Volg de sterren en de stille wegen door de Karoo naar Zuid-Afrika’s rustige culinaire alternatief

Als u een passie heeft voor authentieke gerechten en nieuwe smaken, of als u wellicht nieuwe kneepjes in het kookvak wilt leren, dan is de Karoo in de Oostkaap de juiste plek.

Maak een road trip door de Karoo, waar de open vlaktes omringd worden door ‘koppies’ of platte heuvels en blauwe bergen. Hier vindt u de soulfood van de Oostkaap. Waar schrijvers, kunstenaars, muzikanten, bierbrouwers, chefs, hoteliers en een nieuwe generatie jonge boeren u zijn voor gegaan in hun zoektocht naar een alternatief voor de Tuinroute. De specialiteiten van de Karoo zijn trouw gebleven aan hun basis: vlees is Karoo lam, schaapsvlees of wildbraad, ‘veldkos’ zoals spekboom en zijn de oorspronkelijke groenten en kruiden die eeuwenlang aan de gerechten zijn toegevoegd.

Onze favoriete Karoo hartland foodieroute kan gemakkelijk gecombineerd worden met populaire safarivakanties en met fantastiese ervaringen :

De reis begint en eindigt in Port Elizabeth (PE), een stad die sterk in opkomst is, maar niet pretentieus is en geen hoge prijskaartjes kent. Begin je foodietour bij de eerste craft brouwerij Bridge Street Brewery waar zij een hoppy pilsner, lager en stout op de perceel brouw.

Stop tijdens uw ontdekkingsreis door de Karoo even om traditionele ‘padkos’ in te slaan, of allerlei lekkernijen als zelfgemaakte roosterkoek, koeksisters, biltong of één van de beroemde taarten in de populaire Nanaga farm shop

Geniet van een schilderachtige zonsondergang over de Karoo in het Angler & Antelope Guesthouse,temidden van de vele historische panden en weelderige tuinen in Somerset Oos, voordat u leert hoe u een voorgerecht van versgevangen forel moet bereiden, gevolgd door een andere huisspecialiteit, een langzaam gegaarde lamsrack met whisky, met dank aan gastvrouw en -heer Annabelle and Alan Hobson.

Probeer ook een ander lokale lekkernij, Spekboom, deze inheemse groenblijvend boom is een milieu wonderweker, met die potentieel om de uitstoot van kooldioxide aanzienlijk te verminder – meer als enige ander plant. De Spekboomsalade van Annabelle is voortreflijk!

De volgende stop is Kim van Niekerk’s moestuin op de boerderij Albertsvale in de tuinstad Bedford. Deze parel in de Karoo heeft haar koloniale Britse karakter grotendeels behouden, wat geresulteerd heeft in een groot aantal prachtige tuinen die geëerd worden in zowel lokale gerechten als tijdens het jaarlijkse festival. Kim’s beroemde tuin staat vol met eetbare planten en mooie bloemen en is een stille, weelderige oase in het hart van de stoffige Karoo! Dankzij haar passie voor tuinieren en gezond leven, biedt Kim ook een aantal workshops aan op het gebied van tuinieren en bewust eten, maar het is de verse lunch met vrijwel alle ingrediënten uit eigen tuin die de show steelt! Het eten is geschikt voor vegans!

We adviseren een pauze in de reis in te lassen om gelegenheid te hebben voor het ontdekken van wat eens het epicenter van de Vrijheidsstrijd was, waaronder het plaatsje Cradock: hier vindt u het Cradock Four monument en het Lingelihle Township, de voormalige woonplaats van de beroemde vrijheidsstrijders die een bezoek onder leiding van een gids zeker waard is. Een andere lokale beroemdheid is de schrijfster van “A Story of An African Farm”, Olive Schreiner, wiens voormalige woonhuis nu dienst doet als het Schreiner House museum en wiens verhalen nog dagelijks verteld worden in het plaatselijke koffiehuis. Karoo specialiteiten zijn overal verkrijgbaar, niet in de laatste plaats in het Tuishuise and Victorian Manor restaurant and hotel, waar chef Maswazi Mabusela bekroonde Xhosa gerechten klaarmaakt, zoals ‘stoboti’.

10 kilometer buiten Cradock ligt het mooie Mountain Zebra National Park, opgericht ter bescherming van de bedreigde bergzebra maar tevens het domein van cheeta’s, leeuwen en buffels temidden van uitgestrekte vlaktes.

 

 

Neem het landweggetje naar Nieu Bethesda, een dorpje dat bekend werd door de excentrieke kunstenares Helen Martins, wiens huis is getransformeerd in hetzij iets geweldigs hetzij iets eigenaardigs, afhankelijk van uw smaak, en binnenkort tot Nationaal Erfgoed wordt uitgeroepen. Voor de wanhopige kunstenares boden licht, kleur en bijzondere sculpturen een uitvlucht uit het saaie alledaagse bestaan dat zij verafschuwde The Owl House.

Als u trek heeft, proef dan enkele van Ian’s ‘potjies’ in The Karoo Lamb aan de overkant, een perfecte plek om de wereld aan u voorbij te zien trekken.

 

 

Overnacht op de nabij gelegen boerderij Ganora, waar gasheer- en vrouw JP en Hester Steynberg hun gasten kennis laten maken met een ongebruikelijke combinatie van medicinale planten, fossielen en schapen.

Het plaatsje Graaff-Reinet wordt vrijwel geheel omringd door het Camdeboo National Park en heeft een benijdenswaardig aantal van 220 historische bezienswaardigheden, die gemakkelijk te voet bezocht kunnen worden tijdens een culinaire en historische stadstour. Overnacht in het Drostdy Hotel. Ontdek de Camdeboo tijdens een rondvlucht en een bezoek aan de Valley of Desolation. www.karooheartland.co.za

Oostkaap is gastheer van verskeie internationale sportevenementen zoals Ironman, kite surfing, surfen op J-Bay, trail-running en fietsen.

Festivals in 2020 in Oostkaap

  • 24 t/m 27 april: Karoo Kosfees/Food Festival in Cradock
  • 08 t/m 11 juni: Het 10e Schreiner Karoo Writers Festival in Cradock
  • 25 juni t/m 5 juli: Het jaarlijkse National Arts Festival in Grahamstown
  • 23 t/m 25 oktober: Bedford Garden & Soulful Festival

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.