Leuke weetjes over de 7 mooiste wandelroutes in Engeland

Van de 16 National Trails die Engeland telt worden er zeven in Nederland onder de naam England’s Great Walking Trails extra onder de aandacht gebracht omdat deze vanwege de ligging van een luchthaven of haven voor Nederlandse toeristen goed bereikbaar zijn : het zijn de Pennine Way, de South West Coast Path, North Down’s Way, Hadrian’s Wall Path, Norfolk Coast Path, Cleveland Way en Cotswold Way.

Omdat we het afgelopen jaar gekluisterd waren aan huis, zal de behoefte aan een actieve vakantie komende zomer en najaar naar verwachting groter zijn. Wandelen is goed voor lichaam en geest, en wanneer je je wat meer verdiept in de achtergrond van en wetenswaardigheden over de trail van je keuze wordt de beleving nog leuker. Wij visten verschillende verrassende weetjes op over de wandelpaden. Nadere info over de trails vind je via de Nederlandstalige site

Hadrian’s Wall Path en de hamburger

Veel mensen denken dat Hadrian’s Wall begint of eindigt bij Bowness on Solway in Cumbria, je kunt zelfs nog overblijfselen in het Senhouse musuen in Maryport, het Milefortlet 21 verdedigingswerk in Allonby en het Romeinse badhuis in Ravenglass waar de soldaten met een warme sauna en een koud bad bijkwamen. In 2022 is het 1900 jaar geleden (AD 122) dat de Romeinse keizer Hadrianus de opdracht gaf tot de bouw van de muur, nu een UNESCO Werelderfgoedloactie. Niet de hele muur is van steen, in het westen zijn gedeelten van turf gemaakt. Grappig weetje: de Romeinen brachten de Britten veel goede dingen waaronder warme baden, wegenbouw en zelfs de hamburger. In een oud Romeins kookboek (Apicius) is een recept gevonden voor wat voor vandaag de dag de hamburger is. En mocht je er trek in krijgen, de enige plek langs de muur waar je het kunt bestellen is de tearoom is de Birdoswald Roman Fort in Cumbria.

De Pennine Way – hoogste pub in Engeland

Dit is de eerste National Trail die gerealiseerd werd en opende in 1965. Langs deze trail vind je de hoogste waterval (Hardraw Force – 30 meter) van heel Engeland, de hoogste pub van Engeland – het prachtige Tan Hill Inn op 528 meter boven zeeniveau, de hoogste weg – de 8km lange Great Dun Fell op een hoogte van 848 meter in de Pennines bergen, twee historische gebouwen langs de trail – Top Withens en Ponden Hall – die als inspiratiebron fungeerden voor Emily’s Brontë’s Wuthering Heights. Sinds een inflight magaizne van British Airways het gehucht Hebden Bridge ooit als ‘the 4th most funkiest town in the world’ klassicifeerde – een beetje chauvinisme kan geen kwaad – is het sindsdien een behoorlijk populair plaatsje geworden en met recht – de route leidt door dit charmate markplaatsje.

The Cleveland Way – proost met een Striding the Riding

De enige trail die een eigen biermerk heeft – het wordt gebrouwd in de plaats Helmsley waar de trail begint – van ieder verkocht biertje gaat een percentage naar de onderhoud van de trail. De Cleveland Way passeert de abdij van Rievaulx uit 1130 – een van de eerste cisterciënzerabdijen nabij Helmsley. Voor een biertje, een pub maal of een overnachting is de Cod and Lobster pub in het prachtige vissersdorpje Staithes een must, het plaatsje ligt op de route van de Cleveland Way. Je loopt ook door het gehucht Ravenscar – the town that was never built. Begin 1900 werden er grootste plannen gemaakt om er een toeristisch resort van te maken – er kwam een ontwerp, wegen en riolering aangelegd en toen ging het consortium failliet. Tot vandaag zie je nog wat overblijfselen.

North Downs Way en ‘hunebedden’

Drenthe heeft de hunebedden, langs de North Downs Way trail langs de Medway rivier vind je Vroeg Neolithische ‘Medway Megaliths’, enorme megalieten die als grafmonumenten fungeerden. Leuk om te weten wanneer je hier wandelt is dat menig bekend persoon ter inspiratie hier ook zijn en haar voetstappen zette, waaronder Lewis Carrol, Jane Austen, Winston Churchill, Charles Darwin, Charles Dickens, William Wordworth en Keates.

 

 

Planten- en insecetenliefhebbers komen langs deze trail absoluut aan hun trekken, vanwege de kalkhoudende grond met fantastische namen als late spider orchid, monkey orchid, early gentian, dwarf milkwort en bedstraw broomrape. Je vindt hier ook – jawel – de grootste wijngaard van heel Engeland, de Denbies Wine Estate. Zelfs het Franse champagnemerk Tattinger heeft geïnvesteerd een wijngaard- het Domaine Evremond.

 

 

Norfolk Coast Path en molens

Norfolk heeft altijd al nauwe banden gehad met Nederland vanwege de handelsbetrekkingen, in de middeleeuwen duurde het een dag om naar de Nederlands kust te varen en duurde het 4 dagen om naar Londen te reizen. Het pittoreske havenplaatsje Blakeney was ooit het centrum voor vervoer van schapen naar Nederland. Ook zie je in Norfolk nog veel molens, waaronder het mooie vroeg 19-eeuwse Cley Windmill in Holt in Norfolk – het is tevens een B&B. 8000 jaar gelden was de kust van Norfolk gewoon verbonden met Nederland en Europa – dat gebied heette het Doggerland.

South West Coast Path is 4x maal de Mount Everest

Lang, langer, langst: met zo’n 1.013 km is de SWCP het langste wandelpad in Engeland. Wil je hem helemaal lopen, trek er dan zo’n 6 tot 8 weken voor uit. In afstand is het dan 4x de Mount Everest oplopen. Het kan sneller; de Brit Kristian Morgan liep de gehele trail in 10 dagen, 14 uur en 44 minuten. Het pad is tot dusverre door mensen uit 175 landen belopen. Een gedeelte van het traject tussen Orcombe Point in Exmouth en Old Harry Rocks bij Swanage is de UNESCO Werelderfgoed Jurassic Coast – zogenoemd vanwege de vele fossielen die er gevonden zijn en worden. Nog niet enthousiast geworden? 74% van het wandelpad loopt door nationale parken of door een zogeheten Area of Natural beauty (AONB).

 

 

 

 

 

Comments are closed.