Ierland, het land van de meeslepende filmlocaties

Ierland is al jaren een geliefde filmlocatie van veel gerenommeerde regisseurs en producenten. De enorme variatie in het landschap, van lieflijk groene heuvels, ruige rotspartijen en robuuste kusten maakt dat Ierland vaak wordt gekozen als decor in series en films. Van Braveheart en Star Wars: The Force Awakens tot Harry Potter en The Quiet Man. Een van de meest bekende en recente series die in Ierland zijn gedraaid, is natuurlijk Game of Thrones.

Nu we de prachtige Ierse filmdecors even niet persoonlijk kunnen bezoeken, brengt Ierland haar iconische landschappen bij je thuis. Maak een virtuele rondreis langs de beroemdste locaties en de meest iconische landschappen van het eiland. Dit zijn, naast de hitserie Game of Thrones, 10 filmtips die de afgelopen jaren in Ierland zijn opgenomen:

Game of Thrones (filmlocatie: Noord-Ierland)

Met de meeste locaties van de Seven Kingdoms ter wereld heeft Noord-Ierland zijn titel ‘grondgebied van Game of Thrones®’ dubbel en dwars verdiend. In Noord-Ierland liggen de groene Riverlands zij aan zij met de Iron Islands, grenst de Dothraki Sea aan Winterfell en weet je nooit wanneer je een schrikwolf tegen het lijf loopt uit het echte Westeros.

Harry Potter en de Halfbloed Prins (filmlocatie: Counties Clare en Kerry)

De Klippen van Moher: dit is de plek waar de tovenaars Harry Potter en Dumbledore heen gaan om de Gruzielementen te zoeken. Zelfs een Dreuzel kan de magie van deze plaats waarnemen: op een heldere dag zie je de Araneilanden, de baai van Galway en ook de Maumturk-bergen in Connemara.

 

 

Braveheart (filmlocatie: Counties Meath en Wicklow)

Braveheart is misschien de film van Mel Gibson, maar Trim Castle is de ster. Je kunt deze Normandische vesting in County Meath, met de typisch middeleeuwse muren, torens en kantelen, moeilijk missen. Op het scherm stelt deze vesting de ommuurde stad York voor. De Wicklow Mountains doemen op als ruige achtergrond.

P.S. I Love You (filmlocatie: County Wicklow)

Dit romantische drama komt over als een liefdesbrief aan Ierland. In deze film, met een aantal van de meest verbluffende locaties aan de oostkust, waaronder The Sally Gap en het schilderachtige dorp Lacken aan de rand van het meer, vallen de personages helemaal voor de charme van het heidelandschap en de betoverende uitzichten aan de Wicklow Way. En wij ook.

Star Wars: The Force Awakens (filmlocatie: County Kerry)

Tijdens het filmen van The Force Awakens waren acteurs Daisy Ridley en Mark Hamill te vinden op de treden van de steile cliffen op het prachtige eiland Skellig Michael. Deze locatie staat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het eiland staat bekend om de bijenkorfhutjes, het verbazingwekkende wildleven en de hoge golven van de oceaan, en geeft een magische setting aan een van de meest grandioze films.

The Quiet Man (filmlocatie: Counties Galway en Mayo)

In 1952 wandelde acteur John Wayne Cong de streek County Mayo binnen en daarmee introduceerde hij dit typisch Ierse dorp aan de wereld. Deze Oscar-winnende klassieker omvat Ashford Castle, Thoor Ballylee (eens het thuis van W.B. Yeats) en uiteraard de Quiet Man Bridge over de rivier Owenriff.
Dunluce Castle. Foto Tourism Ireland

Brooklyn (filmlocatie: County Wexford)

De voornaamste actie van deze film uit 2015 vond plaats in Noord-Amerika, maar Brooklyn is ook deels in Enniscorthy, County Wexford, gefilmd. De film voert ons terug naar de jaren ‘50 in Ierland en werd genomineerd voor een Oscar voor de beste vrouwelijke actrice, de Ierse Saoirse Ronan. Ook de stranden van Curracloe en Ballinesker komen in de film voor.

Saving Private Ryan (filmlocatie: County Wexford)

De openingsscènes van D-Day in deze film zijn zowel spectaculair als aangrijpend. Interessant detail: ze zijn gefilmd op het strand Curracloe van County Wexford. Steven Spielberg wist waarschijnlijk wel dat hij een uitzonderlijke plek nodig had om een van de meest dramatische momenten van de 20e eeuw te kunnen weergeven. Je moet Curracloe, met die brede zandstranden en de oceaanuitzichten, een keer gezien hebben.

Ryan’s Daughter (filmlocatie Counties Clare en Kerry)

Deze hartstochtelijke met een Oscar bekroonde film geeft meteen vanaf de openingsscène, hoog boven het schiereiland Dingle in County Kerry, perfect het drama en de romantiek van de westkust van Ierland weer. Slea Head en Dunmore Head zijn twee eeuwige hoogtepunten.

Paddington 2 (filmlocatie: Kilmainham Gaol)

De lievelingsbeer van velen is samen met een Ierse historische ster te zien op het grote doek in Paddington 2. Let goed op de scenes in de gevangenis. Misschien herken je de Victoriaanse oostvleugel van Kilmainham Gaol, die ook schitterde in de filmklassiekers The Italian Job en The Wind That Shakes The Barley.

The Shore (filmlocatie County Down)

In deze met een Oscar bekroonde korte film spelen Ciaran Hinds en Conleth Hill twee vrienden die herenigd worden in de lome straten van Killough. Dit kustplaatsje wordt in de film weergegeven in alle authentieke charme. Ook neemt de film je mee naar een aantal fabuleuze settings, op het eigen Coney Island, Noord-Ierland.

 

 

Deze films zijn online te zien via digitale filmkanalen Netflix, Pathé Thuis, Disney Plus, Videoland, Film1, Ziggo on demand of HBO.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.