5x een Catalaanse cultuurvakantie

Catalonië en cultuur gaan hand in hand, ook op vakantie. Er is ontzettend veel te beleven, zowel in Barcelona als daarbuiten. Catalonië staat maar liefst negen keer op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, de jaarkalender staat bol van de festivals en ook op gastronomisch gebied zit je hier goed.

Sagrada Familia

Loop in de voetsporen van geniale kunstenaars als Gaudí, Dalí en Picasso, ontmoet draken en duivels op culturele feesten en sluit de dag af met tapas en een vers getapt biertje of glaasje cava. En er is meer goed nieuws: Catalonië leent zich uitstekend voor een roadtrip, dus langs al die prachtige hoogtepunten rijd je gewoon lekker zelf! Om keuzestress tegen te gaan, hieronder alvast 5 tips voor een Catalaanse cultuurvakantie.

1. Romeinse havenstad Tarragona

Tarragona is een imposante havenstad met smalle straatjes, gezellige pleinen en een geschiedenis die meer dan 2000 jaar teruggaat. Drie eeuwen voor Christus was het een Romeinse hoofdstad en er zijn tot op de dag van vandaag veel overblijfselen uit die tijd te vinden. Tarragona heeft dan ook nogal wat vermeldingen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, waaronder het amfitheater – remember Gladiator? – en de oude stadsmuren. Een historische plek met een prachtig uitzicht over de middellandse zee en ook nog eens een gezellig stadsstrand.

2. Art Nouveau in Barcelona

Barcelona is natuurlijk eigenlijk een must tijdens een cultuurvakantie in Catalonië. De stad is een kunstwerk op zich, met straten vol Art Nouveau. Vergaap je aan de Sagrada Familia, de kathedraal waarvan Gaudí de bouw in 1882 begon en die nog altijd niet voltooid is, flaneer door Parc Güell of ga gewoon wat struinen en verbaas je over al die indrukwekkende architectonische kunst. Voor de liefhebber is er de Barcelona Pass Modernista, een kaart waarmee je alle Art Nouveau highlights van Barcelona bezoekt en die ook toegang biedt tot architectonische parels in dorpen en stadjes in de buurt.

 

 

3. Het klooster van Montserrat

De berg Montserrat is een mystieke plek. De Romeinen bouwden er een tempel voor Venus, later leefden monniken er als kluizenaars en zo’n 1000 jaar geleden werd er het klooster van Santa Maria gebouwd. Het is een eerbetoon aan La Moreneta, de donkere Maagd, die er aan een vrome gelovige verscheen. Dat was het begin van een enorme stroom pelgrims, hopend op een wonder van de Maagd.

Het klooster is indrukwekkend gelegen boven op de berg, met het beroemde standbeeld als topstuk, en de omgeving is heerlijk voor een bergwandeling – als je er dan toch bent.

 

De leukste hotspots in Spanje in een gratis reisgids

Je kunt meer handige Spanje tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Spanje plattegrond bij.

 

4. Kunstenaarsroutes van Gaudí tot Picasso

Gaudí, Miró, Picasso, Dalí – vier grote namen die allemaal in Catalonië woonden en werkten. Toer door de landschappen waar zij de inspiratie voor hun kunstwerken vonden en bezoek de plaatsen Reus, Mont-roig del Camp en Horta de Sant Joan aan de Costa Daurada. Alsof je door hun schilderijen rijdt, of toch in elk geval dezelfde paden betreedt. Dol op Dalí? Dan is de Dalí driehoek jouw route, met het museum in Figueres, zijn woonhuis in Port Lligat en het kasteel dat hij voor zijn vrouw Gala bouwde in Púbol als indrukwekkende stops.

 

 

5. De menselijke toren

Een – letterlijk – hoogtepunt van Catalaanse cultuur is de menselijke toren of el castell. Het opbouwen van deze levende bouwwerken is een waar spektakel en een van de meest authentieke culturele gebruiken van Europa. Speciale colles castelleres – menselijke toren teams – weten zich tot wel negen of zelfs tien rijen hoog op te stapelen. Leuk voor waaghalzen: wie durft mag meebouwen aan de toren, dus voor je het weet sta je zelf meters boven straatniveau als onderdeel van zo’n menselijk bouwsel. Veel Catalaanser wordt het niet!

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.