Nederlanders vergeten verplichtingen auto op weg naar wintersport

Elk jaar gaan zo’n 850.000 Nederlanders met de auto op wintersport. Veel wintersporters gaan slecht voorbereid de weg op, blijkt uit onderzoek van BOVAG. Het is in sommige Europese landen namelijk verplicht om bepaalde spullen in de auto te hebben liggen. En om winterbanden, en soms sneeuwkettingen, te gebruiken. De verplichtingen verschillen per land. Wij zetten ze op een rijtje in dit artikel.

In de winter heb je meer kans op pech

In de winter heb je meer kans op pech

Winterbanden

Een kwart van de Nederlanders gaat op wintersportvakantie zonder dat er winterbanden onder de auto zitten. In tegenstelling tot in Nederland is rijden met winterbanden verplicht in veel Europese landen. Wel zo veilig als je hoog in de bergen over gladde wegen rijdt. Met winterbanden heb je het meeste grip. Rijd je toch zonder winterbanden? Dan kan je dat in het buitenland een flinke boete opleveren. Ook word je in veel landen aansprakelijk gehouden voor autoschade als je niet met winterbanden rijdt terwijl dat wel verplicht is. Winterbanden zijn verplicht in Duitsland, Italië, Luxemburg en Oostenrijk.

 

 

Sneeuwkettingen

Winterbanden zijn niet altijd goed genoeg. Als er veel sneeuw ligt, zijn sneeuwkettingen aan te raden. Sneeuwkettingen zorgen voor nóg meer grip en veiligheid. Een op de zeven Nederlanders neemt geen sneeuwkettingen mee, terwijl het in veel wintersportgebieden op bepaalde wegen verplicht is om sneeuwkettingen te gebruiken. Deze verplichting wordt aangegeven met een rond blauw bord met een sneeuwketting erop. Zorg er dus voor dat je altijd sneeuwkettingen meeneemt. Sneeuwkettingen zijn verplicht in Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitserland.

Verzekeringen

Vergeet voordat je op wintersport gaat ook niet naar je verzekeringen te kijken. Met een reisverzekering met wintersportdekking kun je je verzekeren tegen vroegtijdige terugkeer, ziekenhuisopname in het buitenland, ongevallen, beschadiging, verlies en diefstal. Ook dekt de (aanvullende) zorgverzekering medische hulp tijdens je wintersportvakantie. Pechhulp in het buitenland kun je verzekeren met een reisverzekering, maar dit kan ook met je autoverzekering. Zorg er wel voor dat je je niet dubbel verzekert. Controleer dus goed wat je al gedekt hebt met eventuele andere verzekeringen.

Gevarendriehoek

In veel Europese landen is het verplicht om een gevarendriehoek in je auto te hebben liggen. Heb je autopech? Of kom je door een ongeval stil te staan langs de weg? Dan plaats je de gevarendriehoek achter je auto om anderen te waarschuwen dat jij daar stilstaat. Wel zo veilig. Voor jou en de ander. In België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitserland is een gevarendriehoek verplicht. In Nederland is een gevarendriehoek niet verplicht als je knipperende waarschuwingslichten aanzet.

Veiligheidshesjes

Reflecterende veiligheidshesjes zijn in sommige landen verplicht. Hiermee ben je goed zichtbaar als je door autopech of een ongeval langs de weg komt te staan. De veiligheidshesjes moeten altijd binnen handbereik zijn. Zorg er dus voor dat deze op een handige plek liggen. In België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk is een veiligheidshesje alleen voor de bestuurder verplicht. In Italië ben je verplicht er voor elke persoon in de auto een te hebben.

Verbanddoos

Natuurlijk, een verbanddoos is handig om mee te nemen op vakantie. Maar wist je dat het in België, Duitsland en Oostenrijk zelfs verplicht is er een in je auto te hebben? Goed om rekening mee te houden bij het inpakken, zodat deze niet onderin de kofferbak ligt als de verkeerspolitie erom vraagt óf, belangrijker nog, als je de verbanddoos echt nodig hebt.

Alcoholtest

Ga je op wintersport naar Frankrijk? Houd er dan rekening mee dat je altijd een, ongebruikte, alcoholtest in je auto moet hebben. Dat is hier verplicht. Opmerkelijk: tot 2013 kreeg je een boete als je er geen bij je had. Die boete krijg je niet meer. Maar officieel is het nog wél verplicht een alcoholtest in je auto te hebben liggen.

 

 

Vignet

In Oostenrijk en Zwitserland heb je een vignet nodig als je met je auto op de snelweg wilt rijden. Dit vignet plak je op de voorruit van je auto. Je kunt het vignet aan de grens kopen of van tevoren bij de ANWB. Dat kan in de winkel of online.

Brandblusser

Rijd je met de auto door België? Dan raadt de ANWB je aan om een brandblusser in je auto te hebben. Voor auto’s met een Belgisch kenteken is dat zelfs verplicht. In principe geldt dat niet voor auto’s met een Nederlands kenteken. Het bespaart je wel een eventuele discussie met de politie.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.