Zo haal je in Barcelona het meeste uit de metro!

Kom je voor het eerst naar Barcelona, dan kan het grote stedelijke metronetwerk in eerste instantie een beetje intimiderend lijken. Echter is dit één van de fijnste en goedkoopste manieren om je snel door Barcelona te verplaatsen. Zonde als je de metro links laat liggen en andere (vele malen duurder) vervoer kiest.

Contributor en local expert Marta Rubio geeft ons 5 tips waarmee we de metro van Barcelona in een mum van tijd kunnen leren kennen.

Metrokaart Barcelona

Metrokaart van Barcelona

Eén ov-kaart voor alles

In Barcelona werkt men met een fijn geïntegreerd kaartsysteem waarmee je met dezelfde ov-kaart gebruik kunt maken van zowel de metro als de openbare bus, tram en stedelijke treinen. Zelfs de regionale treinen binnen zone 1 (zie volgend punt) vallen onder de ov-tickets, waardoor je best ver kunt reizen zonder extra te hoeven betalen.

In de jungle van ov-kaarten, zijn vooral de 10 ritten metrokaart (T-10) heel populair onder de locals, terwijl toeristen graag gebruik maken van de Hola BCN! travelcard en de Barcelona Card, waarmee ze onbeperkt toegang krijgen tot al het openbaar vervoer in Barcelona. Een richtlijn voor de kosten is: €7,08 per dag met de Hola BCN! travelcard of €1,20 per traject met de T-10.

De verschillende zones

Hoewel het ov in Barcelona in maar liefst 6 zones verdeeld is, valt de hele stad Barcelona binnen zone 1, en dat is inclusief het vliegveld, Camp Nou, het strand én de bergen van Collserola. Ook het hele metrostelsel valt binnen zone 1. Zolang je niet buiten Barcelona hoeft te reizen of de trein moet nemen, hoef je je geen zorgen te maken over de verschillende zones. Ben je wel van plan om daguitjes buiten de stad te doen of zit je hotel in een andere stad, dan is het wel aan te raden om te checken of dit wel binnen zone 1 valt. Wanneer je naar een andere zone moet reizen, kun je een los ticket of T-10 kopen die de nodige zones afdekt.

Zones Barcelona

Zones in Barcelona

Vervoer van en naar het vliegveld

Sinds 2016 is het door de aanleg van de metrolijn L9 Sud ook mogelijk om met de metro van en naar de luchthaven van Barcelona te reizen. Ideaal wanneer je een Hola BCN! Travelcard of Barcelona Card hebt aangeschaft, want deze rit kost je dan niks extra’s. Heb je geen kaartje, dan dien je in dit geval een metrokaart bij de kaartenautomaat te kopen genaamd Bitllet Aeroport (€4,60 p.p.). Hiermee mag je vanuit Terminal 1 en Terminal 2 met de metro naar Barcelona reizen (of andersom). Overige ov-kaarten zoals de T-10 worden voor dit traject niet geaccepteerd.

Toegankelijk voor iedereen

De metro van Barcelona vervoert dagelijks duizenden mensen en is ondanks zijn honderdjarige bestaan heel erg modern en efficiënt. Aangepaste looproutes voor blinden en mindervaliden, gereserveerde zitplaatsen voor ouderen en zwangere, genoeg plekken voor kinderwagens, fietsen of andere objecten, horen tot sommige van de aspecten waarmee de metro van Barcelona zich aan de behoeftes van alle inwoners voldoet. De ruime openingstijden, hoge frequentie, schone metro’s, liften en roltrappen, zijn andere fijne pluspunten om rekening mee te houden.

Metro Barcelona

De metro in Barcelona

Leuke extra’s

Een fijne bijkomstigheid voor de metrogebruikers is dat ze met hetzelfde ticket ook gebruik kunnen maken van twee kabelspoorvoertuigen in Barcelona: de Funicular de Montjuïc en Funicular de Vallvidriera. Vooral het laatste is heel erg aan te raden door het spectaculaire uitzicht over de stad. Ook bijzonder om eens mee te maken is een metrorit met de L9 Sud, dat geheel zelfgestuurd is en hierdoor een lege cockpit heeft waarin je kunt staan kijken.

 

Dit zijn de leukste hotspots in Barcelona

Je kunt meer handige Barcelona tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Barcelona plattegrond bij.

 

 

Je kunt ook met een beetje geluk getrakteerd worden op mooie muziek door de straatmuzikanten van de metro, te herkennen aan de speciaal toegewezen plaatsen in de metro. Deze moet je echter niet verwarren met de bedelaars die soms ook muziek in de metro maken om zo een paar centen te verdienen.

Funicular de Montjuïc

Goed om te weten

  • De metro van Barcelona rijdt dagelijks van 5 uur ‘s ochtends tot 12 uur ‘s nachts op zondag tot en met donderdag, tot 2 uur ‘s nachts op vrijdag en de hele nacht op zaterdag en tijdens feestdagen.
  • Kinderen tot 4 jaar oud morgen gratis met het ov reizen.
  • Honden zijn toegestaan in de metro van Barcelona buiten de spitsuren, zolang ze aangelijnd en met een muilkorf zijn.
  • Er zijn veel zakkenrollers actief in de metro van Barcelona, dus je moet hier ten allen tijden oppassen.
  • Een opvouwbare metrokaart om mee te nemen is verkrijgbaar bij alle metroloketten.

Meer tips op www.barcelonametmarta.nl

Comments are closed.