Zeeuwsche Zoute focust op duurzaamheid

Sinds het begin van dit jaar werkt Zeeuwsche Zoute samen met de onderneming Schoonmaak Op Maat (S.O.M.) uit Zierikzee om het weggooien van restproducten tegen te gaan. Een van de restproducten die overblijft tijdens het zoutzieden is gedestilleerd zeewater uit de Oosterschelde. Doordat dit water geen kalk bevat, is het ideaal om glazen mee te wassen.

Restproducten

Zeeuwsche Zoute uit Zeeland vindt duurzaamheid erg belangrijk en wil uiteindelijk volledig circulair produceren. Hierdoor wordt voortdurend gekeken hoe bepaalde restproducten van het zoutproces anders kunnen worden ingezet, zodat deze niet weggegooid hoeven te worden. Zeeuwsche Zoute heeft daarom besloten om een samenwerking te starten met S.O.M. Het glazenwassers-/schoonmaakbedrijf zal vanaf nu geen kraanwater meer verspillen met telebewassing en vanaf juli dit jaar hebben zij ook geen afval meer van filtermateriaal.

 

 

Productie

Gedestilleerd water is ideaal voor glazenwassers. De nieuwe samenwerking tussen Zeeuwsche Zoute en S.O.M. zorgt ervoor dat het restproduct van de zoutziederij wordt hergebruikt als hoogwaardig product in het schoonmaakbedrijf. Nadat het water bij vloed uit de wateren bij Bruinisse is gepompt, wordt het extra gefilterd in de zoutziederij op onder andere microplastics. Vervolgens wordt het water in de kookketel verwarmd totdat het zeewater is verdampt en de juiste zoutgehalte is bereikt. Dit zout wordt daarna in kleinere, open zoutpannen overgebracht. De verwarming hiervan gebeurd met 100% Zeeuwse groene (wind) energie totdat het zoute water is omgetoverd tot zoutkristallen. Nadat al deze stappen zijn doorlopen, worden de kristallen zorgvuldig uit de pannen geschept en vervolgens gedroogd in de ovens.

 

 

Zeeuwsche Zoute zette de eerste stap richting een duurzaam productieproces met het aanbieden van duurzame zoutmolens. De molen is opgebouwd met een houder van glas en een volledig biologisch afbreekbare dop van maïs. Deze verpakking is op een duurzame manier gemaakt en kan ook weer biologisch afgebroken worden.

Zeeuwsche Zoute vindt zijn oorsprong in het vissersdorp Bruinisse op Schouwen-Duiveland, gelegen aan het grootste nationale park van Nederland, de Oosterschelde. Het is een van de beste plekken om het water te pompen. De nabijgelegen zandplaten, oester- en mosselbanken zuiveren het water en zorgen er zo voor dat we het helderste en schoonste water uit de Oosterschelde bij binnenkomend tij kunnen pompen. Daarnaast pompen we het water door ultra fijne filters om zoveel mogelijk microplastics uit het water te halen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.