Van Eyck-jaar verlengd tot voorjaar 2021

OMG! Van Eyck was here, het themajaar waarmee Gent zijn grootste Vlaamse meester een jaar lang hulde brengt, wordt met zes maanden verlengd. Dat heeft het Gentse stadsbestuur beslist.

Tot eind juni 2021

In het kader van de strijd tegen de verspreiding van het COVID-19-virus liggen alle activiteiten van het Van Eyck-jaar momenteel stil. De nationale veiligheidsraad verbiedt alle evenementen tot en met zondag 19 april 2020, maar ook de periode erna blijft onzeker. Om een overvol programma komend najaar te vermijden en om geen initiatieven verloren te laten gaan, heeft het Gentse stadsbestuur beslist om het Van Eyck-jaar met 6 maanden te verlengen.

 

Lees ook dit artikel: Fietsen tussen Antwerpen en Gent

 

‘Veel organisatoren en initiatiefnemers zien hun maandenlange – soms zelfs jarenlange – harde werk door de coronacrisis in het water vallen. Om hen niet in de kou te laten staan en de fantastische projecten en activiteiten die op poten zijn gezet de Gentenaars en bezoekers niet te onthouden, leek het ons evident om na de maatregelen een doorstart te geven aan het themajaar.’ Sami Souguir, schepen van Cultuur

Heel wat activiteiten die normaal de komende weken en maanden zouden plaatsvinden, zijn al uitgesteld naar het najaar. Om wat meer ruimte te hebben in het programma, komt daar nu het voorjaar van 2021 bij. Dat de Gentse Floraliën van 1 tot en met 9 mei 2021 zullen doorgaan, was al bekend. Ook dan zullen ze met een knipoog naar het Lam Gods voor een florale hoogmis zorgen. Het Sint-Jansfeest, dat op 24 juni 2020 op het Sint-Baafsplein zou plaatsvinden, schuift ook een jaartje op en moet nu de feestelijke afsluiter van het Van Eyck-jaar worden.

Expo’s S.M.A.K. en Design Museum verlengd

Daarnaast bekijken veel partners de mogelijkheid om hun activiteit te verlengen of te hernemen. Het S.M.A.K. verlengt alvast de retrospectieve tentoonstelling ‘EXIT’ van Kris Martin, de Belgische kunstenaar die met verwondering naar het werk van de gebroeders Van Eyck kijkt. Bezoekers krijgen al zeker tot 30 augustus 2020 de mogelijkheid om de expo, die na amper een week noodgedwongen de deuren sloot, mee te pikken.

‘Kleureyck. Van Eycks kleuren in design’, de expo van Design Museum Gent over het bijzonder kleurgebruik van Jan van Eyck, wordt verlengd tot 21 februari 2021. Ook ‘Lights on Van Eyck’, dat de Stad Gent mee financieel ondersteunt, zal nog tot in 2021 bezoekers verbazen met een impressionant licht- en klankspektakel in de Sint-Niklaaskerk.

Bovendien zal de Van Eyck-shop, waar sinds 1 februari de producten van meer dan 70 Gentse ambachtelijke makers verkocht worden, tijdens de verlenging van het themajaar geopend blijven. Ook de samenwerking met de Gentse horeca blijft lopen.

Nieuw bezoekerscentrum als blikvanger

De Stad Gent bekijkt nu met de vele partners van het Van Eyck-jaar en VisitGent om de verlenging verder vorm te geven. Zo is er overleg met de kathedrale kerkfabriek en haar partners om na te gaan hoe het gloednieuwe bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal – waar de gerestaureerde panelen van het Lam Gods en andere authentieke kunstschatten te bewonderen zullen zijn – nog een van de blikvangers in de verdere programmatie kan worden.

 

 

Verder bekijkt de Stad Gent welke geplande initiatieven van individuele artiesten of culturele organisaties die beroep deden op het stadsmarketingfonds of culturele projectsubsidies zullen verplaatst worden of in het voorjaar van 2021 kunnen hernomen worden.

MSK en partners bekijken mogelijkheden

Er is nog geen beslissing genomen over de heropening of mogelijke verlenging van de tentoonstelling ‘Van Eyck. Een optische revolutie’ in het Museum voor Schone Kunsten Gent, mede door de onzekerheid over de verdere duur van de maatregelen. Het museum bekijkt samen met de verschillende partners nog de mogelijkheden. Als er meer duidelijkheid is, zal het museum al wie een ticket kocht persoonlijk op de hoogte brengen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.