Nieuwe fiets- en wandelroute aan Horsens Fjord in Denemarken

In de regio Kystlandet, aan de oostkust van Jutland, is een nieuwe fiets- en wandelroute opgezet om Horsens Fjord zowel wandelend als vanaf de fiets te verkennen. De nieuwe ‘Fjordmino’ is een cirkelvormige route van 52 kilometer en volgt voor het grootste gedeelte de nationale fietsroute nr. 5.

Hoogtepunten van de ‘Fjordmino’ zijn de 2 kleine eilandjes Alrø en Hjarnø. In het zomerseizoen, van mei tot september, kunnen deze per fietsferry worden bereikt en daarmee het rondje insluiten. Voor wandelaars zijn er aparte bordjes die de route markeren. Fietsers kunnen gebruik maken van de bestaande ‘Oostkustroute’ nr. 5 bewegwijzering.

Fjordmino

De ‘Fjordmino’ kan in een dag worden gefietst of worden verdeeld in meerdere (wandel)dagen. De route begint in de haven van Horsens en volgt de kust richting het noorden naar de stranden Langelinie en Strandparken, beide populaire plekken op een warme zomerdag. De route doorkruist de bossen van Elbæk, Brakør en Stensballe richting het dorpje Haldrup en het heuvellandschap van Søvind. Vanaf Sukkertoppen kijk je 108 meter boven zeeniveau uit over de langste rivier van Denemarken Gudenåen.

 

 

In Sondrup buigt de route af en verlaat je de nationale fietsroute nr. 5 zuidwaarts richting Alrø. Dit eiland staat bekend om de lokale producten, met name de befaamde gevulde pasteitjes van Café Alrø, en kan het hele jaar door worden bereikt via een dam. In het zomerseizoen is er de mogelijkheid om met de fietsferry de oversteek te maken. Op deze ferry is plek voor 12 fietsers, het is daarom aan te raden om van tevoren te reserveren.

 

Dit zijn alle Tolbruggen en veerdiensten in Denemarken

Download het handige overzicht van alle veerdiensten en tolbruggen in Denemarken bij VisitDenmark. Geef je e-mailadres op, druk op de button Download hieronder en scroll daarna naar beneden.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Na de eilandjes Alrø en Hjarnø kom je aan in het havenstadje Snaptun ten zuiden van de ‘Fjordmino’. Vanaf hier worden verschillende bezienswaardigheden gepasseerd, zoals kasteel Boller Slot en Planestien. De laatste is een route van 3 kilometer langs het fjord en weerspiegelt ons zonnestelsel op een schaal van 1:1,5 miljoen. Hier eindig ook de route en bevind je je weer in het centrum van Horsens.

 

 

Kystlandet betekent letterlijk Kustland. Het is een samenwerkingsverband van de steden Horsens, Odder en Juelsminde. De regio is gesitueerd aan de oostkust van Jutland waar de zee vrij kalm is, het zand wit en de natuur uitermate geschikt is voor outdoor activiteiten in combinatie met culturele uitstapjes. Een aantal populaire plekken zijn het gevangenismuseum FÆNGSLET, het grootste gevangenismuseum van Europa, de herontdekte brug en de rivier Gudenåen. In het Oostjutse archipel bevinden zich naast de eilandjes Alrø en Hjarnø ook Tunø en Endelave. Het laatstgenoemde eiland won in 2019 de titel ‘Deens Eiland van het Jaar’ en is uniek om zijn enorme populatie wilde konijnen.

 

 

 

 

 

Comments are closed.