Met een huurauto Zuid-Afrika ontdekken

Zuid-Afrika is een fantastisch land om te ontdekken. Daarbij is het niet zinvol om op één plek te blijven. Zuid-Afrika is groot en op diverse plekken in het land is erg veel te zien, zoals de vele wildparken. Een safari mag je in menig wildpark ook met je eigen auto maken. Hoe zit dat met autorijden in Zuid-Afrika?

Het wegennetwerk in Zuid-Afrika

Over het algemeen is het wegennetwerk redelijk tot goed in Zuid-Afrika. Vooral de wegen tussen de verschillende grote steden zijn goede tweebaans snelwegen. Het verkeer is helemaal niet druk en relatief relaxed. Kom je in gebieden die meer afgelegen zijn, dan kun je te maken krijgen met erg slechte wegen. De weg zal dan nauwelijks onderhouden zijn en je rijdt voortdurend door allerlei gaten in de weg. Dit wordt overigens wel vaak met borden aangegeven, zodat je hier rekening mee kunt houden. Houd er rekening mee dat men in Zuid-Afrika aan de linkerkant van de weg rijdt.

 

 

Dit zal even wennen zijn, maar na enkele dagen zul je niet beter meer weten. Er zijn ook tolwegen in Zuid-Afrika. Zuid-Afrikanen hebben hiervoor een zogenaamde E-tag in de auto, waardoor je sneller van de weg gebruik kunt maken en achteraf betaalt. Het kan zijn dat je huurauto ook een E-tag heeft. Je kunt dan doorrijden en het bedrag wordt achteraf door het verhuurbedrijf van je creditcard afgeschreven.

Hoe veilig is rijden in Zuid-Afrika

Aangezien het verkeer rustig is en vooral buiten de steden niet chaotisch, is het autorijden zelf heel veilig. Alleen kent Zuid-Afrika wel veel criminaliteit. Er wordt dan ook aangeraden om altijd, ook tijdens het rijden, de auto portieren op slot te doen. Ga je parkeren, sluit je auto goed af en zorg vooral dat er niets aan waardevolle spullen in het zicht liggen. Maak je auto het liefst zo kaal mogelijk. Er zult ook regelmatig lifters langs de kant van de weg zien. De meeste lifters willen ook daadwerkelijk naar een bepaalde stad vervoerd worden, maar neem niet het risico door een lifter op te pikken. Je zult maar net een lifter treffen die andere ideeën heeft.

Zuid-Afrika

Parkeren in Zuid-Afrika

Je hoeft in Zuid-Afrika niet bang te zijn voor torenhoge parkeerkosten. In vrijwel het hele land, met enkele grote steden als uitzondering, is parkeren gratis. Een regel waar je rekening mee moet houden: parkeer je langs de rand van de weg, zet je auto in de goede rijrichting. Hiervoor kun je een boete krijgen. Parkeer je op een parkeerplaats, dan is er vaak een parkeerwachter aanwezig. Deze parkeerwachter houdt alle auto’s in de gaten. Het is gebruikelijk om hem daarvoor een kleine fooi te geven.

 

 

Waar aan denken bij autohuur?

Het boeken van een huurauto gaat snel en op een moderne wijze via een creditcard. Het is mogelijk om een auto zonder verzekering te huren, maar dan moet je alsnog je auto verzekeren. Je Nederlandse autoverzekering is niet geldig in Zuid-Afrika dus laat ook altijd je auto verzekeren door de verhuurmaatschappij. Het is ook mogelijk om voor een uitgebreide verzekering te kiezen, zodat je 100 procent gedekt bent tegen alle soorten van schade. Een Nederlands rijbewijs is gewoon geldig in Zuid-Afrika. Soms wordt er om een internationaal rijbewijs gevraagd. Het is verstandig om voor de zekerheid een internationaal rijbewijs aan te vragen. Let wel op dat je alsnog je rijbewijs bij je moet hebben, een internationaal rijbewijs is geen vervanging voor je Nederlandse rijbewijs. Omdat het stuur aan de rechterkant zit en je moet schakelen met je linkerhand, kan het verstandig zijn om een automaat te huren.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.