Vanaf nu kan je ook wandelen langs deze knooppunten in het Waasland

Toerisme Oost-Vlaanderen lanceert in het Waasland twee knooppuntennetwerken: ‘Moervaartvallei’ en ‘Grenspark Groot Saeftinghe’, samen goed voor 420 kilometer aan wandelpaden. Daarlangs kun je wandelen door prachtige natuur en verrassende landschappen, van aan de monding van de Schelde tot het havengebied bij Gent. Daarbij horen twee netwerkkaarten en ook een wandelgids met vijf routes.

Sporen in het landschap

Van alle Oost-Vlaamse regio’s is het Waasland misschien wel de meest diverse. Je wandelt er door polders, bossen, meersen, graslanden en heidegronden, en langs kreken, rivieren en overstromingsgebieden. Die diversiteit heeft het Waasland te danken aan de nabijheid van de Schelde en de Westerschelde. Die lieten sinds de laatste ijstijd tal van sporen na in het landschap. Ook de mens speelde daarbij een rol. De strijd tegen het water zorgde voor dijken, polders, kreken en meersen. Met de lancering van twee nieuwe wandelnetwerken ontvouwt Toerisme Oost-Vlaanderen 420 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden, die je wegwijs maken naar alle troeven van deze groene regio.

 

 

Van zilte polders tot heidebossen en meersen

“De wandeltroeven van het Waasland zijn een publiek geheim”, zegt gedeputeerde-voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen Leentje Grillaert. “Ornithologen en natuurliefhebbers weten ervan, maar voor de meeste mensen is het Waasland vooral een fietsregio. Met de lancering van onze twee wandelnetwerken zetten we de poorten naar het Waasland nu ook wijd open voor wandelaars, van de zilte polders in het Grenspark Groot Saeftinghe, tot de heidebossen en meersen van de Moervaartvallei. Hier wandel je van de ene verborgen parel naar de andere, soms met uitzicht op voorbijglijdende schepen op de Schelde aan je ene zijde en natuurgebieden aan je andere, dan weer met niets dan groene natuur, 360° om je heen.”

Zowel de Moervaartvallei als het Grenspark Groot Saeftinghe grenzen aan wereldhavens, hebben prachtige, maar kwetsbare natuur en zijn om die reden gebieden die bijzondere aandacht vragen. “In beide gebieden streeft men dan ook naar een evenwicht tussen industrie, landbouw, natuur, recreatie, waterbeheer en erfgoed”, zegt Grillaert. “Die inspanningen worden stilaan zicht- en tastbaar en zijn nog volop in ontwikkeling, net als onze netwerken. Ook daar voorzien we in de toekomst nog nieuwe realisaties voor, op het vlak van infrastructuur. Wandelaars gaan beide gebieden en beide netwerken zien evolueren in de toekomst. Dat geeft prima redenen om nu en dan eens terug te keren.”

Stippel zelf je routes uit

De netwerkkaarten Grenspark Groot Saeftinghe en Moervaartvallei sluiten op elkaar aan, maar worden apart verkocht. De kaarten kosten elk 6 euro en worden aangeboden in de webshop Routen.be, bij de diensten voor toerisme in het Waasland en in de boekhandel. Ook online kan je zelf je wandelroutes op de netwerken samenstellen. “Knooppuntennetwerken zijn altijd een troef”, zegt Grillaert nog. “Je stippelt een route uit op een papieren kaart, of op onze online routeplanner, volgt de bordjes op het terrein en weet dat je altijd goed terechtkomt. De online routeplanner is bovendien ook een handige tool voor wie wandelaars en toeristen ontvangt, zoals horeca-uitbaters bijvoorbeeld. Zij kunnen hun klanten op maat bedienen met wandelroutes die in de buurt van hun deur starten.”

Ook een nieuwe wandelgids

Samen met de lancering van de netwerkkaarten brengt Toerisme Oost-Vlaanderen meteen ook een nieuwe wandelgids uit: ‘Wandelen in het Waasland’, met 5 routes langs knooppunten, op de twee nieuwe netwerken. Deze pocket van 96 pagina’s is de nieuwste publicatie in een thematische reeks fiets- en wandelgidsen waarin routes centraal staan, maar ook diepgang wordt nagestreefd voor wie graag ‘weet’ waar men gaat wandelen.

 

 

De vijf knooppuntroutes in deze gids brengen wandelaars naar de polders rond Prosperdorp, de kreken van Saleghem en Moerbeke-Waas, en de meersen van de Moervaartvallei rond provinciaal domein Puyenbroeck en het lieflijke dorp Eksaarde. Bij die routes horen verhalen, geheimtips, maar ook eet-, drink- en logeertips in de buurt van de routes. De wandelgids leent zich prima voor dagtrips, maar net zo goed voor een weekendje uit, in de natuur.

Drie in één – bestel het pakket

‘Wandelen in het Waasland’ kost net als de netwerkkaarten 6 euro en bestel je ook best online. Wie de 2 netwerkkaarten én de wandelgids in één pakket bestelt, krijgt die toegestuurd voor de voordeelprijs van 14,95 euro. Zowel de twee wandelnetwerken als de wandelgids werden gerealiseerd met financiële steun van Toerisme Vlaanderen.

 

 

 

 

 

Comments are closed.