Dit zijn 5 bijzondere wandelroutes dwars door het Teutoburgerwoud

Op nog geen uur rijden vanaf de grens bereik je het fascinerende Teutoburgerwoud. Hoge bergen en rivierdalen, bezienswaardige stadjes en een rijke historie met verrassende culturele bezienswaardigheden. Een wandelregio waar van alles te ontdekken valt. Deze uitgestrekte regio is een prima bestemming voor een ontspannen actieve vakantie. Even weg van de dagelijkse hectiek geniet je van mooie, rustgevende natuur, goed bewegwijzerde wandelroutes en de rijke geschiedenis. Het Teutoburgerwoud neemt je mee langs vijf spannende wandelroutes, waaronder een van de oudste én een van de nieuwste kwaliteitsroutes uit de regio.

Ontdek de handelsgeschiedenis met de Hansaweg

De Hansaweg fascineert niet alleen natuur- maar ook geschiedenisliefhebbers. Het is namelijk een van de oudste routes van het Teutoburgerwoud; al ruim 80 jaar verbindt deze 75 kilometer lange wandelroute de oude handelssteden Herford, Lemgo en Hamelen. Je wandelt dwars door het Noord-Lippische bergland en maakt onderweg kennis met het stedenverband van de Hanse en geniet je van spectaculaire uitzichten over het glorieuze landschap. Een mooi uitkijkpunt is de Steinberg bij Dörentrup, met 395 meter het hoogste punt van de route. Het zijn ook de vele natuurlijke bezienswaardigheden die de route bijzonder maken: kabbelende beekjes, groene wouden en gezellige restaurantjes voor de nodige pauzes.

Met deze 25 km lange rondweg, de Niesetalweg, wandel je door het afwisselende landschap van het dal van de Niesebach. Deze wandelervaring relatief nieuw; in 2017 werd de Niesetalweg officieel geopend en nog geen anderhalf jaar later door de Duitse wandelbond onderscheiden als kwaliteitsroute.

De Niesetalweg begint bij de bezienswaardige abdij van Marienmünster. Vanaf hier brengt de wandelroute je door mooie natuur van het cultuurland Kreis Höxter en langs de stad Schwalenberg, waar je vanaf de „Grafenblick” een prachtig uitzicht hebt.

 

 

Luchtig wandelen rond Bad Salzuflen

De 13 kilometer lange rondweg „Door het Salzetal en Vierenberg” leent zich uitstekend voor een wandeling in de gezonde buitenlucht. Begin met een bezoek aan het oriëntatiepunt van Bad Salzuflen, het gradeerwerk. Het positieve effect op je ademwegen merk je direct. De route neemt je mee door een grote landschapstuin, diens fonteinen al van veraf te zien zijn. Kinderen zijn dol op het nabijgelegen wildpark, volwassen kunnen zich opfrissen in het Kneipp-waterbassin. Aangekomen bij de Bismarcktoren kun je genieten van een mooi panoramablik over de ongerepte natuur van het Salzetal.

 

 

Wandelen over de Osterbergweg

Tijdens de traditionele „Paaswielenren” worden in het Lippische Lügde de paaswielen in brand gestoken en van de Osterberg afgerold. De Osterbergweg neemt je mee naar de schouwplaats van dit spektakel, dat jaarlijks veel bezoekers uit alle regio’s trekt. De rondweg is een kleine acht kilometer lang, dus ook geschikt voor gezinnen. Aan het einde van de route is het Emmerauenpark met zandstrand en avonturenspeeltuin de perfecte plek om een heerlijke wandeldag af te sluiten.

Wandelen rond Blomberg

Ongeveer tien kilometer lang is deze rondweg rond het historische Blomberg, die de naam „Blomberg nah und fern” – Blomberg en omgeving – heeft gekregen. De rondweg begint midden in Blomberg, dat uit rond 250 mooie vakwerkhuisjes bestaat, en brengt je naar uitkijkpunten vanaf waar je een fraai uitzicht over de anjerstad hebt. Een bijzonderheid is de Blomberger Weinberg: uit ongeveer 100 wijnstokken wordt er elk jaar wijn met de naam „Nelkenstädter Paradiesblick“ geperst.

Onderweg

Deze 5 routes lopen door dwars door het Teutoburgerwoud en zijn dankzij hun gunstige startpunt zowel de auto als met het openbaar vervoer prima te bereiken. Langs routes kun je overnachten in accommodaties waar de coronamaatregelen goed nageleefd kunnen worden – van kleinschalige wandelpensions tot vrijstaande vakantiehuisjes. Ook zijn er wandelhotels aan te raden die het keurmerk „Qualitätsgastgeber Wanderbares Deutschland” dragen. Zij bieden wandelaars extra service zoals bagagetransfer.

Een overzicht van kaarten en wandelroutes vind je in de Nederlandstalige wandelbrochure die gratis te bestellen of te downloaden is via de website, op deze website vind je ook actuele informatie rondom het coronavirus en de bijbehorende maatregelen van horecagelegenheden, bezienswaardigheden en routes. Deze 5 routes en nog ongeveer 1000 meer spannende routes kun je op het routeplatform TEUTO_Navigator downloaden.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.