Rijeka wordt Europese Culturele hoofdstad in 2020

Nog 15 dagen en dan is het zover… Dan is de Kroatische stad Rijeka een jaar lang de Culturele Hoofdstad van Europa. Ter ere van deze prachtige titel zullen er maar liefst 600 evenementen plaatsvinden, waarvan het programma recent bekend is gemaakt. De hoofdthema’s water, werk en migratie komen terug in alle festiviteiten: van tentoonstellingen en opera’s tot voorstellingen en conferenties en van concerten en festivals tot kunst en ontmoetingen met locals.

Met een zeer veelzijdig en variërend programma, een schitterend uitzicht op de Adriatische kust, een prachtig stadscentrum en de fantastische combinatie van rijke geschiedenis met hedendaagse kunst, muziek en entertainment is Rijeka volgend jaar de ‘place to be’ voor iedere reiziger.

Opening van Europese Culturele Hoofdstad 2020

Op 1 februari vindt er een speciaal ontworpen programma plaats als introductie voor het jaar vol festiviteiten. Water, werk en migratie in de ‘Port of Diversity’ is het centrale thema van het openingsprogramma, dat georganiseerd wordt in het symbolisch en historische centrum van de stad; de haven. Verwacht veel artistieke installaties gemaakt van maritieme materialen en verschillende audio- en visuele sensaties.

 

Lees ook dit artikel: Wandelen op de Balkan

 

Bijzondere carnavals parade

Het Rijeka Carnaval is een van de oudste tradities in de regio en is het op twee na grootste carnaval ter wereld. Volgend jaar wordt dit spectaculaire event vergezeld door talrijke buitenlandse carnavalsgroepen en topartiesten uit de Europese culturele hoofdsteden, wat een speciale versie van deze traditionele internationale carnavalsoptocht oplevert. Verwacht een parade vol met humor en originaliteit, kleurrijk vuurwerk, honderden dansers, duizenden maskers en talloze toeschouwers uit binnen- en buitenland. Deze bijzondere parade vindt plaats op 23 februari 2020 in de binnenstad van Rijeka.

Voor ieder wat wils in het Kroatische Nationale Theater Ivan pl. Zajc

Dit grote theater stamt uit 1880 en wordt nog steeds gebruikt voor theatervoorstellingen, opera en ballet. Ter ere van Rijeka’s titel als Culturele Hoofdstad 2020 vinden hier volgend jaar uiteraard ook vele bijzondere festiviteiten plaatsvinden. Zo zijn er in februari verschillende galaconcerten van wereldberoemde ensembles, maar ook van groots opkomend jong talent, en vinden er in diezelfde maand verschillende opera’s plaats, waaronder één van de geweldigste opera’s ooit: Tristan en Isolde.

In maart kunnen theaterliefhebbers hun hart ophalen met verschillende soorten voorstellingen. Voor de liefhebbers van dans is er in april het festival ‘Spring Forward’, waar moderne dans centraal staat. Ook kunstliefhebbers mogen een bezoek aan het historische theater zeker niet overslaan, want hier kunnen ze leren over de eeuwenoude theatertradities van de regio én getuige zijn van de architectonische kracht van het gebouw.

 

Dit zijn de hotspots van Kroatië

Download nu handige tips over Kroatië. Alleen vandaag gratis te downloaden!

"*" geeft vereiste velden aan

 

Geniet van het prachtige uitzicht vanaf de heuveltoppen van Trsat

De stad Trsat net buiten Rijeka, die sinds de 13e eeuw bestaat en ooit een strategisch gelegen vesting was, fungeert nu als populaire toeristische attractie. Deze heuvelburcht biedt een prachtig uitzicht op de Kvarner Baai en is de thuisbasis van de Onze Lieve Vrouw kerk van Trsat, een perfecte uitje voor geschiedenisliefhebbers die meer willen weten over de culturele betekenis van de stad en daarbij ook nog eens de beste uitzichten willen ervaren.

 

 

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.