Beleef de spoorweggeschiedenis van het Paderborner Land

Op nog geen twee uur rijden van de oostgrens ligt in het midden in Westfalen het Paderborner Land. In deze verrassende vakantieregio vind je levendige steden en uitgestrekte landschappen en een rijke geschiedenis.

Vooral voor een actieve vakantie leent het Paderborner Land zich goed; je vindt hier een uitgebreid netwerk van bekroonde fiets- en wandelroutes. Een populaire bestemming in de regio is de spoorwegstad Altenbeken, waar het spoorwegviaduct als een rode draad door de omgeving en de geschiedenis loopt. Naast de gewaardeerde “Viadukt-Wanderweg” is er sinds deze zomer ook voor de fietsliefhebber een route: de “Viadukt-Radweg”.

Altenbeken – paradijs voor spoorweg- en natuurliefhebbers

Tussen de hoofdstad van het Paderborner Land, Paderborn, en het glooiende Eggegebergte ligt het stadje Altenbeken: de plaats waar alles om treinen draait. Niet alleen is overal in deze plaats de rijke spoorweggeschiedenis voelbaar, hier bevindt zich ook het Grote Viaduct, dat met zijn 482 meter de grootste zandstenen brug van Europa is. Om deze bezienswaardigheid komt geen enkele bezoeker heen; statig troont hij tegenover het station van Altenbeken en vanaf het uitkijkplatform maak je de mooiste foto’s. ‘s Avonds is het helemaal spectaculair; dan worden de 24 bogen van het viaduct prachtig verlicht. Ook de kolossale 044-spoorweglocomotief maakt deel uit van de stadsgeschiedenis – na een miljoen kilometer te hebben gereden, kreeg deze “grote oude dame” een mooi plekje tegenover het Egge-Museum.

 

Lees ook dit artikel: gezinsvakantie

 

Wandelen door de spoorweggeschiedenis

Met deze unieke, meermaals bekroonde wandelroute wandel je niet alleen langs de spoorwegbrug, maar maak je over 29 kilometer ook kennis met de ongerepte natuur rondom Altenbeken. Tijdens het wandelen heb je steeds opnieuw een ander uitzicht over het viaduct. Met de Viadukt-Wanderweg wandel je continu over goed bewegwijzerde paden, de wegwijsbordjes met het viaduct als logo zijn niet te missen.

 

 

De wandeling loopt ook over de Sommerberg en het noordelijke Eggebergte, waar de wandeling af en toe wat pittig wordt. Maar na elke klim word je beloond op een prachtig uitzicht over het unieke landschap vol monumenten uit het rijke spoorwegverleden van Altenbeken.

Beleef het op twee wielen

Ben je meer van het fietsen, maar wil je toch op actieve wijze kennismaken met de spoorweggeschiedenis van de regio? Dan heb je geluk, want sinds eind augustus van dit jaar is er de nieuwe Viadukt Radweg: een 50 kilometer lange fietsroute die je langs alle bezienswaardige plekjes rond Altenbeken neemt. Het start- en eindpunt van deze route is het station van Altenbeken. Naast de geschiedenis van Altenbeken, leer je met de fietsroute ook het oude station van Buke en het kleine viaduct in Paderborn-Neuenbeken kennen. Ook doet de route een flinke portie natuur aan; de heuvelachtige omgeving van het Eggegebergte kan een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er ook langs deze route volop pauzeerplekjes met fraaie uitzichten.

Onderweg in het Paderborner Land

Beide routes starten in het centrum van Altenbeken, dat – hoe kan het ook anders – uitstekend met de trein te bereiken is. Reis je met de trein vanuit Nederland, dan rijdt je vanaf Paderborn over het grote viaduct Altenbeken binnen – een unieke ervaring voor jong en oud. Op het station in Altenbeken kun je fietsen huren.

 

 

Je kunt de Viadukt-Wanderweg in meerdere dagen afleggen en een comfortabel wandelarrangement boeken. Voor elektrische fietsen zijn er onderweg verschillende oplaadpunten beschikbaar.Veel handige informatie over de viaductroutes, zoals GPS-gegevens, brochures, kaarten en accommodaties vind je op de site.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.