Lancering Huidenclub tijdens Rotterdam Art Week op 30 juni

De Huidenclub is gevestigd in een industrieel pand uit 1914, in het Diepenveengebouw. Zij ontleent haar naam aan haar voorganger, leerlooierij De Coöperatieve Vereniging Rotterdamsche Huidenclub. Als werkplaats voor kunstenaars, ontwerpers en activisten wil De Huidenclub een platform bieden voor uiteenlopende visies en perspectieven op urgente maatschappelijke onderwerpen. De lancering van dit platform, met als eerste half-jaarlijkse thema SELF-ASSEMBLE, vindt plaats op woensdag 30 juni.

De startvraag is: hoe kan een ‘bottom-up non-instituut’ zichzelf organiseren? In twee speciaal voor dit doel gebouwde kubussen zijn aan dit thema twee tentoonstellingen gewijd: een kunsttentoonstelling en een designtentoonstelling. Bezoekers zijn welkom van 30 juni tot en met 4 juli.

Tentoonstellingen kunst en design: 30 juni tot en met 4 juli

De kunsttentoonstelling ‘Shaking the Habitual’ onderzoekt hoe kunst, binnen haar eigen discipline, een politieke en sociale betekenis kan hebben. Deelnemende kunstenaars zijn: Pauline Boudry + Renate Lorenz, Pauline Curnier Jardin, Andrea Eva Györi, Patricia Kaersenhout, Janis Rafa, Evelyn Taocheng Wang, Jennifer Tee en Kubilay Mert Ural. De designtentoonstelling ‘The Design Deviants’ presenteert het beste van het huidige designveld in Rotterdam met werken van Laurids Gallée, Sabine Marcelis, Tim Mastik en Phil Procter. De presentatie kwam tot stand in samenwerking met Victor Hunt. Dealer. Buiten de tentoonstellingsruimtes zijn werken te zien van Anna Aagaard Jensen, Théophile Blandet, Jonas Lutz, Supertoys Supertoys en Johan Viladrich in samenwerking met Lauriane Heim en designfotograaf Pim Top. Alle ontwerpers presenteren hun op maat gemaakte meubels voor de toekomstige werkruimtes in de Huidenclub. Na deze openingsweek gaat de Huidenclub weer dicht. Vanaf september hervat zij haar programmering.

 

Lees ook dit artikel: Rotterdam vanuit een kubus

 

Ieder half jaar stelt de Huidenclub, via een open oproep, een publieksprogramma samen op basis van een specifiek maatschappelijk thema. Wisselende teams van curatoren selecteren de binnengekomen inzendingen en geven het programma vorm. De mogelijkheden zijn legio en variëren van tentoonstellingen, performances en lezingen tot films en workshops.

 

 

Vanaf komend najaar stelt de Huidenclub een aantal atelierruimtes en werkplaatsen beschikbaar voor kunstenaars, ontwerpers, makers en iedereen die affiniteit heeft met haar doelstelling. Het aanbod varieert van een eenvoudig lidmaatschap tot flex en fix bureaus en studio’s. Samengevat biedt de Huidenclub:

  • Een inclusieve openbare ruimte toegankelijk voor leden, gasten en vrienden met faciliteiten als een duurzaam lokaal restaurant, open werkruimtes, een boekwinkel en een wisselend programma van tentoonstellingen, workshops, screenings, lezingen en performances.
  • Een reeks facilitaire werkplaatsen die voor leden en gasten toegankelijk zijn.
  • Een werkruimte waarin leden hun eigen studio of een vast bureau hebben; ook staan hier flexibele co-work bureaus en gemeenschappelijke tafels. Deelnemers hebben de mogelijkheid hun werk te presenteren en te netwerken met andere kunst- en designprofessionals.

Directie

De directie van de Huidenclub bestaat uit haar beide oprichters, Chantal Schoenmakers en Liv Vaisberg. Chantal Schoenmakers, architect, begon haar loopbaan bij MVRDV waarna zij samen met Bastiaan Kalmeyer het Rotterdamse bureau IWT oprichtte. Haar expertise is de transformatie van gebouwen en terreinen die door middel van open en experimentele initiatieven een bijdrage leveren aan de verbetering van het stedelijke leefklimaat. Liv Vaisberg, cultureel ondernemer, werkte in Brussel als initiatiefnemer van Poppositions, een beurs voor opkomende kunst, en van A Performance Affair, de eerste beurs voor performance kunst. Zij was mededirecteur van Independent Brussels en medeoprichter van Collectible, de eerste wereldwijde beurs voor collectible design en is verantwoordelijk voor internationale relaties en strategie van Art Rotterdam en Unseen.

 

 

 

 

 

Comments are closed.