Winterse activiteiten in Finland om warm voor te lopen

Wil je tijdens je wintersportvakantie méér doen dan alleen maar skiën en ben je op zoek naar een andere wintersportbeleving dan in de geijkte Alpenlanden, dan ben je in Finland aan het juiste adres. Vakantiegangers die geen behoefte hebben aan de hele dag op de lange latten te staan, kunnen zich met talrijke andere activiteiten vermaken.

Wat te denken van een stille sneeuwscootertocht op een elektrische sneeuwscooter, een bezoek aan de sauna in een gondellift, een vaartocht op een echte ijsbreker of ijsdrijven in meren of in rivieren, een bezoek aan een mobiele saunafestival, een dagje wellness, een huskytocht, ijsvissen, een sneeuwschoenwandeling of langlaufen door een sprookjesachtig besneeuwd bos. Qua diversiteit aan wintersportactiviteiten speelt Finland mee in de hoogste regionen.

Sauna in een gondellift

De 5,5 miljoen Finnen houden van sauna’s, er zijn zo’n 3 miljoen. Wil je een keer een waanzinnig festival ervaren, dan moet je 27 juli 2020 afreizen naar Teuva in West-Finland. Het festival begon in 2006 met zo’n 18 gekke mobiele sauna’s maar inmiddels staan er jaarlijks zo’n 50 unieke exemplaren. Er gelden maar 2 regels; de sauna moet mobiel zijn en er moet ruimte voor minimaal 1 persoon zijn. In het winterseizoen kun je in heel Finland van de sauna gebruik maken.

 

 

Heel apart is een sauna in een gondellift in het wintersportgebied Ylläs . Of huur je eigen saunabus voor groepen tot 17 personen in Kuusamo, Rovaniemi of Oulu. Een sauna in een ijshut vind je in het Arctic Sauna Experience resort in het Apukka Resort in Rovaniemi.

Een bijzonder saunacomplex vind je in Harriniva: het is het Arctic Sauna World in Muonio naast het meer van Jeris, gebaseerd op de vier elementen water (Vellama), aarde (Tapio), lucht (Ilmatar) en vuur (Ukko). Een van de sauna’s – Repo – is speciaal gebouwd om het noorderlicht te spotten: de relaxruimte is volledige van glas gebouwd in de vorm van een tipi.

Ijsbreker cruise

Met een voormalige ijsbreker varen door de bevroren Botnische Golf kan met de MS Sampo. Het schip deed oorspronkelijk dienst als ijsbreker maar vaart sinds 1988 als ijsbreker voor toeristen in de Botnische Golf. Het schip breekt moeiteloos door dikke ijslagen, goed te zien vanaf het voordek. Na een bezoek aan de brug en de indrukwekkende machinekamer volgt nog een hoogtepunt: het ronddobberen in speciale thermische pakken in de ijskoude zee. Er zijn cruises van 3 of 4 uur, en zelfs een optie om met een sneeuwscooter van het vasteland over het ijs naar het schip te rijden. Vertrekhaven is Kemi.

 

 

Electrische sneeuwscooters

Een sneeuwscootersafari staat hoog op de bucketlist van iedere toerist aan Finland. En terecht, want het rijden door sprookjesachtige besneeuwde bossen is een magische belevenis. Vanuit milieuoogpunt zijn de benzinemotoren en het bijbehorende geluid niet echt ideaal dus zijn ondernemers op zoek naar alternatieven. Het Finse bedrijf Aurora eMotion ontwikkelde en produceerde zelf elektrische snowscooters onder de naam eSleds en biedt nu in verschillende thematische safari’s.

Sneeuwscooter

IJsdrijven – een cool Zen moment

Je ziet er een beetje uit als een teletubbie maar het is een geweldige ervaring: ijsdrijven in een wak, meer, of rivier. Je krijgt een speciaal oranjerood waterdicht pak aan over je eigen kleding waarmee je warm blijft en blijft drijven op het water. De excursie wordt op veel plaatsen in Lapland aangeboden waaronder bijvoorbeeld Ylläs en Rovaniemi. Omdat het in de wintermaanden al vroeg donker is, kun je al ijsdrijvend heerlijk relaxed naar de sterrenhemel turen en met een beetje geluk het Noorderlicht.

Bouw je eigen iglo

Volop sneeuw in Lapland, het ideale bouwmateriaal om een iglo te bouwen. En dat kun je onder meer met de organisatie Lapland Welcome in Rovaniemi die deze activiteit aanbiedt. Met behulp van een gids bouw je in een paar uur een iglo met wanden van zo’n 30 tot 40 centimeter dikte.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.