Kerstmarkten! Zo fijn kunnen ze écht alleen in Duitsland zijn

Zelfs in de kilste Brexit-winter heb je één zekerheid: de warme Kerstmarkten in Duitsland komen er weer aan! In andere landen doen we wel eens een dappere poging, maar die haalt het dan niet bij het origineel, bij de uitvinders van de kerstboom en het Weihnachtslied. Overal lampjes, heerlijke lekkernijen, knusse, nostalgische winterpleinen met houten kraampjes. Sprookjesachtig mooi. Ver reizen hoeft nooit, want meteen al in de grensstreek heb je een paar heel leuke. Heel bekend zijn natuurlijk Osnabrück en Münster, maar ook in de kleinere plaatsen kan het kippenvel ineens verrassend toeslaan!

Münster en Münsterland

Vlak over de grens bij Winterswijk, in Velen: het idyllische landgoed Krumme. Een bijzondere kerstmarkt, die verschillende tijdschriften en reisgidsen haalde als Insidertip dankzij de kwaliteit van het aanbod! Met een miljoen lampjes, langs kronkelende bospaadjes. Brood bakken op open vuur, drijvende kerststal met manshoge figuren, ritje met de antieke trein, dat werk!

Openingsdagen: Vanaf 29 november, elke vrijdag-zondag in de advent

Adventsmarkt bij Slot Raesfeld. Vrolijk, stemmig, in een waanzinnig mooi decor. Zo’n 75 prachtige kraampjes. Neem ook een kijkje bij de kinderboerderij, met os en ezel plus schattige schapen, rondje in de nostalgische draaimolen, of even gastronomisch genieten van Westfaalse streekgerechten – probeer de Reibeplätzchen. Hint: dat zijn rösti`s.

Openingsdagen: 5-8 december

In binnenstad van Münster heb je wat te kiezen. Je redt het nooit binnen één dag. Vijf totaal verschillende variaties op het thema ‘Ouderwets Gezellige Weihnachtsmarkt’. Ze noemen het ‘Fest der Lichter’. Terecht! De oudste: het Rathaus, binnenplein en omgeving. Misschien wel de indrukwekkendste, met metershoge kerstboom: Lichtermarkt bij de statige Lambertuskerk. Iedereen in Münster kent het standbeeld ‘Kiepenkerl’ – in de adventstijd het middelpunt van heel veel lekkere en mooie tradities! Heel leuk voor gezinnen: de Aegidiiweihnachtsmarkt, met spectaculaire houten pyramide. Aan de middeleeuwse stadsmuur: de knusse Giebelhüüskesmarkt. Ontdek ook de geweldig gastvrije service. Elke zaterdag tijdens de advent: gratis bewaren van je tas in de bagagecontainer in de Heinrich-Brüning-Straße en gratis openbaar vervoer binnen de stadsgrenzen. In de parkeergarage Coesfelder Kreuz kun je gratis parkeren én hiervandaan het openbaar vervoer naar het centrum nemen.

Openingsdagen: 25 november t/m 23 december

 

 

Osnabrück en het Osnabrücker Land

In hartje Osnabrück: glühwein, geroosterde amandelen, warme hapjes van grill of barbecue. En dat dan in een onvergetelijk sprookjesdecor: stadhuis, dom, historische gevels, klinkerstraatjes, heel veel saamhorigheid en Duitse gastvrijheid. Wat je gezien moet hebben: ‘s werelds grootste speelklok en de hartverwarmend nostalgische draaimolen, al 100 jaar in het bezit van de kermisfamilie Telsemeyer.

Openingsdagen: 25 november – 22 december

Nu je er toch bent: de kraampjes ‘Wechselstube Stadt Land Lust’, met wisselende bezetting. Puike streekgerechten, originele met de hand gemaakte, ambachtelijke cadeaus voor thuis. Gegarandeerd ‘Made in Osnabrück’ – of op het platteland dichtbij. Ietsje luxer en exclusiever? Kan ook, in het chique Winterdorf am Schloss. Voorbeeldje: Glühwein, maar dan van een gerenommeerde wijnboer.

Openingsdagen: Elke donderdag – zondag tijdens de advent

Overdekt schaatsen, gratis en voor niks. Waar? Am Ledenhof. Schaatsen huren kan ook.

Openingsdagen: 15 november – 29 december

In de gemeente Georgsmariënhütte staat elk weekend in een ander stadsdeel een Weihnachtsmarkt om van te smullen. Iedere dag, vaste prik dus: schaatsen op stemmige kerstmuziek op de overdekte ijsbaan voor het stadhuis van Oesede. Ofwel: GMHütte on Ice. De ijsvloer wordt ook gebruikt voor het toernooi ‘Eisstockschiessen’, de licht-komische, maar niet minder serieuze variant op curling waar meer dan 500 teams aan meedoen. Na afloop een drankje in de Bayern-Hütte?

 

 

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Grafschaft Bentheim

Altijd indrukwekkend: de kerstmarkt van Bad Bentheim. Dwaal door de feeëriek verlichte straatjes bij de hoge rots met de imposante burcht. Hoogtepunten: het bezoek van ‘Der Nikolaus’. En het ludieke kansspel-in-kerstsfeer (met mooie prijzen!) knobeln. Ze kijken er een heel jaar naar uit.

Openingsdagen: 6-8 december

De andere klassieker: het terrein van Tierpark Nordhorn. Open vuren, de prachtig versierde boerderij Vechtehof, lekker veel culinaire genoegens. Nog niet zo heel bekend; want je verwacht het niet, in een dierentuin!

Openingsdagen: 6-15 december

Het wel héél erg pittoreske gehucht Herrlichkeit Lage lijkt bijna gemaakt voor Kerstmis. Mooie demonstratie van de molenaar in de oliemolen. Schoenzolen proeven (schrik niet: gebakken wafels). Koor met kinderen van de kleuterschool zingt über-schattige kerstliedjes. Tsja, wie het dan nog droog houdt.

Openingsdagen: 30 november, ‘s middags

Informatie en openingstijden: kijk op www.kerstmarktenoverdegrens.nl

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.