Van ryokan tot onsen: dit mag je niet missen in Japan

Japan is een wereld op zich. Er zijn weinig landen met zo’n complexe cultuur en zulke –voor ons- onbegrijpelijke gewoonten. En dat maakt reizen door Japan meteen zo bijzonder. Naast de talloze prachtige bezienswaardigheden die Japan te bieden heeft, zijn er ook een aantal ervaringen die je zeker niet mag missen. Zo kom je (misschien!) een stapje dichter bij het begrijpen van dit unieke land.

Ekoin

Slaap in een ryokan

Al sinds de zeventiende eeuw zijn ze in gebruik: ryokans, traditionele Japanse herbergen. Een ryokan is duurder dan een regulier hotel, maar het is de moeite waard om een paar nachten in een traditioneel verblijf te boeken. Na een lange dag tempels hoppen en experimenteren met Japanse gerechten was het heerlijk om in de ryokan terug te komen. Onze dikke matrassen (futons) lagen al opgemaakt op de grond, de yukata’s (katoenen kimono’s) hingen op hun hanger en we wisten dat er in de keuken een oog- en tongstrelende maaltijd werd bereid. Na het overheerlijke eten keerden we met volle buiken terug naar onze kamer, om ons klaar te maken voor het heetwaterbad waar de meeste ryokans over beschikken. Om na een heerlijk badje rozig in slaap te sukkelen op onze futon.

Ryokan

Badder in een onsen

Japanners zijn gek op heetwaterbaden, de onsen. Het land beschikt over talloze heetwaterbronnen en veel ryokans hebben een eigen natuurlijke bron. Ik moet toegeven, het is even wennen. Meestal zijn onsen niet privé (maar wel gescheiden) en badder je dus gezellig samen met medereizigers of Japanners. Bovendien gaat het baden gepaard met allerlei regels, dus het is even uitkijken voor gezichtsverlies. Het is vooral belangrijk dat je eerst zitting neemt op een mini-krukje met een doucheslang, en je daar grondig inzeept en schoon schrobt. Daarna kun je helemaal fris het hete water in. En is het alleen nog een kwestie van heerlijk relaxen.

Overnachten in een Boeddhistische tempel

Als je snel last hebt van tempelmoeheid, is Japan misschien niet het meest geschikte land voor je. Wil je het tempel hoppen eens op een andere manier beleven, boek dan een overnachting in een tempel in het bergstadje Koyasan. Wij sliepen in Ekoin, die gerund wordt door een stel jonge monniken. Hier hadden we een mooie kamer, aten we streng vegetarisch en namen we weer een heerlijk bad in de tempel-onsen. Hoogtepunt was het bijwonen van de ochtendceremonie van de monniken, die zich geheel wijden aan het bidden voor de zielen van de voorouders. Heel bijzonder.

Proef alles wat je niet kent op Nishiki Market

Kyoto bezoeken betekent keuzes maken. Als je alle tempels en Zen-tuinen wilt zien, heb je jaren nodig. Welke highlights je ook kiest, vergeet in elk geval Nishiki Market niet. Het is eens iets anders dan een tempel en je kijkt er je ogen uit. Deze smalle overdekte markt bestaat al sinds de zestiende eeuw en begon ooit als vismarkt. Inmiddels vind je er zo’n 130 winkeltjes met de meest uiteenlopende ingrediënten, gerechten, snacks en drankjes. Van octopus aan een stokje tot versgebakken koekjes en van soja-ijs tot zeewier, hier kun je volop experimenteren met alles wat culinair Japan te bieden heeft.

Nikishi market_550

Stort je in het straatleven van Tokyo

Wil je weten hoe de moderne Japanner door het leven gaat? Kies dan een willekeurige wijk in Tokyo, ga ergens zitten en kijk. Voor bizarre fashion statements van Japanse tienermeisjes ga je op zondagmiddag naar Takeshita Dori in de hippe wijk Harajuku. Bij Harajuku Station verzamelen zich op zondag ook in excentrieke kostuums geklede goths, punks en Manga-karakters.

In de wijk Akihabara vind je de bekende maid cafés, met serveersters die verkleed zijn als Frans dienstmeisje. Bovendien kun je in de wijk alles kopen wat met elektronica, tekenfilms en Manga te maken heeft. Gaat er ergens een deur open en hoor je een oorverdovend gerinkel, dan ben je waarschijnlijk bij een Pachinko-hal beland, waar tientallen Japanse mannen in rijen uitdrukkingsloos aan een soort van fruitautomaten trekken.

Tokyo

Meer weten over de zakencultuur in Japan? Dan is de metro een gegarandeerd succes. Slapende salarymen, salarymen die aan hun smartphone vastgelijmd zitten, die zich geruisloos door de drukke stations haasten en die eindeloos buigen en beleefdheden uitwisselen als ze een meerdere tegenkomen. Alles wat je doet in Japan levert weer nieuwe vragen op. En weinig antwoorden. Alle reden om steeds opnieuw terug te gaan!

Comments are closed.