Het Schapenscheerdersfestival & Wolfeest Balloo mag weer

Terwijl de schapen worden geschoren is er héél veel te doen en te zien bij de Herders van Balloo. Het Wolfeest op 10 en 11 juli is een grote fair, waarbij de nadruk ligt op wol. Maar ook volop kunstzinnige, creatieve, leuke en lekkere producten.

Versoepeling

Het Schapenscheerdersfestival & Wolfeest mag doorgang vinden nu de coronamaatregelen zijn versoepeld. De RIVM richtlijnen worden gevolgd; het is ruim opgezet waardoor de 1,5 m afstand mogelijk is, gescheiden in- en uitgang en desinfectiemogelijkheden.

 

 

Na vele maanden rust staan de standhouders weer te trappelen om hun waren uit te stallen en geïnteresseerde bezoekers te ontmoeten. Het aanbod bestaat veelal uit bijzondere en ambachtelijke producten. Lekkernijen, broodplanken, originele lampen, handgemaakte tassen, wilgentenen manden, keukentextiel, hoeden, keramiek, het is te veel om op te noemen.

 

 

Organisator Anneke Boekee is het hele jaar op zoek naar mensen die aparte zaken verkopen. Zo zijn er de conserven van Blyck Lekkernijen, ingeblikte streekproducten die er mooi en hip uitzien. Leuk als cadeau en handig voor de camping. Of de duurzame zepen van Baardmanszeep, vol met natuurlijke oliën en eigen gedestilleerde hydrolaten van lokaal gekweekte planten, bloemen en kruiden. En zo hebben alle 80 standhouders een bijzonder en uniek aanbod.

Maar het voornaamste doel van het evenement is dat iedereen de bijzondere kwaliteiten en veelzijdigheid van de wol van de Drentse heideschapen kan ontdekken. De schaapskudde van Balloo onderscheidt zich van andere kuddes door de kwaliteit van de vachten. Er zijn vachten in vele kleurvariaties: wit, grijs, bruin in verschillende tinten. Wol- en viltliefhebbers komen van heinde en verre om de populaire langharige vachten aan te schaffen. Ervaren spinsters, breisters, weefsters en viltsters hebben een prachtige wolcollectie opgebouwd. Van robuuste woonkussens en plaids tot ragfijn gebreide shawls. Op een weefgetouw uit 1850 worden de mooiste kleden geweven.

Er zijn demonstraties vilten, spinnen, breien, weven en allerlei wol- en viltproducten te koop. Van ruwe vachten tot luxe woontextiel en van truien tot kunstzinnige sieraden. De industriële kaardmachine is ook een echte trekpleister op het Wolfeest. Er zijn demonstraties handknippen en workshops ruwe vacht vilten.

Voor kinderen

Voor de jeugd is het schapen scheren sowieso altijd een bezienswaardigheid. Maar er zijn ook diverse creatieve activiteiten.

Het Schapenscheerdersfestival en Wolfeest op zaterdag 10 en zondag 11 juli in Balloo, Crabbeweg 2 (bij Assen/Rolde) is beide dagen van 10.30 tot 17.00 uur. De entree is € 5,- en kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang. I.v.m. COVID wordt vooraf tickets kopen aanbevolen via www.wolfeest.com.

 

 

 

 

 

Comments are closed.