Het South West Coast Path, wandelen en genieten

Op slechts een paar uur vliegen kun je genieten van een geheel andere wereld. Contributor Ivonne Calis wandelde een deel van het prachtige South West Coast Path. Genieten met een grote G! In dit artikel vind je alles wat je nodig hebt om zelf een keer te wandelen en uit te waaien in het zuidwesten van Engeland.

myfootprints.nl

Het South West Coast Path

Het South West Coast Path is een ruim 1000 kilometer langeafstandspad en wordt tot één van de mooiste ter wereld gerekend. Het loopt van de hoogste kliffen van Engeland, aan de kust van Exmoor, tot aan de zandstranden van Dorset. De route loopt via 2 Werelderfgoederen, 5 ‘Area’s of Outstanding Natural Beauty’ en een nationaal park. Het is één van de meest afwisselende kustlandschappen op aarde.

 

 

Wij bezochten het meest oostelijke deel van het South West Coast Path aan de Jurassic Coast, op de grens van Devon en Dorset. Deze Timeless Coast ligt grofweg tussen Charmouth en Beer. Wat je aantreft is een gebied vol hoge kliffen met spectaculaire vergezichten, kneuterige en typisch Engelse dorpjes en uitgestrekte zand- en kiezelstranden. Ons weekend wandelen aan de Engelse zuidkust vloog voorbij en we waren er echt even helemaal tussenuit.

myfootprints.nl

myfootprints.nl

Wandelen aan de Engelse zuidkust

Wij liepen in totaal drie etappes van het South West Coast Path. Natuurlijk is er nog veel meer te wandelen aan de Engelse zuidkust maar deze regio leent zich perfect voor een korte(re) vakantie vanaf een standplaats.

Drie dagroutes

Omdat de dagroutes niet te lang zijn kun je ze perfect combineren met andere activiteiten (Lees verder voor tips)!

 • Seatown, via de Golden Cap, naar Lyme Regis. Een wandeling van ongeveer 9 kilometer met twee maal een flinke klim. Kliffen en uitzicht naar alle kanten.
 • Lyme Regis naar Axmouth via het Lyme Regis Undercliffs National Nature Reserve. Een wandeling tussen de kliffen en de zee. Prachtig begroeid, groen met af en toe een kortere klim of afdaling. Ongeveer 12 kilometer.
 • Rondwandeling van Beer naar Branscome Beach en de Hooken Cliffs. Hier kun je doorlopen naar het kleine dorpje Branscombe. Daarna wandel je terug  naar Beer via de velden. Ongeveer 13 kilometer met af en toe een pittige klim.

Hoe kom ik er?

Hoewel het mogelijk is om met de eigen auto naar Engeland te gaan is het een stuk relaxter om te vliegen. Je kunt op Londen vliegen en daar met de auto verder rijden, maar dan is het best nog een hele rit. Wij vlogen met FlyBE in ruim 2 uur van Schiphol naar Exeter. FlyBE is een prima Engelse low budget maatschappij. De meeste vluchten zijn binnen Groot-Brittannië maar tegenwoordig zijn er ook diverse vluchten van en naar Nederland te boeken. En zo kwam het dat wij op donderdagmiddag in dit leuke Milka kleurige propellervliegtuig stapten en op maandagavond weer terugvlogen. Ideaal voor een weekend wandelen aan de Engelse zuidkust. Vanaf Exeter is het het handigst om met de auto verder te gaan. Op het vliegveld zijn diverse autoverhuurders. Bussen zijn er wel, maar ze rijden niet altijd. Wij maakten diverse ritjes met de auto en pakten 1 keer de bus.

Waar kun je slapen?

