Fietsen tussen Antwerpen en Gent

Het Scheldegebied tussen Antwerpen en Gent is voor velen onbekend terrein. Je vindt er nochtans het ene natuurgebied na het andere, omzoomd door hoge dijken met vlakke en vooral autovrije fietspaden… En fietsknooppunten bovendien! Dat alles maakt dit gebied tot een waar fietsparadijs. Toerisme Oost-Vlaanderen stippelde er dan ook zes lusvormige fietsroutes uit, gebundeld in een handige pocket. Met Overstromen fiets je letterlijk van Steen tot Steen, dwars door Rivierpark Scheldevallei. Meteen een zomertip voor een dichtbijvakantie.

Wie op een zonnige weekenddag wel eens langs de Schelde fietst, zal het beamen: de jaagpaden zijn het ideale parcours voor een uitstapje, te voet of met de fiets. Vanuit Gent fiets je moeiteloos de stad uit richting Heusden en Wetteren. In Antwerpen – aan het Steen – kan je sinds kort met je fiets aan boord van de Waterbus en sta je tien minuten later in de Polders van Kruibeke. “En dat is een ware troef voor toeristen”, zegt Oost-Vlaams gedeputeerde voor Toerisme Leentje Grillaert, zelf afkomstig uit Wetteren. “Tussen Kruibeke en Gent meandert de Schelde zich een weg langs kastelen, abdijen, scheepswerven, pittoreske dorpjes en – vooral – oogverblindend mooie landschappen. Dit alles is sinds kort vanuit twee richtingen, op een veilige manier, bereikbaar geworden voor fietsers. Dat vieren we graag met een nieuwe fietsgids.”

 

 

De Schelde is de natuurlijke grens tussen de regio’s Waasland en Scheldeland. Haar oevers bieden uitzicht over Sigmagebieden die aangrenzende dorpen moeten beschermen tegen de verwoestende kracht van het stormtij. En hoewel de mens de Schelde naar zijn hand heeft gezet, is de natuur er gaandeweg weer heer en meester geworden. Allerlei dieren, waaronder zelfs bevers en otters, hebben er een veilige thuis gevonden. “Ook dat zijn troeven voor onze fietsgids”, voegt Grillaert toe. “Overstromen geeft inzicht in de noodzaak om land aan de Schelde terug te geven, als overstromingsgebied. De voordelen daarvan worden stilaan tastbaar, voor fietsers, wandelaars, natuurliefhebbers en uiteindelijk ook voor de bewoners.”

 

 

Overstromen is de zesde publicatie in een serie fiets- en wandelgidsen, waarin eerder ook de fietsgids Denderstreken verscheen. Met routes rond Gent, Wetteren, Berlare, Dendermonde, Moerzeke, Hamme, Rupelmonde, Temse en Kruibeke focust de gids overwegend op de machtige Schelde. Maar ook haar zijrivieren de Durme en de Rupel krijgen een rol. Zo komen ook Lokeren, Waasmunster en het Antwerpse Schelle op de trajecten terecht. De zes routes van gemiddeld veertig kilometer lopen alle via knooppunten en sluiten op elkaar aan, wat combinaties tussen twee of meerdere lussen mogelijk maakt. Wie stevige kuiten heeft, een e-bike, of net iets meer tijd, krijgt in Overstromen ook een extra bonustraject van tachtig kilometer cadeau, tussen Antwerpen en Gent. Logeertips zorgen er ook voor dat alle informatie voorhanden is om er een weekendje uit van te maken.

Overstromen telt 108 pagina’s, heeft zes bewegwijzerde routes op de fietsknooppuntnetwerken Waasland en Scheldeland, kost zes euro en bestel je best online.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.