Haal de smaak van Trentino in huis tijdens Pasen

Het paasweekend is normaal gesproken een perfect moment om eropuit te trekken, maar nu we worden aangemoedigd om thuis te blijven, is een van de beste manieren om virtueel te reizen en andere bestemmingen te ervaren via onze smaakpapillen. De Noord-Italiaanse regio Trentino heeft de lokale chef-kok Elena Vian uitgenodigd om, vanuit haar huis in Val di Fassa, een virtuele demonstratie te geven van hoe je een traditioneel Italiaans lentegerecht in je eigen keuken kunt bereiden.

Regio

De regio Trentino strekt zich uit van de noordelijke oevers van het Gardameer tot aan het Dolomietengebergte. De rijke mix van tradities, natuur en microklimaten leent zich voor een gevarieerde eetcultuur waar biologische groenten en fruit, fijne wijnen, ambachtelijk bier, olijfolie, pasta, verse vis, hertenvlees, rundvlees en verschillende soorten kaas lokaal worden geoogst en geproduceerd.

 

 

Chef-kok Elena uit Val di Fassa, in de buurt van de stad Trento, werkt sinds haar 15e in de horeca. Haar culinaire carrière heeft haar over de hele wereld gebracht, waar ze onder andere op privé-jachten heeft gekookt voor beroemdheden zoals zangeres Mika en actrice Lèa Seydoux, voordat ze de eerste privé-kok voor Eataly Milaan werd. In de korte 2 minuten durende home video legt ze uit hoe je thuis heel makkelijk het verse en smaakvol gerecht ‘Paaswitte Asperges met “Trentino”-saus’ kunt bereiden, met ingrediënten die allemaal verkrijgbaar zijn in onze lokale supermarkten.

 

 

De hoofdingrediënten van het gerecht zijn asperges bianchi di Zambana (‘witte asperges’ uit de streek van Zambana), een typische groente uit de streek, knapperig spek (een soort ongekookt, gezouten en gerookt varkensvlees) en bieslook, vergezeld van een “Trentino”-saus – een twist op “Boznersauce”, een recept uit de bergen van Noord-Italië – dat een lentespecialiteit is. Terwijl ze het gerecht bereidt, vertelt Elena het verhaal van een spel genaamd “pechenar”; een paastraditie met een gekookt eiergevecht dat ze zich liefdevol herinnert van haar kindertijd in Trentino.

Dit zijn de leukste hotspots in Italië

Download nu een handige reisgids over Italië. Alleen vandaag gratis te downloaden! Extra tip: gebruik de reisgids ook offline op vakantie in Italië op je iPhone & iPad.

 

Dit eenvoudige maar heerlijke paasrecept kost slechts enkele minuten om te bereiden en is het perfecte gerecht om dit paasweekend de rijke smaken van Trentino in huis te halen. Trentino wenst je een Buona Pasqua (Vrolijk Pasen), een goede gezondheid en geluk en we kijken er naar uit om je weer te verwelkomen in onze mooie regio wanneer het weer mogelijk is.

Recept voor Paaswitte Asperges met “Trentino”-saus en knapperige spek

Ingrediënten (op basis van x 4 personen)

– 2 kg witte asperges
– 10 gram boter
– Snuf zout

Voor de saus

– 2 eieren (voor de fijnproeversversie: gebruik ganzeneieren indien beschikbaar!)
– 250g zonnebloemolie
– 1 eetlepel mosterd
– 2 eetlepels witte azijn
– Snuf zout
– Handvol bieslook
– 400g ontbijtspek

Bereiding

– Kook de eieren hard
– Snijd de asperges bij en schil ze met een aardappelschiller, waarbij je het harde gedeelte van de stengels verwijdert.
– Breng gezouten water in een steelpan aan de kook, voeg de asperges samen met een klontje boter toe en kook ze met het deksel op een matig vuur gedurende vijf minuten.
– Pel ondertussen de eieren en scheid het eiwit van de dooier. Meng de dooier in de mixer met mosterd, azijn en olie.
– Hak het eiwit in stukjes en meng het met de bieslook. Combineer het eiwitmengsel met het dooiermengsel.
– Bak het spek in een pan om het knapperig te maken…

Serveren

Verdeel het knapperige spek als basis in het midden van het bord, leg de asperges in een rijtje er bovenop, voeg de bieslook naast de asperges toe en voeg de Trentino-saus toe aan de zijkant. Serveren met een glas gekoelde Trento DOC-mousserende wijn uit Trentino, bij voorkeur Ferrari Perlé die ook op verschillende plekken in Nederlands te koop is.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.