Er zijn diverse dorpjes van waaruit je het pad goed kunt bereiken en die prima als uitvalsbasis kunnen dienen voor een paar dagen wandelen aan de Engelse zuidkust. Denk bijvoorbeeld aan het schattige Lyme Regis of het iets verderop gelegen Beer. Beide plaatsen stikken van de leuke hotels en Bed and Breakfast adresjes. Wil je liever in een iets grotere plaats slapen dan is Seaton misschien iets voor jou. Wij vonden de kleinere, kneuterige plaatsjes leuker en waren blij met onze adresjes in Beer en Lyme Regis. Alle dorpen hebben genoeg restaurantjes om een hapje te eten en winkels voor de (dagelijkse) boodschappen.

Wij sliepen 1 nacht in het heerlijke B&B Lewesdon in Lyme Regis en 2 nachten in The Dolphin Hotel in Beer. Het eerste is kleinschalig, wat meer luxe, het tweede goedkoper minder luxe maar wel sfeervol en authentiek. Op beide plekken voelden we ons helemaal thuis.
myfootprints.nl

myfootprints.nl

myfootprints.nl

Wat is er naast wandelen nog meer te doen?

 • Aan de Jurassic Coast kun je op zoek gaan naar fossielen. Wij gingen in Lyme Regis op pad met Nigel Clark en leerden meer over het ontstaan van de fossielen. Natuurlijk gingen we zelf ook op jacht naar een paar mooie exemplaren. Het leuke is dat wat je vind je ook mee naar huis mag nemen! Nigel is een super enthousiaste gids met veel kennis.
 • Bezoek ook zeker eens het Charmouth Herritage Coast Centre voor meer informatie en mooie fossielen.
 • Liefhebbers van een aquariumkunnen terecht bij “The Cobb” in Lyme Regis.
 • Ben je op zoek naar sfeervolle dorpjes dan kan ik je zeker Beer en Lyme Regis aanbevelen. Er zijn diverse souvenirwinkeltjes en leuke restaurants met gezellige terrasjes. Bij Beer vind je op het strand een kleine vloot met vissersbootjes.
 • Als het weer het toelaat is het ook heerlijk om even te relaxen aan of op het strand. Het grootste strand vind je bij Seaton, maar eigenlijk heeft elk dorp wel een leuk strand.
 • In Beer vind je de bijzondere Beer Quarry Caves. Jarenlange steenwinning  heeft gezorgd voor het ontstaan van grote ondergrondse complexen.
 • In de regio kun je op diverse plekken het water op om de kust eens van een andere kant te bekijken. Wat dacht je van het huren van een kano en “coasteering”, een tocht op een zeilboot of op een supersnelle boot?

Sout West Coast Path

myfootprints.nl

Handig om te weten

 • In Engeland rijdt men links. Als je een auto huurt kun je vragen om een automaat, dan is het rijden een stuk relaxter. Doe dit ruim van te voren want het aantal exemplaren is beperkt.
 • Let erop dat je met Engelse ponden betaalt. Op het vliegveld van Exeter kun je direct al geld pinnen bij de automaat in de aankomsthal. Of bestel online vooraf bij het GWK wat geld.
 • Als je niet zelf wilt rijden kun je ook een taxi pakken, maar dit is wel een dure optie. De afstanden die je in deze regio maakt zijn niet groot. Ter indicatie: de rit van het vliegveld naar Lyme Regis duurt ongeveer 40 minuten en kost je rond de 130 Engelse Pond.
 • Wil je meer informatie over het OV klik dan door op deze link. Ook bij de accommodaties kunnen ze je helpen met het uitstippelen van je reis.
 • Wij maakten dagwandelingen. Wil je liever van adres tot adres lopen? Veel accommodaties kunnen je grote bagage voor je vervoeren zodat je alleen met een dagrugzak wandelt. Indien gewenst kunnen zij je vaak ook naar het startpunt van een wandeling brengen en/of ophalen bij het eindpunt.
 • Bezoek voor meer informatie over het South West Coast Path en ideeën voor een 3-, 5-, of 7-daagse wandelvakantie: www.southwestcoastpath.org.uk/nl.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

Comments are closed.