Tweede serie Tokidoki met Paulien Cornelisse over Japan

VPRO presenteert dit voorjaar een tweede reisserie over Japan met Paulien Cornelisse. Met haar gevoel voor humor én voor taal gaat ze opnieuw op onderzoek uit in het land van de rijzende zon. Elke aflevering van Tokidoki, dat ‘soms’ betekent in het Japans, is wederom opgehangen aan een uniek Japans woord, dat eigenlijk niet te vertalen is.

Eerste kennismaking

‘Waarom is de serie nu alweer afgelopen?’ was de meest gestelde vraag na afloop van het eerste seizoen Tokidoki. Voor veel kijkers was het de eerste echte kennismaking met het land, voorbij de gebruikelijke cliché’s. De serie bestond uit vier afleveringen en voor een fascinerend land als Japan is dat natuurlijk veel te weinig. Vandaar een tweede reeks.

Aflevering 1: Hitori-Bocchi

Hitori-Bocchi, dat betekent ‘moederziel alleen’. Meer dan eenderde van de Japanners woont alleen, dat is bijna dubbel zoveel als in Nederland. Steeds meer mensen vinden nooit een partner of kiezen ervoor om alleen te wonen. Japan heeft één van de laagste geboortecijfers ter wereld. Wat is hier aan de hand? Paulien bezoekt een speed-date evenement, waar alles nogal moeizaam gaat, en luncht op de wc – veel mensen doen dat om hun collega’s te vermijden. Ook bezoekt ze één van de achthonderdduizend ‘Hikikomori’: mensen die permanent binnen blijven. Wat wij pas doen als we met een levensbedreigend virus te maken krijgen, doen deze Japanners uit zichzelf. Zondag 17 mei om 20.35 uur op NPO 2

 

 

Aflevering 2: Rei-Wa

Japan heeft een nieuwe keizer, en met elke nieuwe keizer begint een nieuwe jaartelling. De naam van het nieuwe tijdperk is Rei-Wa, en dat betekent zoiets als vreugdevolle harmonie. Deze week gaan we het hebben over die harmonie. Veel mensen associëren Japan met zen-tuinen en delicate sushi. Maar is Japan wel
zo’n perfect harmonieus land als iedereen denkt? Paulien bezoekt in deze aflevering onder andere een theeceremonie geleid door een 96-jarige man die kamikazepiloot was tijdens de oorlog. Zondag 24 mei om 20.35 uur op NPO 2

Aflevering 3: Tatemae

Tatemae, dat is je anders voordoen dan je eigenlijk bent. Ook in Nederland kennen we dat, maar niet in de mate zoals in Japan. Hoe is dat zo gekomen? En hoe hou je die tatemae vol, als je je ware aard bijna nooit kunt laten zien? Paulien gaat langs bij een huiltherapie-sessie, en krijgt een cursus Japanse etiquette. Ook duikt ze in de Japanse punkscene, één van de weinige plekken waar je jezelf kan zijn. Zondag 31 mei om 20.35 uur op NPO 2

 

 

Aflevering 4: Genki

Genki, dat betekent zoiets als levensenergie. Japanners moeten een hoop genki hebben, want bijna nergens ter wereld worden mensen zo oud als in Japan. Wat is het geheim? Paulien zoekt het antwoord in een heetwaterbron en op een dorpsfeest. Sommige Japanners worden niet zo oud, zij gaan dood door overwerken. Paulien spreekt de weduwe van een man die zelfmoord pleegde, omdat hij de druk op zijn werk niet aankon. En ze spreekt jonge mensen die de drukte van de stad hebben verruild voor de rust van de rijstvelden. Zondag 7 juni om 20.35 uur op NPO 2

Uitzending: Vanaf zondag 17 mei om 20.35 uur op NPO 2 (vier afleveringen).

Regie: Jelle Brandt Corstius
Camera: Adri Schrover
Edit: Obbe Verwer
Een productie van De Familie Film & TV

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.