9 redenen om Turkije deze winter te bezoeken

Turkije is niet alleen aantrekkelijk voor zomervakanties, maar met zijn skigebieden, historische bezienswaardigheden, Turkse bad faciliteiten, rijke gastronomie, breed scala aan mogelijkheden om te winkelen en kunst- en entertainmentactiviteiten ook een land dat veel activiteiten biedt tijdens de winters. Dit zijn enkele van de belangrijkste redenen die Turkije tot de favoriete bestemming in de winter maken

Skiërs kunnen bijna tien kilometer lang onbeperkt bochtjes maken

Het land heeft meer dan 100 bergtoppen hoger dan 3.000 meter en ruim 10 skigebieden. De meest populaire is gelegen ten zuiden van de Zee van Marmara, in het bergdorp Uludağ op een hoogte van bijna 2.000 meter. Palandöken, in de oostelijke provincie Erzurum, is het hoogste skigebied van Turkije en één van Europa’s langste natuurlijke skipistes.

 

 

Bezoek spectaculaire ruïnes in de winter

De beste tijd om de ongelooflijke Grieks-Romeinse kant van Turkije aan de Middellandse Zee te bezoeken, is in de winter, wanneer de hitte en drukte weg zijn en de sfeer beter wordt. Bezoek de travertijnheuvels bij de stad Antalya om door de sarcofagen van Termessos te wandelen of door het originele amfitheater dat zich boven de witmarmeren ruïnes van Sagalassos bevindt; beide Psidische steden werden in 333 voor Christus veroverd door Alexander de Grote.

 

 

Ontdek het huis van de kerstman

De echte St. Nick woonde ver van de Noordpool – hij predikte eigenlijk in de oude stad Myra, nu Demre genoemd, tussen de palmbomen van de mediterrane kust van Turkije. Elk jaar op zijn verjaardag (6 december) gaat de Grieks-Orthodoxe bevolking naar de 1.500 jaar oude basiliek van Demre om een eer te brengen aan de in het zwartgeklede, grote ‘Goed Heiligman’ Sint-Nicolaas.
Voor de pelgrims is deze 5e-eeuwse Byzantijnse bisschop meer Poseidon, de god van de zee, dan in het rood geklede man met rode wangen en tevens inwoner van de Noordpool. Maar laat je niet misleiden door het ontbreken van rendieren en elfjes. De legende van de Kerstman ligt verankerd in zijn vrijgevigheid met geschenken die door de schoorsteen in kerstsokken belanden.

Warm op in een Turks bad

Zoek je toevlucht in de winter in één van de tientallen met stoom gevulde historische hamams of badhuizen in Istanbul. Een van de mooiste is de 16e-eeuwse Kılıç Ali Pasha, die onlangs voor miljoenen is gerestaureerd en in zijn oorspronkelijke staat is teruggebracht. Het is één van de 56 badhuizen ontworpen door de legendarische Ottomaanse architect Mimar Sinan. Het complex werd gebouwd voor Kılıç Ali Pasha, een voormalige Italiaanse slaaf-admiraal die volgens de legende de inspiratie was voor de Don Quichot van Cervantes.

Ga vissen aan de rand van Azië en Europa

In de winter trekken miljoenen vissen door de Bosporus in Istanbul van de koudere Zwarte Zee naar de relatief warme Middellandse Zee. Vissers verzamelen zich langs de rivier, die de stad verdeeld in Aziatische en Europese wijken, of bovenop de Galata-brug, die de Gouden Hoorn overspant, om hun diner te vangen.
Als je je hengel hebt thuisgelaten, dineer dan in een traditioneel meyhane-restaurant voor de beste wintervis, waaronder lüfer (blauwvis), palamut (tonijn), hamsi (ansjovis) en mezgit (wijting).

Probeer een romig drankje gemaakt van de wortel van wilde orchideeën

In het hart van de winter in Istanbul omarmen oude mannen dit op een koperen koker gestoomde, romige drank uit de Ottomaanse tijd. Sahlep is een mix van hete mastiekmelk, suiker en bloem gemaakt van orchideeknollen, geserveerd met kaneel. Veel Turken drinken het vanwege de vermeende therapeutische kwaliteiten, maar het is ook gewoon ongelooflijk lekker en de perfecte remedie voor een koude winterdag. Geniet van sahlep samen met een zakje vers geroosterde kastanjes, bekend als Kestane Kebap, op straat gekocht.

Geniet van de traditionele winterdesserts

Granen, vers en gedroogd fruit, noten, bonen, kikkererwten en suiker zijn de belangrijkste ingrediënten van aşure. Het is een pudding geserveerd ter gelegenheid van de dag waarop de Ark van Noah vastliep. De exacte componenten van dit papachtige dessert variëren per regio, per familie, maar elke versie is perfect voor een koude dag.
Een ander populair winters dessert is kweepeer, of ayva, traditioneel gepocheerd met kruidnagel en suikersiroop en geserveerd met klodders geklopte room. Het vruchtvlees wordt oranjerood en is een mooi contrast met de stukjes groene pistachenoten erop.

Haal diep adem bij Lake Abant

Tijdens een stevige wandeling of rit met paard en wagen maak je je rondje van 7,2 kilometer langs het prachtige Abant-meer. Gelegen in het merengebied in de provincie Bolu en omgeven door met sneeuw bedekte sparren en beukenbomen.

Bezoek een groot meer omringd door besneeuwde toppen

Hoog, woest en verlaten… Alles in deze zuidoostelijke provincie Van in Turkije is extreem: het meer van Van is het grootste meer van het land en de vulkanen die boven de noordelijke en westelijke oevers uittornen zijn de hoogste pieken. Met kleine eilanden verspreid over het meer en oude kastelen, kerken, moskeeën en graven aan de oevers, is dit echt een prachtige plek. Het meer is zo zout dat het meestal niet bevriest in de winter, dus zelfs half januari, kun je de veerboot naar Akdamar Island nemen om de 10e-eeuwse kerk van het Heilige Kruis te bezoeken – het was ooit een koninklijke kerk van het Armeense koninkrijk Vaspurakan.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.