Oost-Afrika: voor avontuurlijke wijnliefhebbers

335 jaar geleden werd de eerste wijndruif in Zuid-Afrika geplant door de Nederlander Jan van Riebeeck. Inmiddels is wijn een van de belangrijkste exportproducten van Zuid-Afrika en een belangrijke toeristische trekpleister. Maar er zijn meer landen in Afrika waar je kunt nippen, slurpen en walsen. Charles Witlox, expert op het gebied van off-the-beaten-track reizen in Afrika en eigenaar van Charlie’s Travels, heeft zijn beste tips voor oenotoerisme in Oost-Afrika op een rij gezet.

Wijn drinken in Oost-Afrika

Waarschijnlijk heb je nog niet vaak gehoord over wijnen uit Oost-Afrika en dat kan goed kloppen. De meeste Afrikaanse wijnen komen namelijk uit Zuid-Afrika. Daar werd in 1655 de eerste wijnrank geïntroduceerd door de Nederlander Jan van Riebeeck. Sindsdien is Zuid-Afrika uitgegroeid tot een van de grootste wijnexporteurs van de wereld. Rond de evenaar, in Oost-Afrika, is het een stuk lastiger om druiven te verbouwen volgens experts, want het er het hele jaar door warm. De inwoners van Kenia, Oeganda en Tanzania bedachten tropische alternatieven die gemaakt worden van ananas of passievrucht. Steeds vaker wagen dappere – ietwat koppige – producenten zich aan de productie van klassieke wijn van druiven.

 

 

Wijn uit Kenia

Volgens CNN vind je een van de beste Afrikaanse wijnen in Kenia bij Leleshwa. Dit jonge wijnhuis wordt gerund door Emma Nderitu, een echte powervrouw die heeft bewezen dat je wél kwaliteitswijnen kunt maken rond de evenaar. Volgens Emma voorkomt het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht dat de druiven te zoet worden. Charles proefde de Leleshwa Rosé semi-sweet 2011, een gebalanceerde wijn met bloemige en fruitige accenten! Liefhebber van wit? Laat je glas vullen met Lelshwa wit uit 2015. Deze is bekroond met de Michelangelo International Wine and Spirit Gold Award. Je kunt bij Leleshwa ook een rondleiding krijgen door de wijngaarden, inclusief picknick.

“Deze rosé is verrassend verfrissend. Ik ruik bramen en viooltjes. Ik kan me voorstellen dat hij heel lekker smaakt bij een lokale barbecue. Nyoma Choma!” – Charles Witlox

 

 

Wijn uit Oeganda

Oegandezen blinken uit in het maken van alternatieve wijnen. Ze gebruiken voornamelijk producten die van nature in het land groeien als basis, van passievruchten tot paddenstoelen. Het meest bekende wijnhuis is Bella, met aan het hoofd Prudence Ukkonika. Zij maakt rode wijn van hibiscus, passievrucht en mango’s, maar heeft ook een unieke witte wijn ontwikkeld van ananas. Helemaal anders dan de standaard, maar niet minder succesvol. De wijnen van Bella worden zelfs vanuit Europa en Amerika besteld.

“Liefhebbers van klassieke wijnen zullen waarschijnlijk met zure gezichten aan dit wijnhuis voorbij trekken, maar ik kan het wel waarderen dat ze het hier helemaal anders doen. Als je openstaat voor avontuurlijke smaken moet je hier zeker even langs!” – Charles Witlox

Wijn uit Tanzania

Na Zuid-Afrika is Tanzania de grootste wijnproducent van Sub-Sahara Afrika. Desondanks krijgen de wijnhuizen nog niet veel erkenning. Het wijnhuis Dodoma is een uitzondering. Haar wijnen staan ook op CNN’s lijst van vijf beste Afrikaanse wijnen. Grappig feitje: de druiven van de Dodoma-wijnen vonden hun weg naar Tanzania via Italiaanse monniken die door het land reisden om te preken.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.