Vrijblijvend off-piste skiën is moeilijk te verzekeren

Off-piste skiën wordt elk jaar populairder. Maar reisverzekeringen vergoeden de kosten van ongevallen bij off-piste skiën vaak niet. Zelfs niet als je een aanvullende wintersportdekking hebt. Dit omdat off-piste skiërs en snowboarders grotere risico’s op valpartijen lopen dan mensen die binnen de pistes blijven. Verzekeraars die wel dekking bieden bij off-piste skiën, stellen hiervoor meestal extra veiligheidseisen. Ga je op wintersport? Dan kan een verkeerd gekozen reisverzekering je veel geld kosten.

In de winter heb je meer kans op pech

Verschillende verzekeringen

Je kunt je op verschillende manieren verzekeren tijdens de wintersport. Zo biedt de gewone basiszorgverzekering vergoeding van spoedeisende hulp in het buitenland, maar alleen tot het Nederlands tarief. Toch kunnen er bij wintersportongelukken al snel hoge extra kosten ontstaan die je zelf moet betalen. Zelfs al bij skiën binnen de piste. Moet je bijvoorbeeld na een ongeval met een speciale brancard van de piste worden gehaald, dan lopen je kosten hiervoor al snel op tot een paar honderd euro. Ambulancevervoer en behandelingen in privéklinieken kosten je al snel een paar duizend euro. Vervoers- en behandeltarieven liggen in veel wintersportgebieden ver boven de Nederlandse. Een reddingsactie met een helikopter kan je een rekening tot wel 10 duizend euro opleveren. De meeste van deze kosten zijn niet gedekt door de basisverzekering of door een gewone reisverzekering. Je hebt hiervoor een aanvullende wintersportdekking nodig. Maar daarmee ben je meestal alleen binnen de piste verzekerd.

 

 

Skiën buiten de piste

De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) ziet de populariteit van het off-piste skiën jaarlijks toenemen. Ga je skiën buiten de piste? Dan is het verstandig om nog eens goed naar je wintersportdekking te kijken. Bij ruim de helft van de reisverzekeringen vervalt de wintersportdekking namelijk als je off-piste gaat skiën of snowboarden. Ongeveer een derde biedt nog wel dekking, maar deze is vaak beperkt en er gelden bovendien extra voorwaarden, zoals:

  • Alleen dekking als buiten de piste skiën is toegestaan
  • Alleen dekking indien je onder begeleiding bent van een gediplomeerde begeleider
  • Geen dekking als je gaat skiën bij lawinewaarschuwing

Voor de avontuurlijke wintersporter die er graag zelfstandig off-piste op uittrekt, kunnen deze voorwaarden een belemmering vormen.

Andere voordelen van wintersportdekking

Als je je wintersport door ziekte of ongeval moet annuleren of afbreken, dan vergoedt de wintersportdekking kosten voor gehuurde skipassen, skilessen en ski’s. Ook is schade aan je gehuurde spullen, zoals ski’s en snowboards meeverzekerd. De wintersportdekking kun je ook aanspreken voor repatriëring naar Nederland met een gewone lijnvlucht of met een ligtaxi. Dat geldt ook voor de kosten voor extra stoelruimte in het vliegtuig, als je door gips na een botbreuk meer ruimte nodig hebt.

Aansprakelijkheidsverzekering

Bij een botsing tijdens het skiën of snowboarden bestaat de kans op letsel. Degene die de botsing veroorzaakt kan verantwoordelijk worden gesteld en moeten opdraaien voor letselschade. Deze schade wordt niet gedekt door de reisverzekering, ook niet met wintersportdekking. Alleen een aansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor letselschade.

 

 

Winterbanden

In veel wintersportgebieden is het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen voor autoverkeer verplicht. De eisen verschillen per land. Heb je geen winterbanden in het land waar dit wel verplicht is, dan kan dit gevolgen hebben voor de dekking van je autoverzekering bij een ongeval. Bekijk het overzicht van landen waar winterbanden verplicht zijn. 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.