Een lang weekend onderdompelen in design

Nog één keer betrekt pop-up platform OBJECT de voormalige HandelsKamer, een industrieel icoon van Rotterdam. Van vrijdag 7 tot en met zondag 9 februari 2020 kunnen liefhebbers van design, architectuur, mode en kunst hier hun hart ophalen. OBJECT is geen gewone beurs, maar een zorgvuldig samengestelde en prikkelende mix van verschillende ontwerpdisciplines, materialen, vormen en kleuren, aldus directeur Anne van der Zwaag. Alle designs staan te kijk en te koop.

Van kleine toegepaste ontwerpen tot grote autonome installaties: OBJECT biedt de bezoeker een veelzijdig aanbod aan hedendaagse designers. Jonge aanstormende talenten staan naast bekende labels en presenteren zowel unica als limited editions in uiteenlopende formaten en vormen zoals product, industrieel, architectuur, textiel en grafisch design. De deelnemers zijn zelf aanwezig om hun ontwerpen toe te lichten.

Nieuwe en vertrouwde namen

De Rotterdamse designbeurs is uitgegroeid tot hét platform om aanstormend talent te ontdekken. Paulina Neiser studeerde net af aan de Design Academy en presenteert op OBJECT een bijzondere badkamercollectie van koper en brons die in de loop van de tijd andere kleuren aanneemt. Jeroen Schokkin studeerde Fine Art aan de HKU en toont op OBJECT juist heel poëtisch en persoonlijk werk: met mallen van zijn eigen voeten maakte hij kleurrijke afgietsels die samen een dans vormen. Jet van de Touw volgde de welbekende sieradenopleiding van de Rietveld Academie en brengt haar nieuwe collectie naar Rotterdam. Kodai Shimizu onderzoekt de kruisbestuiving tussen Japanse crafts en nieuwe technologie in een reeks vernieuwende productontwerpen en jong talent Daan Snippe presenteert modernistische meubels van ready-made materiaal.

 

 

Nieuw op OBJECT zijn dit jaar ook lederen kleden van Zand-erover met opvallende geometrische prints, sjaals van Atelier Markx met ieder een eigen, historisch verhaal en kleurrijke wearables van splitter splatter. Het nieuwe en duurzame merk Occony lanceert een grote houten tafel op OBJECT, het label NLXL doet voor het eerst mee en Galerie Door toont experimenteel sieraaddesign van een opkomende generatie ontwerpers. Maar ook bekende deelnemers als Morgan Ruben, PeLiDesign, Studio Roex, Pleunie Buyink, Functionals, BAS VELLEKOOP en House of Thol zijn terug van weggeweest en met nieuw werk in Rotterdam te zien.

Primeurs

Deze editie toont OBJECT Rotterdam veel multidisciplinaire samenwerkingen. Klaas Kuiken, Charley Reijnders en het label Nightshop nemen de grote ruimte op de eerste etage van het pand voor hun rekening en maken hier een bijzondere show op het grensgebied van kunst en design. Het nieuwe label Badmenton presenteert speelse zitobjecten van beton in opvallende kleurcombinaties. Thijs Verhaar toont met zijn Knitwear Lab prints van beeldend kunstenaars als Loes Koomen en Louis Reith op textiel.

 

 

Ook Marisa Rappard en Marieke de Jong doen deze editie mee met een gemeenschappelijke monumentale installatie, net als Zsofia Kollar en Sidney Nislow van de jonge garde, die samen een verrassende presentatie van textiel neerzetten. Liefhebbers van grafisch ontwerp kunnen onder meer terecht op de vijfde verdieping waar het Rotterdamse designbureau 75B twee enorme wandtapijten lanceert. Een absolute must-see is ook de lichtinstallatie die Iwan Smit speciaal voor OBJECT creëert. Over wat design nu precies inhoudt maakt MU uit Eindhoven een interessante presentatie die de bezoekers prikkelt en bevraagt. Bijna 200 ontwerpers en labels zijn er dit jaar in Rotterdam te ontdekken en daarmee groeit OBJECT nog steeds in omvang.

