De wereld van de Chinezen aflevering 3: Madagaskar

China speelt wereldwijd een steeds grotere rol. Onder president Xi Jinping wordt fors geïnvesteerd in verbinding en samenwerking en bedrijvige Chinezen vestigen zich in groten getale in het buitenland. In de nieuwe VPRO-reisserie De wereld van de Chinezen zoekt documentairemaker en China-expert Ruben Terlou hen op.

Wie zijn ze, wat willen ze bereiken en wat voor impact heeft hun aanwezigheid op de lokale bevolking? In de derde aflevering reist Ruben naar Madagaskar.

Aflevering 3: Madagaskar

Dat de Chinezen zich in alle uithoeken van de wereld vestigen wordt wel bewezen door hun aanwezigheid op het exotische en afgelegen Madagaskar. Hoewel het land rijk is aan natuurlijke bronnen, is de bevolking er arm. Chinese bedrijven doen daarom graag zaken in het land, want er is een hoop te halen en arbeid is goedkoop.

 

Lees ook dit artikel: Het echte Madagassische leven

 

Aan de kust duikt Ruben met lokale vissers naar zeekomkommers en spreekt hij de bemanning van een Chinese vissersvloot die net aan de ketting is gelegd door de nieuwe president van Madagaskar. In het binnenland ziet Ruben hoe hele Malagassische families, van jong tot oud en onder een brandende zon, op Chinese katoenplantages werken.

 

 

En Ruben heeft een ontroerende ontmoeting met een Chinese katoenbaas wiens investering desastreus heeft uitgepakt waardoor hij nu al jaren in zijn fabriek woont; uit angst dat zijn laatste bezittingen worden gestolen durft hij de plek niet te verlaten. De wereld van de Chinezen is een serie over een van de grote thema’s van de 21e eeuw, maar heeft een opvallend intieme en poëtische stijl; met zijn empathische interviews maakt Ruben Terlou wederom zeer persoonlijke portretten. zondag 24 januari, 20.20 uur, VPRO, NPO 2.

 

 

 

 

 

Comments are closed.