Carnaval in het zuiden van Europa

Nog een weekje en dan barst het carnavals feestgedruis weer los op verschillende plekken in de wereld. Voor iedereen die eens verder zuidelijk wil afzakken dan Brabant of Limburg, is Kroatië ook zeker een goede optie! Want wist je bijvoorbeeld dat het carnaval in Rijeka een van de grootste carnavals ter wereld is? Maar niet alleen in Rijeka bestaat deze eeuwenoude traditie; in heel Kroatië wordt carnaval uitbundig gevierd met veel georganiseerde feesten.

In verschillende steden vinden er live concerten, shows en optochten plaats, waar de lokale bevolking de spot drijft met actuele politieke situaties en gebeurtenissen die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden. Iedere stad of regio heeft een eigen manier van het vieren van carnaval. Wij zetten er een aantal op een rijtje!

Wereldberoemde parade in Rijeka (17 januari tot 26 februari)

Het Rijeka carnaval is een van de oudste tradities in de regio en is een van de grootste carnavals ter wereld. Ieder jaar zijn er tal van evenementen die aan het carnaval zelf voorafgaan. Zo overhandigt de burgemeester van Rijeka de symbolische sleutel van de stad aan Meštar Toni – een soort prins carnaval – die tijdens carnaval de ‘burgemeester’ van de stad zal zijn en wordt er een carnavalskoningin gekozen. De parade in de binnenstad van Rijeka, die dit jaar plaatsvindt op 23 februari, is wereldberoemd en wordt dit jaar extra spectaculair omdat Rijeka de Culturele Hoofdstad van Europa is en er talrijke buitenlandse carnavalsgroepen en topartiesten uit andere Europese steden mee zullen doen. Verwacht een parade vol met humor en originaliteit, kleurrijk vuurwerk, honderden dansers, duizenden maskers en talloze toeschouwers uit binnen- en buitenland.

 

Lees ook dit artikel: Wandelen op de Balkan

 

Kwade krachten wegjagen in Samobor (14 tot 25 februari)

Het carnaval in Samobor – een klein stadje ten westen van Zagreb – is een van de oudste evenementen van Kroatië en een van de grootste toeristische trekpleisters van deze regio. Sinds 1828 wordt er hier ieder jaar uitgekeken naar fašnik, het weelderige carnaval waarmee de bewoners van Samobor de kwade krachten van het vorige jaar wegjagen, afscheid nemen van de winter en hun hart openen voor de komende lente. Gedurende 10 dagen heerst er op de straat een zorgeloze vrolijkheid en de duizenden deelnemers verbergen een lach onder hun maskers, terwijl met vrolijke liedjes en dans het begin van nieuw leven wordt aangekondigd. Op carnavalsdinsdag wordt Fašnik, een soort prins carnaval, als schuldige aangewezen voor alles wat vorig jaar fout ging. Een pop wordt spectaculair in brand gestoken, waarmee volgens het oude bijgeloof alle negatieve invloeden van het vorige jaar worden uitgebannen en zo gerust aan een nieuw jaar en een nieuwe lente begonnen kan worden.

 

 

Een swingend carnaval in Split (16 februari tot 25 februari)

Carnaval in Split is anders dan in de rest van Kroatië. Split’s eigen versie van Mardi Gras start op 16 februari met de officiële opening op de Riva en een gemaskerd bal met salsamuziek. Hier worden de sleutels van de stad overhandigd door de Krnjeval meesters op het traditionele Cubisma-concert dat uitmondt in een razend Riva-salsadansfeest. Op de laatste zaterdag transformeert de hoofdoptocht de Riva-dijk wederom tot één grote feestlocatie, voordat het Split Carnaval afgesloten wordt met de beroemde Love Carnival Rave, die op 22 februari wordt gehouden met de klanken van house en techno.

 

Dit zijn de hotspots van Kroatië

Download nu handige tips over Kroatië. Alleen vandaag gratis te downloaden!

"*" geeft vereiste velden aan

 

Racen in zeepkisten in Opatija (17 januari tot 26 februari)

Elk jaar begint het carnaval in Opatija en omgeving al op 17 januari, de feestdag van de heilige Antonius. Maar het echte hoogtepunt is dit jaar op 16 februari, want dan vindt in de hoofdstaat van Opatija de Balinjerada plaats; een zeepkistenrace met originele zelfgemaakte voertuigen. De Balinjerada is deels een race waarin de “piloten” van deze ongewone zelfgemaakte voertuigen hun rijvaardigheid moeten tonen, en deels een carnavalsoptocht, waarin carnavalsgroepen met hun fantasierijke constructies, waar ze maandenlang mee bezig zijn geweest, ironische opmerkingen maken over de huidige gebeurtenissen in de maatschappij.

Carnaval voor de kinderen in Dubrovnik (20 tot 25 februari)

“Onze voorouders hadden ook plezier, en dat moeten wij ook”… is een spreekwoord dat men in februari in Dubrovnik kan horen tijdens carnaval. Carnaval is hier de tijd dat alles mag en alles kan en dat je iemand anders kunt zijn, of juist helemaal jezelf. Het programma van Dubrovnik Carnaval duurt dit jaar vier dagen en is voornamelijk gewijd aan kinderen en jongeren. Maar op de laatste dag neemt de carnavalsoptocht de stad over. Vele carnavalsgroepen en individuen gekleed in kostuums en maskers op geven satirisch commentaar op actuele politieke en sociale gebeurtenissen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.