bij een melkveebedrijf. Deze wandelroute kan je gratis downloaden.

 

 

 

 

 

Comments are closed.