Waarom een autoverzekering verplicht is

Veel Nederlanders zijn in het bezit van een auto. Deze gebruik je mogelijk voor woon-werkverkeer of om de kinderen naar school te brengen. Voordat je met dit voertuig de weg op gaat, moet je een verzekering afsluiten. Doe je dit niet? Dan krijg je een flinke boete als je betrapt wordt.

In de winter heb je meer kans op pech

Doordat het verzekeren van een auto kosten met zich meebrengt, vraag jij je mogelijk af waarom zo’n verzekering verplicht is. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst leggen wij namelijk uit waarom een autoverzekering verplicht is.

Wettelijk bepaald

Wie denkt onder een autoverzekering uit te kunnen komen, heeft het mis. Het is namelijk wettelijk geregeld dat iedereen die met een auto de openbare weg op wil deze moet verzekeren. Dit is het gevolg van de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) die in 1963 tot stand is gekomen. Deze wet is in het leven geroepen om eventuele slachtoffers van een aanrijding te beschermen. De WAM verplicht iedereen met een auto om deze minimaal te verzekeren voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Kies je er toch voor om jouw auto niet te verzekeren? Dan kan dit je een boete van 400 euro opleveren. Word je aangehouden terwijl je in een onverzekerde auto rijdt? Dan bedraagt de boete zelfs 550 euro.

Wat dekt een autoverzekering precies?

Hierboven haalden we al aan dat een auto minimaal verzekerd moet worden voor de wettelijke aansprakelijkheid. Met deze verzekering dek je schade die je met jouw auto aanricht aan anderen. Niet alleen schade aan personen is gedekt, maar ook schade aan spullen van een ander. Omdat een WA-verzekering de minst uitgebreide dekking biedt, is dit de goedkoopste verzekering voor een auto.

Omdat de premie van een WA-verzekering laag uitvalt, gaat jouw voorkeur hier mogelijk naar uit. Dit is logisch, maar bedenk wel dat de dekking minimaal is. Zo wordt schade aan jouw auto niet vergoed als je voor een WA-verzekering kiest. Wil je dit wel? Kies dan voor WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco. Bij eerstgenoemde verzekering is schade aan jouw auto verzekerd als deze ontstaan is door diefstal, inbraak en joyriding, brand, storm of invloeden uit de natuur en een aanrijding met een loslopend dier.

 

 

Ook ruitschade valt binnen de dekking van deze verzekering. Gaat dit voor jou niet ver genoeg? Kies dan voor WA + Volledig Casco. In dat geval wordt ook schade door vandalisme of een aanrijding/botsing vergoed. Vandaar dat deze verzekering ook wel bekend staat als allrisk autoverzekering.

Welke dekking past bij jouw auto?

Aangezien jouw auto minimaal verzekerd moet zijn voor de wettelijke aansprakelijkheid, neig je mogelijk naar een WA-verzekering. Helaas biedt deze verzekering lang niet altijd uitkomst. Sluit deze verzekering alleen af als jouw auto ouder is dan 10 jaar. Voor jongere auto’s kun je het beste een andere autoverzekering afsluiten. Bij auto’s tussen de 6 en 10 jaar oud wordt vaak voor WA + Beperkt Casco gekozen, terwijl auto’s jonger dan 6 jaar vaak allrisk verzekerd worden.

 

 

 

 

 

Comments are closed.