Naar Denemarken met je kinderen? Dan is dit je bucketlist

De populariteit van Denemarken als gezinsbestemming in de Nederlandse meivakantie blijft toenemen. Uit de meest recente overnachtingscijfers blijkt dat in de periode april/mei een stijging van 6,3% is waar te nemen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, namelijk van 259.846 naar 276.286.

De Nederlandse meivakantie is voor de meesten een eerste kennismaking met het land. Het is in Denemarken laagseizoen en veel accommodaties zijn gedurende deze vakantieperiode gunstig geprijsd. Naast de toename in het aantal overnachtingen, is ook de kennis over Denemarken als vakantiebestemming het afgelopen jaar toegenomen van 11% naar 13%. Voor iedereen die nog niet zo goed weet wat je in Denemarken kunt beleven, is deze bucketlist samengesteld met de nieuwste en bekendste familiebelevenissen.

 

 

LEGOLAND®: Torenhoog Miniland

Ieder jaar introduceert het originele familiepark LEGOLAND® een nieuwe attractie. Dit jaar is het World’s Tallest. Vijf replica’s van de hoogste bouwwerken ter wereld zijn op een schaal van 1:150, met in totaal 830.000 LEGO® steentjes, in Miniland te bewonderen: de Burj Khalifa, de Shanghai Tower, het Makkah Royal Clock Tower Hotel, het One World Trade Center en Taipei 101. Om een idee te krijgen van de hoogte van deze bouwwerken, is een schaalmodel van de Eiffeltoren naast de creaties neergezet. Wist je trouwens dat LEGOLAND volgend jaar haar 50ste verjaardag viert?

 

 

Rubjerg Knude: De bijna verdwenen vuurtoren

Niemand weet precies hoe lang het nog gaat duren, maar de spectaculair gelegen vuurtoren Rubjerg Knude aan de westkust van Noord-Jutland, zal volgens deskundigen binnen een aantal jaren in zee storten door erosie van de steile kust. Zolang de natuur deze nog niet teveel heeft aangetast, kan de onlangs geopende 23 meter hoge vuurtoren worden beklommen. Vanuit het uitkijkplateau is het uitzicht over de Noordzee letterlijk een highlight voor iedereen die de regio bezoekt.

Møns Klint: Witte kliffen, donkere hemel

De eilanden Møn en Nyord zijn één van de donkerste plekjes in Denemarken. Overdag kun je wandelen langs de witte krijtrotsen en op zoek gaan naar fossielen van vissen en dinosaurussen, die je ook nog eens mee naar huis mag nemen. Zodra de avond valt, wacht je het bijzondere fenomeen Dark Sky. Er is op dit eiland namelijk zo weinig lichtvervuiling dat je de prachtige fonkelende sterren en de Melkweg echt goed kunt gaan bekijken.

‘Sønderjysk Kaffebord’: Tafel vol taarten

Het historische Zuid-Jutland kent een rijke eetcultuur. Het meest bekende in deze fusion keuken is de Zuidjutse Koffietafel (‘Sønderjysk Kaffebord’), een tafel gedekt met minimaal 7 en maximaal 21 verschillende soorten taarten en gebak. De hoogtijdagen lagen tussen de jaren 1870 en 1920, toen Zuid-Jutland onder Duits grondgebied viel. Veel Denen kwamen samen met als doel hun cultuur in stand te houden. Tijdens deze ontmoetingen namen de vrouwen hun zelfgebakken taartjes, gebakjes en koekjes mee en serveerden ze op een lange tafel. Iedereen werd verondersteld alle creaties te proeven! Tegenwoordig zijn er in de regio net over de grens met Duitsland genoeg plekjes waar deze lekkernijen worden geserveerd.

Egeskov: Kasteel voor ridders en prinsessen

Het Renaissance Kasteel Egeskov op het sprookjeseiland Funen is een van de best bewaarde waterkastelen van Europa. Het is al drie generaties lang open voor publiek. De historische tuin werd midden 1800 bezocht door de Deense schrijver Hans Christian Andersen, die onder andere hier zijn inspiratie opdeed voor zijn beroemde sprookjes. Voor de moderne ridders is er een Segway parcours uitgezet. Prinsessen kunnen dwalen in het enorme Labyrint of klimmen in de boomtoppen van het 130 jaar oude berkenbos.

Sommerland: Alleen voor echte waaghalzen

In Djurs Sommerland is dit seizoen de snelste en langste suspended family coaster van Europa geopend. De ‘DrageKongen’ (Drakenkoning) is een hangende achtbaan, die met een lengte van 825 meter en een hoogte van 30 meter een topsnelheid van 85 km/uur haalt. Naast de vele achtbanen biedt het grootste zomerpark van Denemarken attracties voor het hele gezin, van Aquapark tot Piratenland en van wildwaterbaan tot Vikingland.

 

 

Livø: Deense natuur in een notendop

Denemarken is een eilandenrijk met meer dan 400 eilanden. In de Limfjord ligt Livø, een autovrij eiland dat alleen per boot te bereiken is. Ondanks de grootte van 3km2 heeft de natuur kunnen floreren en je vindt op dit eiland dan ook bijna de hele Deense natuur in een notendop. Van steile kliffen en bossen, nieuwsgierige zeehonden tot eindeloze stranden – binnen een dag heb je dit eiland al verkend.

‘Himmelbjerget’: Klim naar de top

In het Merenhoogland ligt de ‘Himmelbjerget’ (Hemelberg). Deze ‘berg’ is met 147 meter een van de hoogste natuurlijke toppen van Denemarken. Bovenop staat een 25 meter hoge toren uit 1875, gebouwd ter ere van Koning Frederik VII. Een beklimming wordt beloond met schitterend uitzicht over het meer Julsø. Vanuit Silkeborg of Ry is de Hemelberg ook per (stoom)boot te bereiken.

Hvide Sande: Paradijs voor watersportliefhebbers

Aan de westkust van Jutland ligt Hvide Sande, een paradijs voor watersportliefhebbers. Door de combinatie van de wilde Noordzeekust en het kalme water in de Ringkøbing Fjord, is dit dé plek om verschillende wateractiviteiten uit te proberen, zoals kitesurfen, suppen en wakeboarden. Is er een dagje geen wind, breng dan een bezoek aan het onlangs geopende bunkermusem Tirpitz, verborgen in het duinlandschap van Blåvand.

IJsje XXL

Overal in Denemarken kun je ze vinden, de supergrote Deense ijsjes. Naast de bolletjes met allerlei smaken, kan er op het ijs ook guf (soort schuim), flødebolle (soort negerzoen), syltetøj (soort jam), flødeskum (slagroom, zonder suiker) en zelfs een bolletje softijs als topping worden toegevoegd. Weet je niet wat je moet kiezen? Bestel dan gewoon nog een!

 

 

Ontvang tips voor reizen met kinderen

Ontdek elke dag een samenvatting met het laatste nieuws en actuele events van wereldwijde bestemmingen in je inbox. (en we sturen geen spam)

  • Voer een getal kleiner dan of gelijk aan 5 in.

Comments are closed.