Ierland viert St. Brigid’s Day op 1 februari

Op 1 februari viert de Ierse bevolking St. Brigid’s Day. De feestdag vindt zijn oorsprong in een heidens festival genaamd Imbolc, dat het begin van de lente markeert na een lange donkere winter. Het luidt een seizoen van overvloed in, het zaaien van gewassen en het lammerseizoen voor boeren.

Tijdens deze traditionele dag worden ook de vruchtbaarheid en Brigid’s goddelijke vrouwelijkheid gevierd. In het oude Ierland werd de feestdag aangeduid door het gebruik van kaarsen en vuur om de terugkeer van zonneschijn en reiniging aan te duiden. Inderdaad, we kennen het nog steeds als een tijd voor een ‘voorjaarsschoonmaak’! Ken je deze 5 weetjes over St. Brigid Day al?

1. St. Brigid

Is een van de drie beschermheiligen van Ierland, naast St. Columba en de wereldberoemde St. Patrick. Volgens de christelijke traditie, toen St. Brigid door de koning van Leinster uit slavernij werd bevrijd, vroeg ze hem om op land in County Kildare een klooster te bouwen, waarbij ze slechts zoveel land vroeg als haar kleine mantel kon bedekken. De koning lachte om haar nederige gunst en accepteerde het maar Brigid en haar volgelingen strekten de mantel uit over alle vlakten van Kildare! Volgens de traditie wordt een stuk van de legendarische mantel van St. Brigid als relikwie bewaard in de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge.

 

 

2. Bridid’s Cross

3. Kildare

Tot op de dag van vandaag worden de vlaktes van Kildare vaak St Brigid’s weilanden genoemd. Het graafschap Kildare staat bekend om zijn landhuizen, prachtige tuinen, luxe golfmogelijkheden en als het hart van de Ierse paardenrennengemeenschap, omdat het de thuisbasis van de National Stud is.

 

 

4. Ierse vrouwendag

St. Brigid is een iconische figuur in de Ierse cultuur, een van de patroonheiligen en tevens een van de vele inspirerende en krachtige vrouwen die het verhaal van Ierland hebben gevormd. Tegenwoordig vieren velen de dag door de huidige briljante, baanbrekende vrouwen te eren. Onderstaande video toont enkele van de opmerkelijke vrouwen uit Ierland als onderdeel van de viering van de Ierse St. Brigid’s Day.

5. Brigid’s Garden

Brigid’s Garden is een magische plek in Roscahill, County Galway. Deze gezinsvriendelijke attractie heeft vier tuinen die verschillende Keltische festivals vertegenwoordigen. Bezoekers kunnen de vier tuinen verkennen, die elk een van de Keltische festivals van Samhain, Imbolc, Bealtaine en Lughnasa vertegenwoordigen. Deze wildtuinen zijn ontworpen om het landschap van het westen van Ierland te weerspiegelen en zijn bezaaid met reconstructies van een oude samenleving: gebouwen, paden en wilgensculpturen.

 

 

 

 

 

Comments are closed.