Geen Cheddar, bacon en Schotse zalm meer mee naar huis vanaf 2021

Vanaf 1 januari 2021 gelden bij terugkeer uit het Verenigd Koninkrijk de douaneregels voor bestemmingen buiten de EU. Terwijl 86,8% van de reizigers weleens iets leuks of lekkers mee naar huis neemt uit het VK, is er veel onwetendheid over wat vanaf 2021 wel of niet mee terug mag in de bagage.

Wanneer bij in- of uitvoer geen aangifte nodig is, gaan reizigers door de groene doorgang ‘Niets aan te geven’ op Schiphol.

Daarom roept de Nederlandse Douane reizigers op voor vertrek de douaneregels voor deze nieuwe ‘verre’ bestemming te checken. Dit kan eenvoudig via de site of de Douane Reizen app.

Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. In 2019 bezochten bijna 2 miljoen Nederlanders* deze bestemmingen die samen het Verenigd Koninkrijk vormen. Wie vanaf 1 januari 2021 terugkeert vanuit het VK moet rekening houden met de bagageregels voor bestemmingen buiten de EU. Het maakt niet uit of je per ferry, vliegtuig, auto of bus reist. Hoewel Brexit een veelbesproken onderwerp is, blijft de kennis over de gewijzigde douaneregels achter. Dit blijkt uit een peiling onder 1.289 reizigers die affiniteit hebben met het VK.

 

De leukste hotspots in Londen in een gratis reisgids

Download hem hier, alleen vandaag gratis te downloaden.

 

Veel etenswaren mogen niet meer mee

Vooral bij vragen over het meenemen van zuivelproducten, vlees en vis gaat het mis. Onterecht denken veel mensen dat dit soort etenswaren volgend jaar nog gewoon in je bagage mee naar Nederland mogen. De vraag over het meenemen van Cheddar kaas beantwoordde 53,9% van de overvraagden onjuist. Bij clotted cream ging 55,1% de fout in en bij Schotse zalm 42,8%. Dat er vanaf 2021 strikte regels gelden voor flora en fauna, weten de meeste mensen wel. Acht op de tien (80,5%) geven aan dat een stekje van een Schotse distel Nederland niet in mag.

 

 

Arno Kooij, Directeur Handhavingsbeleid Douane licht toe: “Vanaf 1 januari is het VK één van de meest populaire vakantiebestemmingen buiten de EU. De Douane vraagt reizigers op tijd de gewijzigde douaneregels te checken. Oók als je oud en nieuw viert in Londen en daarna terugreist naar Nederland. Zo voorkom je dat je afstand moet doen van etenswaar zoals Cheddar en bacon. En als je sterke drank zoals Gin of Whisky meeneemt, dan kun je maar 1 liter belastingvrij meenemen. Het is ook goed je te realiseren dat je over aankopen boven de € 430 btw moet betalen.”

 

Lees ook dit artikel: Dit zijn de mooiste Britse tuinen

 

Shoppen meer regel dan uitzondering

De overgrote meerderheid van de VK-bezoekers shopt tijdens het verblijf (86,8%). De top-3 van meeste populaire aankopen zijn:

  • 1. Souvenirs, zoals sleutelhangers en magneten: 55,4%
  • 2. Kleding: 50,6%
  • 3. Snoep, koekjes, chocolade of gebak: 45,5%

Vrouwen kopen aanzienlijk vaker zoete lekkernijen voor mee naar huis dan mannen. 53,8% tegenover 38,6%. Check de regels voor onder meer souvenirs, etenswaren, alcohol, sigaretten en aankopen boven de € 430 via de site of download de Douane Reizen app.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.