Deze autoverzekering past bij jou

Met het voorjaar in aankomst en de vakantiedrang is het zaak om te kijken of de verzekering van je auto nog in orde is. Ga je op vakantie met je eigen auto naar een bungalowpark zoals veel Nederlanders deze zomer van plan zijn? Heb je de juiste WA of All Risk verzekering afgesloten? Dit zijn de stappen voor een voordelige en goed gekozen autoverzekering.

1. Bekijk de voorwaarden van je huidige verzekering

Iedereen die een auto op de openbare weg heeft staan heeft een autoverzekering nodig. Die verzekering wordt vaak in 3 vormen aangeboden door de meeste verzekeraars.

  • 1. Als een WA verzekering.
  • 2. Als een Beperkt Casco verzekering.
  • 3. Als een full casco verzekering. Dit heeft in de volksmond een All Risk verzekering.

Bij elk van deze 3 soorten verzekering gelden de bijbehorende voorwaarden. De WA-verzekering is over het algemeen het goedkoopste en biedt de minste dekking. In de voorwaarden van jouw huidige verzekeraar staat precies wat wel en wat niet niet gedekt wordt. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid en biedt dekking in het geval van schade aan anderen en bijv. ook hulp als je schade oploopt. Deze verzekering wordt vaak afgesloten bij oude(re) auto’s en biedt een basisdekking zoals verplicht voor de Nederlandse Overheid. Ga je, als het weer is toegestaan, naar het buitenland op reis, dan geldt een WA verzekering ook in jouw vakantieland. Controleer de voorwaarden om te kijken of er geen landen worden uitgesloten bij jouw verzekeraar.

Voor het buitenland is het wel handig om vervangend vervoer gedekt te hebben. Met een pechhulp verzekering kom je altijd weer op weg als je ergens in Europa met panne staat. Kijk ook hiervoor wel in de zogenaamde kleine lettertjes om te kijken of bijvoorbeeld vervangend vervoer inbegrepen zit in deze extra verzekering.

Kijk ook of er geen overlap in je verzekering zit. Soms kan een een diefstal verzekering al inbegrepen zitten in je reisverzekering of vice-versa. Daar hoef je dan niet dubbel voor verzekerd te zijn. Want in het geval van een diefstal wordt er niet dubbel uitgekeerd door beide verzekeringen.

Importeer je een auto?

Voor sommigen mensen is het een droom om een auto te importeren. Een auto uit Duitsland kan soms duizenden euro’s voordeliger zijn. Zelfs na het betalen van de verschuldigde BPM, de RDW-keuring en de aanschaf van nieuwe Nederlandse kentekenplaten. Ook moet je de auto verzekeren. Omdat een auto die je importeert vaak een hogere waarde zal hebben is het slim om voor een all risk verzekering te kiezen in dit geval. Kijk voordat je tot aanschaf van je nieuwe Duitse auto overgaat of jouw verzekering ook geldig is in dit soort gevallen.

 

 

Een all-risk-verzekering dekt, de naam zegt het al, alle risico’s bij schade. Dus zowel schade aan je eigen auto als schade die jij, eventueel, aan derden hebt toegebracht. Ook zijn schades door bijvoorbeeld hagel of storm of vandalisme vaak gedekt met een all risk verzekering. Dat maakt de premie van deze verzekering ook direct een stukje hoger dan een beperkt casco verzekering.

3. Werk aan een goede bonus malus ladder

De bonus malus ladder is bekend bij iedereen die al eerder een eigen autoverzekering heeft gehad. Maar wat is het? In het kort. De B/M ladder bepaalt hoeveel korting of zelfs toeslag je moet betalen voor jouw autoverzekering. Die korting wordt berekend op basis van het aantal jaren dat je schadevrij hebt gereden. Of beter gezegd, het aantal jaren dat je geen schade hebt geclaimd bij jouw verzekeringsmaatschappij. In deze tabel wordt aangegeven wat het percentage aan korting is dat je krijgt op je jaartermijn van de verzekering. Hoe meer schadevrije jaren, des te meer korting je krijg op jouw autoverzekeringspremie.

 

 

Bij het online aanvragen van een nieuwe autoverzekering geef je op hoeveel jaren je hebt opgebouwd en dan wordt dit direct berekend in het tonen van jouw premie. Je nieuwe verzekeraar kan om een bewijs vragen. Dit bewijs kun je opvragen bij je huidige verzekeraar. Vergeet dit dus niet regelen tijdens het opzeggen.

 

 

 

 

 

Comments are closed.