Sfeer proeven

Het monumentale HAKA-gebouw ligt in het Vierhavensgebied, de creatieve hotspot van Rotterdam waar een groot aantal ontwerpers werkt. Speciaal voor de bezoekers van OBJECT stelt een aantal van hen op vrijdag 7 februari zijn studio open voor professionals. Laat je meenemen in de wereld van Daan Roosegaarde, Rotganzen, Atelier van Lieshout, Wieki Somers en Studio Makkink&Bey. In de artistieke vrijplaats Weelde wordt op vrijdagavond aansluitend een after party gehouden, op steenworp afstand van de beurs. Het HAKA-gebouw is in 1931 ontworpen door de architecten H.F. Mertens en J. Koeman in opdracht van de Coöperatieve Groothandelsvereniging De Handelskamer. Dudok Groep is eigenaar van het nog casco pand en biedt bezoekers een unieke kans om even binnen te kijken. Komend jaar wordt het HAKA gerestaureerd en ontwikkeld tot een levendig bedrijfsverzamelgebouw met horeca. Ook de hoogste verdiepingen van het gebouw worden speciaal voor OBJECT-bezoekers opengesteld. Hier richt het bekende Rotterdamse restaurant Ayla een pop-up bar in. De karakteristieke glazen ruimtes op het dak bieden een fenomenaal uitzicht over het gebied en de omliggende designstudio’s.

Deelnemers OBJECT Rotterdam

STUDIO DON, Aptum by Ontwerpduo, Driessens & van den Baar WANDSCHAPPEN, Studio Kars + Boom, Van Waay & Soetekouw, Blooey / Remko Verhaagen, Studio Lenneke Wispelwey, Studio Pin, Britte Koolen, Fair Fabrics, Jonne Stout, Margriet Foolen product design, Velowa, Sarah Reinbold, Ildikó Horváth, Moe Kim Textile Studio, Studio Fleur Peters, Natalia Blahova, Matthijs Bruinenberg, Morgan Ruben, Annï Mertens, Studio Jeroen van Veluw / Rein Reitsma, Yoon Seok Hyeon, Daan Snippe, splitter splatter, paul youenn, Suzan Hijink, Lotte Elzinga, Orson Oxo Van Beek, the cyclist + Merle Bergers, Badmenton, Pauline ESPARON, Jeroen Schokkin, Studio Rino Claessens, Noortje de Keijzer (/SORRIE), Natasha Papika, Samira Charroud, Studio Eva Oyevaar, Jette, Kodai Shimizu, Maud van der Linden, DRAAJ, Alexandra Izeboud, Studio Ahn Sung Hwan, Paul Coenen, Studio Skrabanja, House of Thol, Studio Caterina Tioli, Jarle, Raphia, PeLiDesign, Paulina Neiser Studio, Satomi Minoshima, Matteo Dal Lago, Jule Cats + Ingrid Roos, DORA, Inge Simonis + Marc de Groot, Annebet Philips, Studio Mianne de Vries + Mickey Philips, BAS VELLEKOOP, Studio Lizan Freijsen, Thijs Verhaar, Studio TOIMII + Thijmen van der Steen, Post Modern Collection, Galerie Door, Atelier Markx, Stichting Vrienden Coen Kaayk, Vij5, Pascale Theron Studio, Sandy Visser / Landscape Leather Rugs, vlak light, puik, Studio Jordi Verbaan + Studio Mieke Lucia, Arend Groosman, Lex Pott, Beatrice Waanders, Ilonis Bairamidis, Studio Roex, Juliette Warmenhoven + Sho Ota, Pleunie Buyink, Occony, studio Thier&VanDaalen, Zsofia Kollar x Sidney Nislow, malessa.studio, Stephan Siepermann, Studio Ineke van der Werff, orange or red, Alex de Witte, Esther Stasse, Mae Engelgeer, Functionals, Dóra Riederauer, Klaas Kuiken + Charley Reijnders + Nightshop, Adoráble ART+DESIGN, Gert Wessels, MU, Marieke de Jong + Marisa Rappard, Family W, Victor de Bie & Erna de Bie, Hola Studio, Bricknic, 75B, Soetekouw, WOTH, Iwan Smit, NLXL, Petra Hart, Ward Wijnant en vele anderen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.