Een andere realiteit van de Dominicaanse Republiek voor natuurliefhebbers

Indien “overvloedige natuur en authenticiteit” uw ding is, neem dan eens een duik in het groene hart van de Dominicaanse Republiek. Het land telt maar liefst 128 beschermde gebieden verspreid over het hele grondgebied. Daarvan zijn er 15 natuurreservaten, 32 Nationale Parken en 31 Nationale Monumenten die de reiziger een moeilijk te evenaren verscheidenheid in biodiversiteit bieden.

Barahona

Barahona

Indrukwekkende biodiversiteit

Deze indrukwekkende biodiversiteit is inderdaad één van de belangrijkste attracties van het eiland. Tegelijk is het ook één van de best bewaarde geheimen, de echte groene schatkamer van de Dominicaanse Republiek.

 

 

Reizigers op zoek naar toerisme weg van de drukte en met appreciatie van de natuur in haar zuiverste vorm, zullen zeker aan hun trekken komen. De Dominicaanse Republiek doorbreekt alle stereotypes met een buitengewoon aanbod inzake natuurbeleving, met avontuurlijke ervaringen en met een ontluikend plattelandstoerisme.

 

 

Er zijn volop keuzemogelijkheden: tal van wandel- en trekroutes voor iedereen en doorheen ongelofelijke landschappen, gemakkelijk bewandelbare paden en ook meer veeleisende trajecten om de conditie van de meest ervaren trekkers te testen. Onder de parcours die voor alle doelgroepen geschikt zijn, vinden we het ecologisch en archeologisch pad “Padre Nuestro” in het Nationaal Park Cotubanamá, in het zuidwesten van het land.

De voorgestelde route van twee kilometer loopt dwars door een tropisch woud dat vroeger door de Taíno indianen bewoond werd. Zij waren de oorspronkelijke bewoners van de Dominicaanse Republiek. Terwijl men er doorwandelt, ontdekt men een onvoorstelbare variatie van flora en fauna. Men kan er onderaardse grotten met zoetwaterbronnen bezoeken. Een frisse duik in het water is er toegelaten en vooral zeer verfrissend na de wandeling.

Een andere niet te missen wandelroute bevindt zich in het binnenland in de centrale bergketen, dicht bij de gemeente Constanza. Het betreft het wetenschappelijk reservaat Ébano Verde en in het bijzonder het pad Baños de las Nubes. Men beweert dat deze plek de grootste verzameling endemische planten van het Dominicaanse grondgebied bevat, waaronder de groene ebben. Deze boom met kostbaar hout heeft zijn naam aan dit natuurreservaat geschonken.

Vervolgens is er het Nationaal Park José Armando Bermúdez, met daarin de hoogste bergtop van de Dominicaanse Republiek, de imposante Pico Duarte, maar liefst 3.098 meter hoog. Met zijn uitbreiding van 767 vierkante kilometer beslaat dit nationaal park samen met het naburige nationaal park José del Carmen Ramírez, de volledige oppervlakte van de Cordillera Central.

Altos de Chavon

Altos de Chavon

Het is aanbevolen warme kleding te dragen omdat de temperatuur hier ’s nachts tot onder het vriespunt kan dalen. Onder de plantensoorten vinden we Creoolse dennen, kasjoebomen en grote varens. Op het vlak van de fauna zijn er unieke soorten zoals de Hispanolia parkiet en de hutía, een sympathiek knaagdier dat voornamelijk in de Caraïben leeft.

Ontwikkeling van Eco-resorts et eco-lodges

De grote hotelketens zijn zich zeer goed bewust van de toenemende belangstelling voor ecotoerisme en investeren daarom in nieuwe concepten die hierop inspelen. Zo is er bijvoorbeeld de beroemde Club Med die onlangs een eco-station inhuldigde in de gemeente Miches, in de provincie El Seibo, goed voor een investering van zo’n 100 miljoen dollar.

Het eco-resort Miches-Playa Esmeralda is te midden van een palmbos gelegen. Het is perfect geïntegreerd in zijn natuurlijke omgeving dankzij de verspreide inplanting van de infrastructuur. Het biedt aan de reizigers en aan gezinnen de mogelijkheid om van een actieve vakantie in een tropisch woud te genieten. Als kers op de taart werden meer dan 400 arbeidsplaatsen in de regio gecreëerd, een injectie van vitaliteit in de lokale gemeenschap. Parallel met de ontwikkeling van de internationale toeristische groeperingen, wint ook het plattelandstoerisme terrein. Het is misschien meer bescheiden in zijn aanpak, maar het biedt wel een echt authentiek aanbod. Zo zijn er bijvoorbeeld eco-lodges en ranches die overnachting voorstellen in eenvoudige houten en rieten chalets, waarin u kennis kunt maken met een 100% lokale keuken. Ze kunnen rechtstreeks gereserveerd worden of via online platformen. Voor de reiziger is het een uitstekende gelegenheid om de adembenemende regio’s van het binnenland te ontdekken, zoals het groene Jarabacoa. De resorts van ecotoerisme zoals Angostura, Sonido del Yaque of Tubagua Plantation Eco Lodge behoren tot deze categorie van rurale overnachtingen. De omgeving is er ideaal voor excursies in de bergen of voor trekking.

Voor meer informatie over dit groene toerisme, neem gerust contact met het Bureau voor Toerisme van de Dominicaanse Republiek.

Dominicaanse Republiek tijdens de corona crisis

We hebben een video gemaakt om u dit nog beter uit te leggen. Als getuigenis van deze bijzondere periode, brengen we u twee korte boodschappen. De eerste komt van een blogger die in de maand maart werd uitgenodigd voor een persreis en die zelf besloten heeft om de lock-down in de Dominicaanse Republiek te beleven in plaats van in België. In de tweede boodschap schetsen we u een beeld van een andere Dominicaanse Republiek. Met een alternatief aanbod, anders dan de traditionele manier van verblijven. We ontdekken zo dat de essentie soms elders ligt, daar waar men het niet verwacht. Voor meer informatie over de Dominicaanse Republiek ga naar www.godominicanrepublic.com.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.